8. 11. 2023.

Boris Vian, Pena dana (3)


 

 



IX

Staviću žućkasto-smeđe odelo s plavom košuljom i kravatu crvene i bež boje, i rupičaste cipele od jelenje kože i čarape crvene i bež boje. - Najpre ću se umiti i obrijati, a onda ću proveriti svoj izgled. I tada ću otići u kuhinju i zamoliti Nicolasa: - Nicolas, hoćete li zaplesati sa mnom?
- Bože moj - na to će Nicolas - ako to gospodin uporno od mene traži, poći ću s njime, ali u protivnome slučaju, bio bih sretan da mogu posvršavati neke poslove neodgodive zbog njihove hitnosti.
- Bilo bi neprilično, Nicolas, da vas još temeljitije nagovaram?
- Ja sam predsednik Filozofskog kluba kućne posluge u ovoj četvrti - rekao je Nicolas - i prema tome sam primoran pokazati stanovitu revnost u pohađanju sastanaka.
- Ne usuđujem vas se zapitati, Nicolas, koja je tema današnjeg sastanka ...
- Danas će biti govora o angažmanu. Ustanovljena je paralela između angažmana u skladu s teorijama Jean-Sola Partrea, angažovanja i reangažovanja u kolonijalnim trupama, te između zapošljavanja odnosno uzimanja u službu tzv. kućne posluge od strane privatnika.
- To bi bilo zanimljivo Chicku - napomenuo je Colin.
- Na nesreću, žaljenja je vredno - nadovezao je Nicolas - što je klub vrlo zatvoren. Gospodin Chick ne bi mogao biti primljen. Jedino članovi kućne posluge ...
- Nicolas - zapitao je Colin - zašto se uvek upotrebljava množina?
- Gospodin će zasihurno zapaziti - odgovorio je Nicolas-da »kućni pomoćnik« zvuči bezazleno, dok »kućna pomoćnica« iti sluškinja zadobija jedno očito nasrtljivo značenje ...
- Imate pravo, Nicolas. Hoću li danas, prema vašem mišljenju, sresti srodnu dušu? ... Želeo bih, naime, srodnu dušu kao što je vaša nećakinja...
- Gospodin čini krivo što misli na moju nećakinju - kazao je Nicolas -jer iz nedavnih događaja belodano proizlazi da je gospodin Chick prvi obavio svoj izbor.
- Ali, Nicolas - nadovezao je Colin - toliko bih se želeo zaljubiti...

Lagana para izbila je iz kljuna na kotliću i Nicolas je pošao otvoriti vrata. Pazikuća je donela gore dva pisma.

- Ima li pošte? - zapitao je Colin.
- Izvinjavam se, gospodine - odgovorio je Nicolas - ali oba su pisma za mene. Da li gospodin očekuje neke vesti?
- Hteo bih da mi piše neka djevojka - rekao je Colin - to bih jako želeo.
- Podne je - zaključio je Nicolas. - Želi li gospodin doručkovati? Imam tucani goveđi rep i veliku čašu punča s mirodijama, a uz to prepečeni kruh s maslacem i paštetom od srdelica.
-Nicolas, zašto Chick ne želi doći ovamo na ručak s vašom nećakinjom, osim ako pozovem i drugu devojku?
- Gospodin će mi oprostiti - kazao je Nicolas - ali i ja bih isto tako postupio. Gospodin je zasigurno prilično zgodan momak ...
-Nicolas - pripomenuo je Colin - ako se večeras ne zaljubim, onako istinski, počeću... počeću sakupljati dela vojvotkinje de Bovouard, da podvalim svom prijatelju Chicku.

X

- Hteo bih biti zaljubljen - govorio je na glas Colin.
- Ti bi hteo biti zaljubljen. On bi hteo to isto (biti zaljubljen). Mi, vi, bismo hteli, biste hteli biti zaljubljeni. Oni bi također hteli da se zaljube ...

Colin je vezao svoju kravatu ispred ogledala u kupaonici. - Preostaje mi još da obučem sako i kaput, i da stavim šal i da navučem desnu i levu rukavicu. Šešir ne dolazi u obzir zato da ne pokvarim frizuru.
-Šta ti tu radiš?
Colin je pozvao na red sivog miša sa crnim brkovima kojemu, zasigurno, nije bilo mesto u čaši za pranje zuba štaviše bio je naslonjen na rub spomenute čaše, i pritom se održao posve ravnodušno.
- Pretpostavi - rekao je Colin mišu, sedajući na rub kade (koja je bila pravougaona i od žutog emajla) da mu se približi - kako bi bilo da ja kod Tovarmostovih naiđem na svog starog prijatelja N. N...
Miš je klimnuo glavom.
- Pretpostavi, a zašto ne?, da on ima sestričnu. Bila bi odevena u beli sweat-shirt, žutu suknjicu i zvala bi se Al... Onesime ...
Miš je prekrstio svoje nožice i izgledao iznenađen.
- To nije lepo ime - napomenuo je Colin. - Ali ti si miš i imaš zasta brkove. Pa onda?
Colin se ponovno uspravio.
- Već su tri sata. Vidiš, zbog tebe gubim vreme. Chick i... Chick će onfe stići sigurno vrlo Pocuclao je prst i podigao ga iznad glave. Spustio ga je odmah zatim. Spržilo ga je kao da je turio prst u pećnicu.
- Ljubav je u vazduhu- zaključio je Colin. To prži. - Dižem se, dižeš se, diže se, mi, vi, oni, dižemo se, dižete se, dižu se. Hoćeš li već jednom izaći iz čaše?
Izašavši posve sam i odgriznuvši komadićak sapuna u obliku dudice, miš je dokazao da mu nije potrebna ničija pomoć.
- Nemoj ostavljati posvud lepljive tragove - opomenuo ga je Colin. - Ti izelico jedna!. .. On izađe iz kupaonice, pređe u svoju sobu i obuče sako. - Nicolas je verovatno već otišao ... Mora da poznaje sve same izvanredne devojke... Priča se da devojke iz Auteuila ulaze u domove filozofa kao sluškinje, devojke za sve, otprilike ... Colin zatvori vrata svoje sobe. - Podstava na mom levom rukavu je malo poderana ... Nemam više Chattertonove vrpce ... To gore, pribiću ekser.

Kad je za sobom zalupio ulazna vrata, zaječalo je kao da je gola ruka udarila po goloj stražnjici... Colin se lecnuo ... - Moram misliti na nešto drugo... Pretpostavimo da razbijem sebi vilicu na stepeništu ...
Tepih koji je prekrivao stepenište, vrlo svetle boje sljezova cveta, bio je oštećen tek na svakoj trećoj stepenici: Colin je zapravo preskakivao sada po četiri stepenive. Stopala su mu zapela o poniklani trokut i on se sav zapleo među rešetke na ogradi.
- To će me naučiti da ne govorim gluposti. Pravo mi budi. Ja sam, ti si, on je glup.
Bolela su ga leđa. Shvatio je zašto čim je stigao dole i izvukao celi celcati trougao iz okovratnika svoga kaputa. Vanjska su se vrata zatvorila za njim uza zvuk celova na golom ramenu ...
-Šta ću videti na ulici?
U prvom planu nalazila su se dva radnika na zemljanim radovima, koji su se igrali »škole«. Krupnijem je trbuh poskakivao u obrnuto vreme od njegova vlasnika. Mesto plosnata kamenčića, služili su se crveno obojenim raspelom kojemu je nedostajao krst, Zdesna, sleva, uzdizale su se lepe građevine od maltera sa spustivim prozorima kao giljotina. Jedna se žena naginjala kroz prozor. Colin joj dobaci poljubac, a ona mu strese na glavu prostirku pred posteljom od meka crna i srebrena flanela, koju njezin muž nije voleo. Trgovine su uveseljavale nesmiljen izgled velikih zgrada. Jedan izlog s priborom za fakire zaokupio je Colinovu paznjj. Upalo mu je u oči poskupljenje stakla na salatu i tapetarskih igala, s obzirom na peoslu nedelju. Ukrstio se potom s jednim psomn. Studen je zadržavala ljude u kući. Oni pak koji su uspevali odoleti njezinu naletu ostavljali su za sobom dronjke odeće i umirali od angine. Prometnik, na raskrscu sakrio je glavu u pelerinu. Sličio je velikom crnom kišobranu. Konobari iz kafane optrčavali su oko njega da se zagriju. Dvoje zaljubljenih grlilo se u jednom tremj. - Ne želim ih videti... Ja, ja ih ne želim videti... Srde me ... Colin je prešao na drugu stranu ulice. Dvoje zaljubljenih grlilo se pod tremom. Colin je zatvorio oči i počeo trčati... Vrlo brzo ih je ponovno otvorio, jer je pod spuštenim veđama video svu silu devojaka, pa je skrenuo sa svog puta. Jedna je upravo išla ispred njega. U istom pravcu. Videle su joj se lepe noge u belim čizmicama od ovčje kože, kudravi kožnati kaput kao u pandura i skladna tokica, a ispod tokice virila joj je riđa kosa. Kaput joj je pravio široka ramena i plesao oko nje. - Moram je prestići. Želim joj videti lice... Colin ju je prestigao i briznuo u plač. Izračunao je da joj je bar pedeset devet godina. Seo je na rub pločnika i gorko plakao. Od toga je osetio veliko olakšanje, dok su se suze smrzavale sitno pucketajući i razbijale na glatkom granitnom pločniku. Nakon pet minuta opazio je da se nalazi pred Isisinom kućom. Dve su devojke prošle pored njega i ušle u kućno predvorje. Njegovo se srce najpre prekomerno nadulo, zatim se iznenada rasteretilo, podignulo ga sa zemlje, i Colin uđe sledeći devojke u stopu.

XI

Već od prvoga sprata mogla se čuti neodređena graja što je dopirala sa zabave u stanu Tovarmostovih, Isisinih roditelja. Stepenice je triput zaokretalo nad samim sobom i, u tom svom kavezu, pojačavalo zvukove kao krilca u valjkastom rezonatoru vibrafona. Colin se penjao, nosom za petama dve devojkr. Lepe petice, stisnute najlonicama u boji puti, visoke cipele od fine kože i tanki gležnjevi. Zatim, šavovi na čarapama, lagano smežurani poput dugoljastih gusenica, i pokretne šupljine na koleničnom zglobu. Colin se načas zaustavio i zaostao za dve stepenice. Ponovno je krenuo. Sada je video gornji deo čarapa na devojci s leva, dvostruku gustoću očica i osenčanu belinu bedra. Suknja koju je nosila druga devojka, s ravnim naborima, nije dopuštala istovrsnu razonodu, ali je zato, pod kaputom od dabrovine, vlasnica vrtela bokovima okruglije nego ona prva, stvarajući pritom mali izmenični i drhtavi pregib. Colin je opet počeo buljiti u njihova stopala, pristojnosti radi, i video je kako se zaustavljaju na drugom spratu. Sledio je dve devojke kojima je došla otvoriti neka vižljasta dvorkinja.
- Dobar dan, Colin - rekla je Isis. - Jeste li dobro? On je privuče k sebi i poljubi je na domak kose. Divno je mirisala.
- Ali danas nije moj rođendan! - prosvedovala je Isis - nego mojem pudlu Dupontu!..
- A gde je Dupont? Da mu čestitam!...
- To je odvratno - rekla je Isis. - Jutros smo ga odveli frizeru zato da bude lep. Okupali smo ga i sve tako, kad u dva sata stvoriše se ovdje tri njegova prijatelja s blatnim zavežljajem starih kosti i odvedoše ga sa sobom. Sigurno će se uskoro vratiti u strašnome stanju! ...
- Konačno - pripomenuo je Colin - to je ipak njegov rođendan.
Kroz procep dvokrilnih vrata video je mladiće i devojke. Tuce njih je plesalo. Većina je mirno stajala, i to jedni pokraj drugih, držeći ruke na leđima, u parovima istog pola, i izmenjujući slabo uverljive utiske s prilično neuverljivim izrazom lica.
- Skinite kaput - kazala je Isis. - Dođite, odvesću vas u momačku garderobu.
Colin je sledio Isis, mimoilazeci se usput s druge dve devojke koje su se vraćale, lupkajući ručnim torbicama i uz tresak puderijera, iz Isisine sobe pretvorene u devojačku garderobu. NA plafonu su visile kukice pozajmljene od mesara, a da napravi zgodan štos, Isis je također posudila dve dobro oguljene ovčje glave koje su se smeškale na kraju celog tog niza kukica. Momačka garderoba, napravljena u radnoj sobi Isisina oca, sastojala se od praznine stvorene uklanjanjem pokućstva iz te prostorije. Onde je svako svoj kožuh bacao na pod i time je stvar bila gotova. Colin nije propustio da učini isto i zadržao se malo duže pred ogledalom.
- Idemo, dođite - navaljivala je nestrpljivo Isis. - Predstaviću vas dražesnim devojkama.
Privukao ju je k sebi, držeći je za ručne zglobove. - Imate prekrasnu haljinu - rekao joj je.
Bila je to posve jednostavna haljina, od bademastozelene vunene tkanine s velikim pozlaćenim keramičkim dugmetima i rešetkom od kovanog gvozdza kao umetkom na leđima.
- Sviđa vam se? - rekla je Isis.
- Prekrasna je - potvrdio je Colin. - Može li čovek provući šaku kroz rešetke a da ne bude ugrizen.
- Nemojte se previše pouzdavati - upozorila ga je Isis.

Izmigoljila se iz njegova zagrljaja, pograbila Colina za ruku i odvukla ga spram središta kupke. Gurnuli su dve nove pridošlice šiljastoga spola, šmugnuli iza ugla hodnika i pridružili se središnjoj jezgri kroz vrata blagovaonice.
- Gle, molim te!... - rekao je Colin. - Alise i Chick su već ovde.
- Da - kazala je Isis. - Dođite, predstaviću vas ... Prosek devojaka bio je zaista za pokazivanje. Jedna među njima nosila je bademastozelenu vunenu haljinu, s velikim pozlaćenim keramičkim dugmetima i s umetkom neobična oblika na leđima.
- Predstavite me posebno onoj onde - zamolio je Colin.
Isis ga je na to prodrmala, kako bi ga navela da ostane miran. - Hoćete li, napokon, biti dobri? ...
On je već vrebao očima drugu devojku i vukao za rukav svoju voditeljicu.
- To je Colin - rekla je Isis. - Colin, predstavljam vam Chloe.
Colin je progutao slinu. Vlastita su mu se usta učinila poput zagoretine na vrelim uštipcima.
- Dobar dan - kazala je Chloe ...
- Dobar dan ... Je li vas aranžirao Duke Ellington?-upitao je Colin ... I smesta je pobegao jer je bio uveren da je izvalio glupost. Chick ga je uhvatio za skut sakoa.
- GDE juriš? Nisi valjda već na odlasku? Gledaj!...
Chick je izvukao iz džepa knjižicu uvezanu u crveni maroken.
- To je originalan primerak Partreova Paradoksa o izbljuvku ...
- Ipak si ga pronašao? - rekao je Colin.
Zatim se prisetio da je u begu i pobeže. Alise mu je preprečila put.
- Tako, dakle, vi odlazite, a da niste ni jedan jedini put sa mnom zaplesali? - rekla je ona.
- Oprostite - kazao je Colin - ali maločas sam ispao budala i to me je nateralo u beg. - Kako bilo da bilo, kad vas čovek ovako gleda, ne može vam više ništa odbiti... - Alise ... - zajecao je Colin, obujmivši je i trljajući obrazom njezinu kosu.
- Šta je, Colin, stari moj? - Sto mu gromova... i sto mu grdnih muka!... Dođavola. Vidite li onu devojku tamo? ...
- Chloe? ... - Zar je poznajete? ... -zapitao je Colin. - Izvalio sam pred njom jednu gluposf i zbog toga sam nakanio otići.
Colin nije dodao da mu je od toga u nutrini grudnoga koša sve brenčalo i ječalo kao nemačka vojna muzika, u kojoj se čuje samo veliki bubanj.
- Lepa je, zar ne? - upitala je Alise.

Chloe je imala rumene usne, smeđu kosu, sretan izraz lica i njezina haljina nije u tome imala nikakve zasluge.
- Ne usuđujem se! - kazao je Colin.
A zatim je ostavio Aliseu i krenuo prema Chloei da je zamoli za ples. Ona ga je pogledala i položila je desnu ruku na njegovo rame. Osećao je svežinu njezinih prstiju na vratu. Smanjio je razmak između njihova dva tela, zahvaljujući stezanju svoga desnog bicepsa, što ga je iz mozga prenio par mudro izabranih moždanih živaca. Chloe mu je opet dobacila pogled. Imala je plave oči, Zatresla je glavom da zabaci unatrag kovrčavu i sjajnu kosu i prislonila je, odlučnim i odrešitim pokretom, slepoočicu na Colinov obraz. Oko njih zavlada izobilna tišina, a ponajveći deo ostatka seta nije im odsad značio više od pišljiva boba. Ali, kao što se moglo i očekivati, ploča se zaustavila. Tek tada se Colin vratio u pravu zbilju i opazio je na stropu šupljine kroz koje su zirkali stanari gornjeha sprata a video je također kako široka resa vodene duge prekriva podnožje zidova, i kako različito obojeni plinovi sukljaju iz tu i tamo načinjenih otvora, i kako njegova prijateljica Isis stoji pred njim, nudeći sitne kolačiće na hercinijskom pladnju.
- Hvala, Isis - rekla je Chloe i zatresla svojim uvojcima.
- Hvala Isis - kazao je Colin uzimajući jedan sićušan ekler razgranata oblika. - Pogrešili ste - rekao je Chloei. - Vrlo su dobri.
I potom se zakašljao, jer je nažalost naišao na bodljiku ježa, skrivenu u kolaču. Chloe se nasmejala pokazajući lepe zube.
- Što se dogodilo ?
Morao ju je ostaviti na časak i odmaknuti se u stranu da se do mile volje iskašlje, i to se najposle smirilo. Chloe mu je pošla ususret s dve čaše.
- Popijte to - rekla je - od toga ćete ponovno doći k sebi.
- Hvala - kazao je Colin. - To je šampanjac? - Neka mšavina.
Popio je veliki gutljaj i zagrcnuo se. Chloe više nije mogla obuzdati smeh. Približili su se Chick i Alise.
- Šta mu je? - upitao je Chick.
- Ne zna piti! - odgovorila je Chloe.
Alise gaje ljubazno udarila po leđima, koja su odzvanjala kao gong s Balija. Odjednom, svi su prestali plesati da bi prešli za sto.
- Bog bogova - rekao je Chick. - Sada smo mirni. Da stavimo jednu dobru ploču? ... Namignuo je Colinu.
- Da zaplešemo shkitz-me? - predložila je Alise.
Chick je prekopavao po gomili ploča koje su stajale kraj gramofonske doze.
- Zapleši sa mnom, Chick - rekla je Alise.
- Odmah - kazao je Chick. - Upravo stavljam ploču.
Bio je to boogie-woogie. Chloe je čekala.
- Nećete valjda na to plesati shkitz-me? — rekao je Colin zgražajući se.
- A zašto ne? ... - zapitao je Chick.
- Nemojte ih gledati - rekla je Chloi.
Colin je lagano naklonio glavu i poljubio Chloe između uva i ramena. Ona je zadrhtala ali nije odmakla glavu. Colin isto tako nije odmakao svoje usne. Chick i Alise, međutim, predali su se upadljivoj demonstraciji plesanja shkitz-mea u crnačkom stilu. Ploča je vrlo brzo završila. Alise se istrgnula iz Chickova naručja i potražila novu ploču. Chick se zavalio na divan. Ispred njega nalazili su se Colin i Chloe. Uhvatio ih je za noge i povukao k sebi na divan.
- Onda, janjašca moja, stvar ide k'o po loju? - kazao je Chick.
Colin je seo do njega, a Chloe se udobno ugezdila pokraj Colina.
- Umiljata je ova djevojčica, zar ne? - rekao je Chick.
Chloe se nasmešila. Colin nije izustio ni reči, ali joj je rukom obujmio vrat i počeo se nehajno poigravati s prvim dugmetom na njezinoj haljini, koje se otkopčavalo spreda. Alise se upravo vraćala. - Pomakni se, Chick, hoću sesti između Colina i tebe.
Izabrala je dobru ploču. Bila je to Chloe, u aranžmanu Dukea Ellingtona. Colin je grickao Chloeinu kosu tik do uha. Šaputao joj je: - To ste tačno vi.
I pre nego je Chloe našla vremena za odgovor, svi ostali su se vratili i ponovno zaplesali, uviđajući napokon kako uopste nije pogodan čas da pređe za sto.
- Oh!... - uzdahnula je Chloe - kakva šteta..

XII

- Hoćeš li je opet videti?-upitao je Chick.
Sedeli su za stolom ispred najnovijeg Nicolasova ostvarenja, buče s orasima.
- Ne znam - odgovorio je Colin. - Ne znam ša da radim. Znaš, ona je vrlo dobro odgojena devojka. Poslednji put, kod Isis, popila je mnogo šampanjca . ..
- To joj je izvrsno pristajalo - rekao je Chick.
- Vrlo je zgodna. Hajde, ne spuštaj tako nos! Zamisli da sam baš danas pronašao jedno izdanje Prethodnog izbora prije Gnušenja Jean-Sola Partrea, na higijenskom svitku koji nije zupčasto izrezan ...
- Ali odakle uzimaš sav taj novac? - pitao je Colin.
Chick se smrknuo.
- To me vrlo skupo košta - kazao je on - ali se ne mogu toga lišiti. Partre mi je potreban. Ja sakupljam knjige. Treba mi sve što je stvorio.
- Ali on neprestance proizvodi nova dela -napomenuo je Colin. - Objavljuje bar pet članaka nedeljno.....
- Znam to dobro - kazao je Chick . ..
Colin ga je nagovorio da se iznova posluži bučom.
- Na koji bih način mogao ponovno videti Chloe? - rekao je Colin.
Chick ga je pogledao i nasmešio se.
- Istina - nadovezao je on -ja te masiram svojim pripovestima o Partreu. A zaista ti želim pomoći... Šta bi trebalo da učinim? ...
- To je strašno. Istovremeno sam očajan i strašno sretan. Vrlo je ugodno žuditi za nekim do te mere. - Želio bih - nastavio je Colin - ležati u pomalo sprženoj travi na suvoj zemlji dok sunce sja, znaš, u travi žutoj kao slama, i lomljivoj, sred mnoštva onih malih životinjica i da posvud, isto tako, raste suva mahovina. Čovek legne potrbuške i gleda. Dobro bi još došla jedna živica od posve savijenog drveća i kamenja, i s puno malih listova. To pruža veliki užitak.
- A Chloe - pripomenuo je Chick.
- I Chloe, naravno - rekao je Colin. - I Chloe, dakako, u mislima.
Zacutali su na nekoliko časaka. Jedan se vrč okoristio tim predahom i ispustio kristalan zvuk koji se odbio od zidova.
- Natoči sebi još malo belog vina iz Sauternesa - rekao je Colin.
- Hvala, hoću - kazao je Chick.
Nicolas je doneo iduće jelo, kolač od ananasa preliven kremom od naranče.
- Hvala, Nicolas - rekao je Colin. - Šta bih, prema vašemu mišljenju, morao učiniti da ponovno vidim devojku u koju sam zaljubljen?
- Bože moj, gospodine - odgovorio je Nicolas - i takav se slučaj očito može pojaviti... Moram priznati gospodinu da mi se to nikada nije dogodilo.
- Očito - napomenuo je Chick. - Građeni ste poput Johnnyja Weissmiillera. Ali to pravilo ne vredi za sve!
- Zahvaljujem gospodinu na toj oceni koja me je dirnula u srce - kazao je Nicolas. - Savetujem gospodinu - produžio je on obraćajući se Colinu - da se potrudi prikupiti, posredništvom osobe kod koje je gospodin susreo dotičnu osobu čija prisutnost- po svemu sudeći, nedostaje gospodinu, pojedine informacije o navikama i druženjima ove potonje.
- Uprkos vašem finom, kompleksnom izražavanju-rekao je Colin-verujem, Nicolas, da zaista postoji neka mogućnost. Ali znate, kad je neko zaljubljen, poblesavi. Baš zato nisam govorio Chicku da sam na to mislio već odavno.

Nicolas se ponovno vratio u kuhinju.
- Taj je momak od neprocenjive vrednosti - zaključio je Colin.
- Svakako - rekao je Chick. - Taj zna kuvati.
Ispili su još Sauternesa. Nicolas je došao još jednom i doneo pozamašan kolač.
- To je dodatna poslastica - nagovestio je on.
Colin je uzeo nož i zaustavio se u času kad je morao načeti njegovu jedinstvenu površinu.
- Odviše je lep - rekao je. - Pričekaćemo još malo.
- Čekanje je - napomenuo je Chick - neka vrsta preludija u molu.
- Šta te je navelo da to kažeš? - upitao je Colin.
Uzeo je Chickovu čašu i napunio je zlaćanim vinom, gustim, slatkim i žitkim poput teškog etera.
- Ne znam - odgovorio je Chick. - Bila je to nepredviđena pomisao.
- Probaj ga! - rekao je Colin.
Iskapili su zajedno dve čaše.
- Strašno je!... - ustanovio je Chick, kojemu su oči zableštale izmeničnim crvenkastim ognjevima. Colin je pritiskao svoje grudi.
- Ovo je bolje nego ono - rekao je on. - Ne sliči ničem poznatom.
- To uopste ne bi trebalo biti važno - kazao je Chick. - Ti isto tako ne sličiš ničemu što bi bilo poznato.
- Siguran sam! - kazao je Colin - ako ga dovoljno popijemo, da će Chloe smesta doći.
- Za to ne treba dokaza! - rekao je Chick.
- Izazivaš me! - odgovorio je Colin pružajući čašu.
Chick je napunio obe čaše.
- Čekaj! - uskliknuo je Colin.
Ugasio je svećnjak na stropu i malu svetiljku koja je osvetljavala sto. Jedino je u uglu treptala zelena svetlost švedske ikone, pred kojom je Colin obično tonuo u duboka razmišljanja.
- Oh!... - promrmljao je Chick.
U kristalnim se čašama kresilo vino fosforescentnim i nežnim sjajem, reklo bi se da se širi iz deset hiljada svetlosnih tačaka u svim bojama.
- Pij! - kazao je Colin.
Ispili su na dušak. Blešt se zadržavao na njihovim usnama. Colin je opet upalio svetlo. Činilo se da okleva bi li ostao na nogama.
- Iznimno, bilo pa prošlo - rekao je on. -Mislim da možemo dokrajčiti bocu.
- A kad bismo prerezali kolač? - nadopunio ga je Chick. Colin je zgrabio srebreni nož i počeo urezivati spiralu na glatku belinu kolača. Iznenada se prenuo i iznenađeno pogledao vlastito delo.
- Pokušaću nešto - kazao je on.
Otkinuo je list božikovine iz stručka što je stajao na stolu i uhvatio kolač jednom rukom. Zavrtevši ga velikom brzinom na vršku prsta, zaboo je drugom rukom šiljak božikovine u zavojnicu.
- Slušaj!... - rekao je on.
Chick je naćulio uši. Bila je to Chloe, u aranžmanu Dukea Ellingtona.
Chick je pogledao Colina. Bio je posve bled. Chick mu je uzeo nož iz ruke i zario ga odrešitom kretnjom u kolač. Presekao ga je na dva dela, a u kolaču se nalazio jedan novi Partreov članak i poziv Colinu da se sastane s Chloe.

Нема коментара:

Постави коментар