1. 11. 2023.

ROMANI U NASTAVCIMA





1. Bruno Šulc, Prodavnica cimetove boje
2. Michael Crichton, Andromedin soj 
3. Jane Austen, Uverenje
4. Gustav Flaubert, Gospođa Bovary
5. Mihail Ljermontov, Heroj našeg vremena 
6. Lejla Slimani, Uspavanka 
7. Selin, Putovanje na kraj noći
8. Miquel de Cervantes, Don Kihot 
9. John Green, Gradovi na papiru 
10. Charles Dickens, Senovita kuća 
11. Mark Twen, Doživljaji Toma Sojera 
12. Hauard Lavkraft, Slučaj Čarlsa Dkstera Vorda 
13. Džerom Dejvid Selindžer, Lobac u žitu 
14. Roger Zelezny & Robert Sheckl, Trka s Faustom 
15. Joseph Heller, Kvaka 22
16. Elfride Jelinek, Ljunavnice  
17. Dan Brown, Da Vinčijev kod 
18. Stefan Hertmans, Obraćenica
19. Knut Hamsun, Glad 
20. Agata Kristi, Velika četvorka 
21. Aleksandar Dima, Grof Monte Kristo ( dva pogalavlja)
22. Lav Nikolajevič Tolstoj, Kozaci 
23. Artur Klark, Susret sa Ramom 
24. Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Mrtve duše, ( Prva knjiga )
25. Philip Stephen King- Peter Straub, Crna kuća 
26. Philip K. Dick, Čovek u visokom dvorcu 
27. Herbert George Wells, Ostrvo doktora Moreau
28. Thomas Bernrdhard, stari majatori 
29. Boris Vian, Pena dana 
30. Michel Houellebecq, Elementarne čestice
31. Franc Kafka, Dvorac
32. Lav Nikolajevic Tolstoj, Ana Karenjina ( Prva knjiga )
33. Lav Nikolajeviv Tolstoj, Ana Karenjina ( Druga knjiga )


  1.Bruno Šulc, Prodavnica cimetove boje 

      Ulica krokodila u poljskom gradu Drogobiču je ulica uspomena i snova u kojoj se prisećanja na neobično detinjstvo Brunu Šulca i na jezivu stranu života njegove trgovačke porodice evociraju u zapanjujućoj mešavini stvarnog i fantastičnog. Najupečatljiviji - i najjeziviji - je portret oca autora, pomahnitalog trgovca koji uvozi jaja retkih ptica da se izlegu na svom tavanu, koji veruje da krojačke lutke treba tretirati kao ljude. Brunu Šulca, poljskog Jevrejina kojeg su nacisti ubili 1942. godine, mnogi smatraju vodećim poljskim piscem između dva svetska rata. Šta karakteriše svet koji čine reči Bruna Šulca? Kao prvo, neživo se redovno čini da izgleda živo, čak i samosvesno. Vrata su „svedoci“, lampe su „utučene i mrzovoljne“, a „žalosno sivilo grada“ opseda porodicu sa svih strana. Čitamo o ovom sivilu „koji cveta na prozorima kao tamni osip zore, kao parazitska gljiva sumraka. . .”  


 2.Michael Crichton, Andromedin soj 

   Vladi Sjedinjenih Država  upućeno je upozorenje eminentnih biofizičara u zemlji: trenutne procedure sterilizacije koje se primenjuju na svemirske sonde koje se vraćaju mogu ne mogu garantovati nekontaminirani ponovni ulazak u atmosferu.
   Dve godine kasnije, sedamnaest satelita je poslano na vanjske rubove svemira kako bi prikupili organizme i prašinu za proučavanje. Jedan od njih pada na zemlju, spuštajući se u pusto područje Arizone.
  Dvanaest milja od mesta sletanja, u gradu Pijemont, dolazi do šokantnog otkrića: ulice su prepune mrtvih tela stanovnika grada, kao da su pali mrtvi u tragovima.


3. Jane Austen, Uverenje 

   Uverenje je poslednji dovršeni roman Jane Austen. Započela ga je ubrzo nakon što je završila Emmu, a završila ga je u avgustu 1816. Umrla je 1817. u  41 godini; Uverenje je objavljeno u decembru te godine (ali datirano 1818.). 
    Nakon sedam godina, Anne Elliot se ponovo susreće sa svojim bivšim verenikom Wentworthom. Pod pritiskom porodice i prijatelja tada je raskinula s njim. Iako su ljubav i mržnja jedno prema drugom tako bliske, ljubav se u jednom trenutku ispostavi da je mnogo jača. Toliko snažno da kapetan Wentworth predlaže Anne brak. Međutim, pre nego što se zagrle, moraće svoja vlastita uverenja i uverenja svih oko sebe baciti u vodu.


  4.Gustav Flaubert, Gospođa Bovary

     Madame Bovary je debitantski roman francuskog pisca Gustava Flauberta, objavljen 1856. godine. Lik živi iznad svojih mogućnosti kako bi pobegao od banalnosti i praznine provincijskog života. Kada je roman prvi put objavljen u La Revue de Paris između 1. oktobra 1856. i 15. decembra 1856. godine, javni tužioci su napali roman zbog opscenosti. Nastalo suđenje u januaru 1857. učinilo je priču ozloglašenom. Nakon Floberove oslobađajuće presude 7. februara 1857. godine, Madame Bovary je postala bestseler u aprilu 1857. kada je objavljena u dva toma. Prvobitno delo književnog realizma, roman se danas smatra Floberovim remek-delom i jednim od najuticajnijih književnih dela u istoriji. 


5.Mihail Ljermontov, Heroj našeg vremena  

Heroj našeg vremena , roman autora Mihaila Ljermontova , objavljenog na ruskom jeziku 1840. godine kao Geroy našeg vremena . Njegov psihološki pronicljiv portret razočaranog aristokrata iz 19. veka i upotreba nehronološke i fragmentirane narativne strukture uticali su na Fjodora Dostojevskog , Lava Tolstoja i druge velike pisce ruske književnosti . Takođe je nagovestio antiheroje i antiromane zapadne fantastike 20. veka. Radnja romana smeštena je na ruski Kavkaz 1830-ih godina.

6.Lejla Slimani, Uspavanka 


     Uspavanka je priča o ubistvu dvoje dece od strane njihove dadilje, inspirisana stvarnom pričom o dadilji koja je u Njujorku 2012. ubila dvoje dece pod svojom brigom. Smrt dece opisana je u početnoj rečenici knjige. Zatim se vraćamo u prošlost da upoznamo roditelje dvoje dece koja se bore sa svojim obavezama za brigu o deci, posebno majku koja očajnički želi da se vrati na posao kao advokat nakon što dobije drugo dete. Par odlučuje unajmiti dadilju i nagoditi se s Louise nakon niza intervjua. Louise obožavaju deca, čisti kuću do savršenstva, rado radi dodatne sate, pa čak i kuva ukusna jela za svoje poslodavce kada se vrate kući uveče. Ona postaje sastavni deo njihovih života do te mere da postaje previše prisutna, ostavljajući vrlo malo prostora roditeljima da provode vreme sami sa svojom decom. 
      Tenzije oko vlasništva nad stanom i decom rastu u domaćinstvu, tako da se  prisustvo dadilje, koje je isprva dobrodošlo, sve više oseća nelagodno, pa čak i preteće, dok... ne saznamo kako se završi.

7.Selin Luj Ferdinand, Putovanje na kraj noći 

    Odbojnost i bes Louis-Ferdinanda Celinea zbog onoga što je smatrao idiotizmom i licemerjem društva eksplodira sa gotovo svake stranice ovog romana. Ispunjen slengom i opscenostima i napisan sirovim, kolokvijalnim jezikom, Putovanje do kraja noći je književna simfonija nasilja, okrutnosti i opscenog nihilizma. Ova knjiga šokirala je većinu kritičara kada je prvi put objavljena u Francuskoj 1932. godine, ali je ubrzo postala uspešna kod čitalačke publike u Evropi, a kasnije i u Americi gde je prvi put objavljena u New Directionsu 1952. 
     Priča o neverovatnom, ali uverljivo opisanom putovanja maloburžoaskog (i uglavnom autobiografskog) antiheroja, Bardamua, iz rovova Prvog svetskog rata, do afričke džungle, do Njujorka i Detroita,konačno vodi do života propalog doktora u Parizu

8.Miquel de Cervantes, Don Kihot 

    Roman Don Kihot od La Manče objavljen je u dva dela (1. deo, 1605. i drugi deo, 1615.) . Jedan je od najčitanijih klasika zapadne književnostiPrvobitno zamišljen kao parodija na viteške romanse koje su dugo bile u modi književnosti tog doba, ustvari realistično opisuje šta je zadesilo ostarelog viteza koji je, zbunjene glave čitajući takve romanse krenuo u potragu za avanturama sa svojim  starim  konjem Rocinante, uz pratnju štitonoše, Sancho Panze  Roman je doživeo veliki uspeh i smatra se prototipom modernog romana.


9. John Green, Gradovi na papiru 

     Svako ima ljude u svom životu koji su nam od velikog značaja. To mogu biti roditelji, prijatelji, voljeni ili čak komšije. Ako vam se jedne noći takva osoba popne na prozor i zatraži pomoć, malo je verovatno da ćete je odbiti. Tako ni Quentin nije mogao da odbije komšinicu Margot, u koju je zaljubljen od detinjstva, u njenom osvetničkom pohodu poznanicima. Nakon neverovatne noći pune avantura i uzbuđenja, on se nada razvoju svoje veze sa Margo, ali ujutro saznaje da je devojka misteriozno nestala. Ne gubeći vreme, Quentin kreće u potragu za Margot, prateći tragove koje je ona ostavila.

Jednom kada uđete u papirne gradove, više se nećete vratiti. "Gradovi od papira" Džona Grina nisu samo priča iz života američkih tinejdžera. Ovo je knjiga o pronalaženju sebe i svog mesta u svetu. O tome da li treba da trpite situaciju koja vam se ne sviđa ili da pokušate da je promenite. O tome da li smo zaista zaljubljeni u osobu ili stvaramo sliku o njoj? 

 A šta je uopšte stvarno?  Prošlost? Budućnost? Slike koje slika vaša mašta? Da li je trenutak "ovde i sada" u kojem postojite?



 10.Charles Dickens, Senovita kuća 

Roman igre senki! Smatra se jednim od njegovih prvih mračnih romana. Dikensa s pravom nazivaju „najintenzivnijim vizuelnim piscem od viktorijanskih pisaca”.  Zapravo, on je započeo svoju karijeru kao romanopisac sa slikama svetla i tame. 

11.Mark Twain, Doživljaji Toma Sojera

    Dečiji roman autora Marka Twaina, objavljen 1876. , je priča o dečaku koji odrasta uz reku Mississippi. Twain je u početku tvrdio da je lik Toma Sawyera temeljio na trojici dečaka koje je poznavao dok su odrastali, a kasnije je izjavio da se Tom Sawyer on sam. 
     Ukratko, roman opisuje pustolovine nestašnog dečaka koji je odrastao na američkom jugu pre rata.


12. Hauard Lavkraft, Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda

       Ovaj roman američkog pisca Hauarda Filipsa Lavkrafta, jedan od najboljih klasičnih romana strave i užasa nastalih u 20. veku. Kratak roman, koji je objavljen tek nakon piščeve smrti, bavi se iskonskim poreklom strave koja je nepojmljiva običnom čoveku.
     Charles Dexter Ward je mladić  koji istražujući svoju prošlost otkriva da je potomak crnog maga. Međutim, njegova glad za samospoznajom ubrzo dovodi do sulude opsesije. 
13.Dejvid Džerom Selindžer, Lovac u žitu

     Holden je izbačen iz škole i beži u New York kako bi pronašao svoje mesto u svetu. Iako je roman izvorno bio namenjen odraslima, postao je popularan kod adolescenata zbog svojih tema teskobe i otuđenja koje oseća svaka tinejdžerska generacija. Salingerovo je to najpoznatije delo, a njegov protagonist, Holden Caulfield, postao je simbol tinejdžerske pobune širom sveta. I danas se svake godine proda oko milion primeraka, a proglašen je jednim od najboljih romana na engleskom jeziku 20.veka

    Ovo je treći prevod romana The Catcher in the Rye. Prvi prevod, pod naslovom Lovac u žitu, uradio je Nikola Kršić ("Svjetlost", Sarajevo, 1958), dok je drugi prevod bio delo Dragoslava Andrića, pod naslovom Lovac u raži ("Rad", Beograd, 1979). ( 26 )
 14.Roger Zelezny.Robert Sheckl, Trka s Faustom

      Knjiga počinje tajnim sastankom Mefista i arhanđela Mihajla u Taverni na pola puta u Limbu. Oni smišljaju takmičenje u Millennial Deeds, između sila dobra i zla, koje će odrediti sudbinu čovečanstva sledećih hiljadu godina. Ko bi bolje mogao biti idealan učesnik igre od dr. Johanna Fausta. On će pratiti Mefista kroz vreme i prostor do kritičnih tačaka u istorije poput pljačke Konstantinopolja, početka renesanse u Firenci i osvita Francuske revolucije. Ali kada Mefistofeles ode po Fausta, nije svestan da umesto lekara u igru uvodi razrešenog monaha po imenu Mack..


15.Joseph Heller, Kvaka 22 

Radnja satiričnog romana iz 1961 godine smeštena je u bazu američke avijacije na ostrvu Pianosa u Italiji 1944. tokom Drugog svetskog rata. Središnji događaj priče je pohod na Avignon u Francuskoj . 
Roman je žestoka je kritika apsurdnosti rata i militarizma. 

 16.Elfride Jelinek, Ljubavnice

    Žene kao ljubavnice ( Die Liebhaberinnen, 1975) kratak je roman austrijske nobelovke Elfriede Jelinek koji opisuje živote likova Brigitte i Paule tokom ( 70 godine u Austriji). 
     Gradska devojka Brigitte, radi kao krojačica u tvornici grudnjaka u Beču kako bi zaradila za život. Paula, petnaestogodišnja devojčica sa sela nagovara roditelje da joj dopuste, protivno ovdašnjim običajima, da postane krojački šegrt u susednom gradiću. Dolazeći iz različitih sredina niže klase, obe dele san, isti koji su imale njihove majke i bake: društveno i ekonomsko unapređenje kroz brak. Neomiljene i neprestižne poslove žele što pre zameniti bračnim životom. Sanjaju večnu ljubav, udobnu kuću s idiličnim vrtom, decu i uspešan život
17. Dan Brown, Da Vinčijev kod
     Da Vinčijev kod Dana Browna postigao je fenomenalan uspeh, prodan u više od 30 miliona primeraka širom sveta. Roman se zasniva na teoriji zavere o tajnom kultu zvanom Sionski priorat koji je osnovan u Francuskoj u kasnim 1100-ima. Uključuje Isusa, Mariju Magdalenu, Sveti gral i kraljeve Francuske u velikom planu da se evropske krvne loze održe čistima i stvori hrišćanska teokracija u Evropi. 
  Veliki deo svog rada autor je temeljio – – na knjizi iz 1982. pod naslovom Sveta krv, sveti gral, u kojoj se tvrdilo da drevni pergamenti pronađeni u francuskoj crkvi pre više od 100 godina dokazuju postojanje tajno društvo. Zbog toga su ga autori tužili za plagijat. 


18. Stefan Hertmans, Obraćenica

    Godine 2016. belgijski pisac Stefan Hertmans objavio je De bekeerlinge, istorijski roman na holandskom, preveden i na engleski (od Davida McKaya) kao The Convert. Roman je, kako piše u naslovu, inspiriran istinitom pričom, pričom koja će biti poznata mnogima od onih koji poznaju istoriju istraživanja Genize – onom o prozelitkinji koja se udala za Židova iz Narbonnea, pričom izloženom uglavnom u velikom pergamentnom pismu, TS 16.100 . 
      Dokumenat TS 16.100 je jedinstven po tome što je inspirirao ne samo naučnu raspravu, već i snažnu književnu raspravu. (vidi-  opširnije
 U osvit krstaških ratova sedamnaestogodišnja Vigdis Adelais, kći Normana naseljenog u Rouenu, jednog dana prolazi uz ješivu i zagleda se u Davida Todrosa, sina glavnog rabina iz Narbonne. Premda njen otac kritikuje potpirivanje mržnje prema Židovima, kad sazna za zabranjenu ljubav, zatvori Vigdis u samostan. Nakon uspešnog bega mlada obraćenica uzima ime Hamutal, a premda se čini da će u planinskom mestašcu Monieuxu naći mir za sebe i svoju decu, David i Hamutal nisu ni svesni kakva ih sve iskušenja i tragedije tek čekaju. (vidi-  opširnije




19. Knut Hamsun, Glad 

        Jedan od najvažnijih i najkontroverznijih pisaca 20. veka, Knut Hamsun ušao je u književnu istoriju objavljivanjem ovog moćnog, autobiografskog romana 1890. godine koji govori o strašnom siromaštvu, gladi i očaju mladog pisca koji se bori da postigne samootkrivanje i konačni umetnički izraz. Knjiga briljantno ispituje psihodinamiku otuđenja, opsesije i samouništenja, slikajući nezaboravan portret čoveka kog su sile izvan njegove kontrole terale na rub ponora. Hamsun je uticao na mnoge glavne pisce 20. veka koji su ga pratili, uključujući Kafku, Džojsa i Henrija Milera. 



20. Agata Kristi, Velika četvorka  


21.Aleksandar Dima, Grof Monte Kristo
       (samo dva poglavlja  450 0d 1300 str. ) 



Drugi deo : 


                                          kraj drugog dela 


22. Lav Nikolajević Tolstoj, Kozaci




24. Nikolaj Vasiljevič Gogolj, Mrtve duše,  Prva knjiga

Prva knjiga :

25. Philip Stephen King- Peter Straub, Crna kuća 
  
  • Crna kuća 1 (Prvi deo, Dobro došli u oblast Kuli, 1,2)
  • Crna kuća 2 ( Prvi deo, Dobro došli u oblast Kuli, 3,4)
  • Crna kuća 3 ( Drugi deo, Dobro došli u oblast Kuli 5,6)
  • Crna kuća 4 ( Drugi deo, Dobro došli u oblast Kuli 7,8 )
  • Crna kuća 5 ( Drugi deo, Dobro došli u oblast Kuli 9,10 )
  • Crna kuća 6 ( Drugi deo, Dobro došli u oblast Kuli 11,12,13)
  • Crna kuća 7 ( Drugi deo, Dobro došli u oblast Kuli 14)
  • Crna kuća 8 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 15,16 ) 
  • Crna kuća 9 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 17,18 ) 
  • Crna kuća 10 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 19,20 )   
  • Crna kuća 11 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 21,22)  
  • Crna kuća 12 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 23,24) 
  • Crna kuća 13 ( Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli 25,) 
  • Crna kuća 14 ( Četvrti deo deo, Crna kuća i ono iza,26,27) 
  • Crna kuća 15 ( Četvrti deo, Crna kuća i ono iza,  28, 29,Epilog)


    26. Philip K. Dick, Čovek u visokom dvorcu  

    Hvaljeni kultni roman Philipa K. Dicka daje nam užasan pogled na alternativni svet – onaj u kojem su saveznici izgubili Drugi svetski rat. U ovoj noćnoj morskoj distopiji nacisti su preuzeli New York, Japanci kontrolišu Kaliforniju, a afrički kontinent je praktično izbrisan. U neutralnoj tampon zoni u Americi koja deli nove suparničke supersile sveta, živi autor podzemnog bestselera. Njegova knjiga nudi novu viziju stvarnosti – alternativnu teoriju svjetske povijesti u kojoj su sile Osovine poražene – dajući nadu razočaranima. Da li 'stvarnost' leži u njemu, ili je njegov svet samo jedan od mnogih drugih?

    1,2,3
    4,5,6
    7,8,9
    10,11,12
    13,14,15


    27.  Herbert George Wells, Osrtvo doktora Moreau    

  •  Ostrvo doktora Moreau je naučno-fantastični roman iz 1896. Tekst romana je naracija Edwarda Prendicka, brodolomca spašenog čamcem u prolazu koji je ostavljen na ostrvskom domu doktora Moreaua, koji vivisekcijom stvara od životinja hibridna bića nalik ljudima. Roman se bavi nizom filozofskih tema, uključujući bol i okrutnost, moralnu odgovornost, ljudski identitet i ljudsko mešanje u prirodu. Wells je opisao roman kao "vežbu mladenačkog bogohuljenja". Ostrvo doktora Moroa je klasik rane naučne fantastike i ostaje jedna od najpoznatijih Wellsovih knjiga, a u više navrata je adaptirana za film i druge medije.



    28. Thomas Bernhard, Stari majstori

    U subotu ujutro sredinom 1980-ih, naučnik Atzbacher posećuje zbirku Starih majstora u Kunsthistorisches Museum u Beču, iako je tamo bio samo dan ranije i nikada ne ide uzastopno. Jedini razlog zašto je prekinuo ovu naviku je taj što je njegov prijatelj Reger, muzikolog, tražio da se nađu na njegovom uobičajenom mestu u muzeju, odnosno u sobi Bordone u kojoj on- Reger- već više od trideset godina svaki drugi dan razmišlja o Portretu belobradog muškarca od Tintoreta. Atzbacher dolazi sat vremena ranije i koristi priliku da iz susedne sobe potajno promatra svog veoma cenjenog prijatelja pitajući se šta bi mogao biti razlog za ovaj izuzetan sastanak.On rekapitulira događaje i razgovore iz njihovog dugog prijateljstva.
    Roman je naslovljen kao komedija ustvari je to divlja satira koja se gotovo u potpunosti odvija ispred Tintorettovog Belobradog čoveka dok dva tipična bečka pedanta (koji služe kao alter ego za samog Bernharda) bezbožno, čak i prezrivo ruše visoku kulturu, društvo, umetnike koje podržava država, Heideggera i još mnogo njih i mnogo toga. Ovo je knjiga izgrađena na razmišljanju i razgovoru. ..

    Pena dana" je jedan od najuzbudljivijih i najpotresnijih ljubavnih romana dvadesetog veka. Ova knjiga je nešto mnogo više od ljubavnog romana. To je roman o ljubavi sa izrazito pesimističnim aspektima, jer se u njemu pisac bavi licem i naličjem života. Vijan se pokazao u ovom delu kao odličan antimilitarista i antiklerista. Ovde ima zanimljivih poglavlja gde on ismeva vojnu industriju. Prikazuje u drugom svetlu i sveštena lica koja više interesuje materijalna strana života nego duhovna misija, istakao je Nikola Bertolino. On je uporedio Vijana sa Tolkinom u tom smislu da je ono što je Tolkin postigao na planu slike, Boris Vijan postigao na planu jezika.



    30. Michel Houellebecq, Elementarne čestice

    Kraj



    __________________________________________________


    U toku:

    1. Thomas Mann, Čarobni breg
    2. Tolkien J.R.R, Gospodar prstenova
    3. Paolini Christofpher, Eragon
    4.Lav Nikolajevič Tolstoj, Uskrsnuće
    5. Tess Gerristsen, Nema devojka
    6.  Erich Maria Remarque, Na zapadu ništa
    7. Katherine Stewart, Kroft u brdima
    8. Michael Crichton, Niz vreme.


    Thomas Mann, Čarobni breg 


    Tolkien J.R.R, Gospodar prstenova





    Paolini Christofpher, Eragon




    Lav Nikolajević Tolstoj, Uskrsnuće 


    •  

    Tess Gerritsen, Nema devojka

    • Tess Gerrostsen, Nema devojka ( 5,6) 

    Erich Maria Remarque,  Na zapadu ništa novo 
    Katherine Stewart, Kroft u brdima

    Michael Crichton, Niz vreme 

    Нема коментара:

    Постави коментар