18. 5. 2023.

Stephen King - Peter Straub, Crna kuća (Treći deo, Dobro došli u oblast Kuli, 15, 16 )

 



Obala hadske noći

15

Do večeri je temperatura pala za petnaest stepeni, pošto se manji front hladnog vazduha raširio nad ovim našim parčetom oblasti Kuli. Nema oluje sa grmljavinom, ali sa prelaskom neba u ljubičastu nijansu dolazi magla. Digla se sa reke, i sada se uspinje nagnutom rampom ulice Čejs, prekrivši prvo slivnike, zatim pločnike, a na kraju i zgrade. Ne može potpuno da ih sakrije kao što prolećne i zimske magle ponekad umeju, ali je ovo zamućenje zbog nečega gore: krade boje i omekšava oblike. Magla čini da obično izgleda nestvarno. A tu je i miris, drevni, morski miris koji vam se uvlači duboko u nos i budi neki uspavani deo mozga, deo koji je savršeno sposoban da poveruje u čudovišta kada se vidik suzi a srce se ispuni nemirom.

Na ulici Samner, Debi Anderson i dalje dežura pored telefona. Arnold 'Mahniti Mađar' Hrabovski otišao je kući bez službene značke - zapravo suspendovan - sa potrebom da svojoj ženi postavi nekoliko pitanja (slutnja da već zna odgovore čini ga da se oseća još potištenije). Debi sada stoji na prozoru, sa šoljicom kafe u ruci i zabrinuto pući usne.

"Ne sviđa mi se ovo", kaže Bobiju Dilaku, koji tmurno i u tišini piše izveštaje. "Podseća me na one stare Hamerove filmove koje sam gledala na televiziji kada sam pošla u srednju."

"Hamerove filmove?" pita Bobi, podigavši pogled.

"Filmove strave", kaže ona, gledajući napolje u sve gušću maglu. "Mnogi su bili o Drakuli. I o Džeku Trboseku."

"Ne želim da ni da čujem za Džeka Trboseka", kaže Bobi. "Izvini, Debi." I nastavlja da piše.

Na parkingu ispred 7-Jedanaest, gospodin Radžan Patel stoji ispred telefonske govornice (i dalje ograđene izukrštanom žutom trakom, a kada će ponovo moći da se koristi gospodin Patel ne bi mogao da nam kaže). Gleda prema donjem delu varoši, koja sada kao da je uronjena u ogromnu činiju pudinga. Zgrade u ulici Čejs spuštaju se u posudu. One u najnižem delu Čejsa vidljive su samo od drugog sprata.

Ako je on tamo dole", kaže gospodin Patel zamišljeno, kao da govori sam za sebe, "večeras će da radi šta hoće."

Prekršta ruke na grudima i stresa se.

Dejl Gilbertson je za promenu kod kuće. Planira da na miru večera sa ženom i detetom makar svet propao zbog toga. Izlazi iz svoje jazbine (gde je proveo dvadeset minuta razgovarajući sa poručnikom Džefom Blekom iz VDP-a, pri čemu se na jedvite jade obuzdao da ne počne da viče), i vidi svoju ženu kako stoji ispred prozora i gleda napolje. Stoji u gotovo istovetnom stavu kao Debi Anderson, samo što joj je umesto šolje sa kafom u ruci čaša sa vinom. Zabrinuti izraz lica potpuno je isti.

"Magla sa reke", kaže Sara sumorno. "Kao poručena. Ako je on tamo napolju..."

Dejl upire prstom prema njoj. "Ne pominji to. Nemoj čak ni da pomišljaš."

Ali zna da nijedno od njih ne može da ne misli o tome. Ulice Frenč Lendinga - maglovite ulice Frenč Lendinga - u ovom trenutku su puste: niko ne pazari u prodavnicama, niko ne visi na pločnicima, nikoga nema u parkovima. Ovo se naročito odnosi na decu. Čak i u Gvožđarskom Sokačetu, gde je dobro roditeljstvo pre izuzetak nego pravilo, roditelji će zadržati decu unutra.

"Neću da pominjem", slaže se ona. "Toliko bar mogu." "Šta ima za večeru?"

"Šta misliš o piti sa piletinom?"

Takvo vruće jelo u julsko veče obično bi mu izgledalo kao grozan izbor, ali večeras, u magli koja se širi, zvuči kao prava stvar. Staje iza nje, kratko je steže u naručje i kaže: "Odlično. I što pre bude to bolje."

Ona se okreće, razočarana. "Vraćaš se na posao?" "Zapravo ne bi trebalo, sad kad Braun i Blek vode igru..." "Drkadžije", kaže ona. "Nikada mi se nisu dopadali."

Dejl se osmehuje. Zna da nekadašnja Sara Ezberi nikada nije mnogo marila za njegov posao, i to njenu ražešćenu odanost čini još dirljivijom. A večeras povrh toga oseća da mu je potrebna. Bio je to najbolniji dan u njegovoj karijeri sprovođenja zakona, krunisan suspenzijom Arnolda Hrabovskog. Dejl zna da se Arni nada da će se uskoro vratiti na posao. Najgore je od svega što bi Arni lako mogao da bude u pravu. Kako stoje stvari, Dejlu će možda trebati čak i tako očigledan primer nesposobnosti kao što je Mahniti Mađar.

"U svakom slučaju, trebalo bi da se vratim, ali..." "Imaš osećaj."

"Da."

"Dobar ili loš?" Naučila je da poštuje predosećanja svoga muža, ne samo zbog Dejlove snažne želje da vidi Džeka Sojera nastanjenog dovoljno blizu da može da ga pozove biranjem sedam brojeva umesto jedanaest. Večeras joj to izgleda - izvin'te na asocijaciji - kao mudar izbor.

"Oba", kaže Dejl, a zatim bez objašnjenja oduzima Sari priliku da pita dalje: "Gde je Dejv?" "Za stolom u kuhinji, crta voštanim bojicama."

Dejvid Gilbertson je u svojoj šestoj godini u strasnoj ljubavi sa 'krajolama', i od raspuštanja škole potrošio je već dve kutije. Dejl i Sara se svesrdno nadaju, što jedno drugom priznaju samo uveče, u postelji pre spavanja, da možda podižu budućeg umetnika. Novog Normana Rokvela, kako je Sara jednom prilikom rekla. Dejl - koji je pomogao Džeku Sojeru da okači one čudne i divne slike - ima još više nade u dečaka. Previsoke da bi ih izrekao, zapravo, čak i u bračnoj postelji pošto se ugase svetla.

Noseći svoju čašu vina, Dejl odlazi do kuhinje. "Šta crtaš, Dejv? Šta..."

Zastaje. Voštane boje leže na stolu, ostavljene. Slika - napola dovršeni crtež nečega što bi moglo da bude leteći tanjir ili okrugli stočić - takođe je ostavljena.

Zadnja vrata su otvorena.

Gledajući u belinu koja skriva Dejvidovu ljuljašku i penjalicu, Dejl oseća kako ga užasan strah grabi za grlo, daveći ga. Odjednom ponovo oseća miris Irme Freno, onaj strašni smrad pokvarenog sirovog mesa. Osećaj da njegova porodica živi u zaštićenom, čarobnom krugu - to može da se dogodi drugima, ali nikada, baš nikada nama - sada je nestao bestraga. Zamenila ga je gola izvesnost: Dejvid je otet. Ribar ga je izmamio iz kuće i odvukao u maglu. Dejl može da zamisli osmeh na Ribarevom licu. Može da zamisli šaku u rukavici - žutoj - kako prekriva usta njegovog sina, ali ne i iskolačene, prestravljene oči.

U maglu i izvan poznatog sveta.

Dejvid.

Polazi kroz kuhinju na nogama u kojima kao da više nema ni kostiju ni nerava. Odlaže vinsku čašu na sto i ne primećuje da se nožica spustila na bojicu i da se vino izlilo i pokrilo Dejvov poludovršeni crtež nečim što jezivo podseća na krv iz vene. Već je na pragu kuće, i iako namerava da viče, glas mu je samo slabašan uzdah: "Dejvide? ... Dejv?"

U sekundi koja kao da traje hiljadu godina ne čuje se ništa. Onda čuje meko tabananje nogu u trku po vlažnoj travi. Iz sve gušće supe izranjaju farmerke i ragbijaški dres sa crvenim prugama. Trenutak kasnije prepoznaje drago, široko nasmejano lice svoga sina i čupu žute kose.

"Tata! Tatice! Ljulj'o sam se u magli! K'o da sam bio u oblaku!"

Dejl ga grabi u naručje i podiže. Načas oseća opak, zaslepljujući poriv da ga ošamari, da ga povredi što ga je toliko uplašio. Osećaj prolazi jednako brzo kao što je naišao. Ljubi Dejva umesto toga.

"Znam", kaže. "Sigurno je bilo zabavno, ali vreme je da idemo unutra."

"Zašto, tatice?"

"Zato što se mala deca ponekad izgube u magli", kaže, zagledan u pobelelo dvorište. Vidi baštenski sto, ali to je samo duh stola; da ga nije video već hiljadu puta ne bi znao u šta gleda. Ponovo ljubi sina. "Mala deca se ponekad izgube", ponavlja.

O, mogli bismo da biramo sa kojim prijateljima, i starim i novim, želimo da provedemo veče. Džek i Fred Maršal vratili su se iz Ardena (nijedan nije predložio da svrate do 'Gertine kuhinje' u Sentraliji kada su prošli pored nje), i sada svaki od njih sedi sam u svojoj kući. Do kraja vožnje nazad u Frenč Lending Fred nije ispuštao sinovljevu kapu, i još mu je u ruci, dok večera gotovo jelo zagrejano u mikrotaasnoj pećnici u pustoj dnevnoj sobi i gleda Action News Five.

Večerašnje vesti su, naravno, uglavnom o Irmi Freno. Fred uzima daljinski kada se zaljuljani terenski snimak pročela Edovog lokala promenio u prilog iz Holidej Trejler Parka. Kamerman drži u kadru jednu staru kamp-prikolicu. Nekoliko cvetova, hrabrih ali osuđenih na propast, muče se u prašini pored stepenica koje se sastoje od tri daske položene na dva cementna bloka. "Ovde, na periferiji Frenč Lendinga, ojađena majka Irme Freno izolovala se od sveta", komentariše izveštačica sa lica mesta. "Možemo samo da nagađamo kako se ova samohrana majka večeras oseća." Reporterka je privlačnija od Vendela Grina, ali zrači istim zacakljenim, nezdravim uzbuđenjem.

Fred pritiska dugme za gašenje i gunđa: "Što ne ostavite sirotu ženu na miru?" Spušta pogled na isitnjenu govedinu i tost, ali mu se više ne jede.

Polako podiže Tajlerovu kapu i stavlja je sebi na glavu. Mala mu je, i na trenutak pomišlja da otpusti plastičnu traku na potiljku. Ovakva pomisao ga užasava. Šta ako bi to bilo dovoljno da ubije njegovog sina? Ta jednostavna, smrtonosna izmena? Ovo mu se čini ujedno apsurdno i potpuno neosporno. Ako ovako nastavi, pretpostavlja, uskoro će biti jednako lud kao njegova žena... ili Sojer. Verovati Sojeru jednako je ludo kao pomisliti da bi njegovog sina moglo da ubije to što je promenio veličinu njegove kape... a ipak veruje u oboje. Uzima viljušku i nastavlja da jede, sa Tajevom kapom koja mu čuči na glavi kao Spenkiju đačka kapa u jednoj od starih epizoda Naše družine.

Nosonja Sen Pjer sedi na sofi u donjem vešu, sa otvorenom knjigom na krilu (radi se, inače, o poemama Vilijema Blejka) ali ne čita. Medvedica je u drugoj sobi, spava, a on se bori sa željom da skokne dole do Send Bara i malo ušmrkne, što je njegov stari porok, kome se već pet godina nije odavao. Otkako nema Ejmi, odupire mu se svakog dana, i u poslednje vreme pobeđuje samo zahvaljujući podsećanju da neće biti u stanju da uhvati Ribara - i kazni ga kako zaslužuje - ako se sjebe đavoljim praškom.

Henri Lejden sedi u svojem studiju sa ogromnim 'akai' slušalicama na glavi i sluša Voren Vakea, Džona Banča i Fila Flenigena kako sanjare kroz 'Sećam se aprila'. Oseća maglu kroz zidove, i njemu miriše kao vazduh kod Edovog lokala. Kao ružna smrt, tačnije. Pita se kako je Džek prošao u dobrom starom Odelenju D u Luteranskoj bolnici. Razmišlja takođe o svojoj ženi, koja mu se u poslednje vreme (naročito posle one tezge kod Makstona, iako toga nije sasvim svestan) čini bliža nego ikada. I nemirna.

Jeste, veliki je izbor prijatelja koje bismo mogli da obiđemo, ali izgleda da nam se jedan zagubio. Čarls Bernsajd nije u zajedničkoj sobi u domu (gde se na prastarom televizoru u boji na zidu daje repriza stare epizode Porodičnih veza), niti u trpezariji, gde se u ovo rano veče može prezalogajiti, a nije ni u svojoj sobi, gde su čaršavi trenutno čisti (ali vazduh i dalje pomalo zaudara na stara govna). Da nije u kupatilo? Jok. Tamo je samo Torvald Torvaldson, koji je svratio da piša i opere ruke. I jedna neobična pojedinost: u jednoj od kabina leži prevrnuta čupava papuča. Sa svojim kontrastnim crnim i žutim prugama liči na truplo

Da ga potražimo? Možda bi trebalo. Možda nas to što ne znamo gde se stara vucibatina tačno nalazi čini nespokojnima. Hajde, onda, da kliznemo kroz maglu i spustimo se, nečujni kao san, do nižeg dela ulice Čejs. Evo hotela Nelzon, sa prizemljem potopljenim u rečnu maglu. Ona oker pruga koja je označavala najviši nivo vode u onoj davnoj poplavi sada je samo prisenak boje na sve oskudnijoj svetlosti. Uz jedan bok mu je 'Viskonsinska obuća', u ovo doba zatvorena, a sa druge 'Lakijeva Taverna', gde se jedna starica iskrivljenih nogu (ako vas baš zanima, zove se Berta Van Dusen) upravo naginje napred, sa rukama na koščatim kolenima i bljuje Kinglendskog Starog Točenog u slivnik na ulici. Pritom proizvodi zvuke kao kad neki slab vozač maltretira menjač. Na ulazu hotela Nelzon sedi strpljivi stari pas mešanac, koji će sačekati da se Berta vrati u Tavernu i privući se da pojedne napola svarene koktel-kobasice koje plutaju u pivu. Iz lokala dopire umorni, napukli glas Dika Kerlza, Starog Jednookog kantri muzike, koji peva o onim hejnzvilskim šumama, gde se na svaku milju može naići na nadgrobnu ploču.

Pas nezainteresovano reži dok prolazimo kraj njega i uvlačimo se u predvorje Nelzona, gde moljcima pojedene glave vuka, medveda, irvasa i drevnog, polućelavog bizona sa jednim jedinim staklenim okom gledaju na prazne sofe, prazne stolice, lift koji ne radi još od 1940. i pustu recepciju. (Morti Fajn, recepcioner, sedi u svojem uredu, sa nogama podignutim na prazan arhiver, čita People i čačka nos.) Predvorje hotela Nelzone uvek miriše na reku - uvukla mu se u pore - ali je večeras taj miris teži nego obično. To je miris koji nas navodi da pomislimo na loše ideje, propala ulaganja, falsifikovane čekove, načeto zdravlje, pokradeni kancelarijski materijal, neplaćenu alimentaciju, prazna obećanja, tumore kože, nestale ambicije, odbačene trgovačke torbe pune jeftinih tričarija, mrtve nade, mrtvu kožu i ravne tabane. Ovo je jedno od mesta na koja ne dolazite ako već niste i sve dok vam to ne ostane otprilike jedini izbor. Ovo je mesto gde ljudi koji su pre dve decenije napustili porodice leže na uskim posteljama sa čaršavima šarenim od mokraće, kašlju i puše cigarete. Prljavi stari salon (gde je prljavi stari Huver Dalrimpl nekada bio glavni, i svakog petka i subote uveče lupao glave) je početkom juna zatvoren jednoglasnom odlukom gradskog veća, kada je Dejl Gilbertson užasnuo lokalnu političku elitu pustivši im video-snimak deo nastupa tri putujuće striptizete koje su se predstavile kao 'Trio sa analnog univerziteta' i izvele koreografiju sa krastavcima na skučenoj pozornici (kamerman je bio iz FLPD-a: pozornik Tom Lund, živ nam bio), ali stanari hotela i dalje moraju da odu samo do sledećih vrata na pivo, što im nije nikakav problem. Stanovanje se u Nelzonu plaća nedeljno. U sobi je dozvoljeno držati rešo, ali sa dozvolom uprave i tek pošto se pregleda ispravnost kabla. U Nelzonu možete da krepate na rate, i poslednje što ćete čuti verovatno će biti škripanje kreveta iznad vaše glave dok neki drugi matori gubitnik šeta kožicu.

Uzletimo stepeništem do prvog sprata, pored starog platnenog vatrogasnog šmrka u staklenoj kutiji. Na vrhu stepenica skrenimo levo (kod telefonske govornice sa požutelim natpisom U KVARU) i popnimo se na sledeći sprat. Ovde na drugom spratu, miris rečne magle meša se sa mirisom pileće supe koja se podgreva na nečijem rešou (čiji su gajtan uredno pregledali Morti Fajn ili Džordž Smit, dnevni recepcioner).

Miris dolazi iz broja 307. Ako se provučemo kroz ključaonicu (u Nelzonu nikada nije bilo kartica, niti će ih ikada biti), naći ćemo se u društvu Endrua Rejlsbeka,proćelavog, mršavog, dobroćudnog sedamdesetogodišnjaka. Nekada je prodavao Elektroluksove usisivače i belu tehniku za Silvaniju, ali su ti dani odavno iza njega. Ovo su njegove zlatne godine.

Još jedan kandidat za Makstonov dom, pomislilo bi se, ali Endi Rejlsbek poznaje to mesto, i njemu slična. Hvala, ali ne bi tamo. Dovoljno je društven, ali ne želi da mu govore kada da ide na spavanje, kada da ustane i kada može da gucne malo Davnih Vremena. Ima prijatelje u domu, često ih posećuje, i bilo je prilika kada je upao u iskričavo, ravno, grabljivo oko našeg drugara Lole. Već je nekoliko puta pomislio da gospodin Makston izgleda kao veselnik koji bi mirne duše pretopio leševe svojih stanara u salo ako bi od toga mogla da se zaradi neka kinta.

Ne, što se tiče Endija Rejlsbeka, drugi sprat hotela Nelzon sasvim odgovara. Ima svoj rešo, bocu mučenice i četiri špila 'bicikala', tako da u noćima kada sendmen (sandman, eng. - mitološka ličnost - prema legendi čini decu pospanom bacajući im pesak u oči) zaluta negde usput otvara kraljevsku varijantu pasijansa.

Večeras je skuvao tri kesice 'Liptonove' supe, misleći da pozove Irvinga Tronberija na tanjir supe i ćaskanje. A posle možda da skoknu do Lakija na pivo. Poverava šta je sa supom, vidi da fino krčka, udiše mirisnu paru i klima glavom. Ima i slanog keksa, dobro će da ide uz supu. Izlazi iz sobe da se popne na sledeći sprat i kucne na Irvova vrata, ali ono ga što vidi u hodniku na mestu zaustavlja.

Vidi starca u bezobličnom bademantilu kako se sa sumnjivom žurbom udaljava od njega. Ispod ruba ogrtača, neznančeve noge su bele kao šaranov trbuh i obeležene plavim čvorovima varikoznih vena. Na levom stopalu ima čupavu crno-žutu papuču. Desno mu je boso. Iako naš novi prijatelj nije siguran u to - pošto mu je čovek okrenut leđima - ne liči mu ni na koga poznatog.

Osim toga, oprobava kvake na svim vratima duž hodnika na trećem spratu. Svaku po jednom oštro i kratko povuče. Kao zatvorski čuvar. Ili lopov. Kao neka jebena lopuža.

Jeste. Iako je očigledno star - stariji od Endija, reklo bi se - i obučen kao da se sprema za spavanje, pomisao o krađi neobično se oštro urezala u Endijev um. Čak i ono neobuveno stopalo, koje ukazuje da verovatno nije došao sa ulice, ne može da razveje taj intenzivni osećaj.

Endi otvara usta da pozove - nešto u stilu Mogu li da vam pomognem? ili Tražite nekoga? - ali se predomišlja. Tip mu se nikako ne sviđa. Nešto u načinu na koji se šunja dok oprobava kvake, ali nije samo to. Nikako nije samo to. Nešto mračno i opasno. Matori ima džepove na bademantilu, Endi vidi da ima, i u jednom od njih bi moglo biti oružje. Lopovi ne nose uvek oružje, ali...

Starac zalazi za ugao i nestaje. Endi ostaje da stoji gde je bio, premišljajući se. Da ima telefon u sobi, mogao bi da pozove recepciju i uzbuni Mortija Fajna, ali nema. Šta da radi?

Posle kratke unutrašnje rasprave, na prstima odlazi do ugla i viri iza. Tu je niša sa vratima: 312, 313 i na kraju 314, jedina soba u tom slepom crevu koja je trenutno zauzeta. Čovek u 314 stanuje tu od proleća, ali Endi o njemu zna samo kako se zove: Džordž Poter. Endi je pitao Irva i Huvera Dalrimpla za Potera, ali Huver zna pampur, a Irv tek malo više.

"Mora da znaš nešto", pobunio se Endi - razgovor se dogodio krajem maja ili početkom juna, negde u vreme kada je zatvoren Srndaćev salon u prizemlju. "Vid'o sam te kod Lakija s njim, pili ste pivo."

Irv je podigao čupavu obrvu na onaj svoj ciničan način. "Vid'o si me kako pijem pivo s njim? Šta si ti?" zastrugao je. "Moja jebena žena?"

"Samo kažem. Kad piješ pivo s čovekom, obično i popričaš..."

"Obično, možda, al' ne i sa ovim. Seo sam, kupio bokal, i im'o sumnjivo zadovoljstvo da uglavnom slušam samog sebe. Pitam 'Šta misliš o Pivarima ove godine?' a on će 'Nemaju pojma isto k'o i prošle. Uveče mogu da u'vatim Kabse na raaadiju...'"

"Tako je rek'o? Na raaadiju?"

"Pa ja tako ne govorim, zar ne? Jes' me ikad čuo da kažem raaadijo? Ja govorim radio, k'o sav normalan svet. 'Oš da me saslušaš il' ne'š?"

"Ne zvuči k'o da ima bog zna šta da se čuje."

"E, tu si u pravu, druže. On, dakle, kaže: 'Uveče mogu da u'vatim Kabse na raaadiju, to je sve što mi treba. Kad sam bio klinja stalno sam iš'o sa ćaletom na Rigli.' Tako sam sazn'o da je iz Čija14, al' osim toga, pampur."

Prva pomisao koja mu je došla kada opazio jebenu lopužu u hodniku bila je da je to Poter, ali je gospodin Džordž Nepričljivi Poter visok svat, oko stodevedeset, sa još dosta gustom 'so i biber' kosom. Gospodin Jedna Papuča bio je niži, i zgrbljen kao žaba. (I to otrovna žaba, sledeće je što mu pada na pamet.)

Unutra je, razmišlja Endi. Jebena lopuža je u Poterovoj sobi, možda pretura po Poterovim fiokama, tražeći skrivenu lovu. Pedeset ili še'set kinti smotanih u prstima čarape, k'o što sam ja radio. Il' 'oće da mazne Poterov radio. Njegov jebeni raaadio.

A šta se to njega tiče? Prođeš pored Potera u hodniku, učtivo mu poželiš dobro jutro, a dobiješ neučtivo mumlanje. Drugim rečima, pampur. Viđao si ga kod Lakija, uvek je bio sam, u ćošku iza džuboksa. Endi pretpostavlja da se sa njim može posedeti, i da nema ništa protiv da podeli bokal - kako je pokazalo ono Irvovo kratko druženje sa čovekom - ali gde je tu čar ako bar malo ne češete jezik? Zašto bi on, Endi Rejlsbek, rizikovao bes neke otrovne žabe u bademantilu zbog matorog baksuza koji niti smrdi niti miriše?

Pa...

Zato što ovo jeste njegov dom, koliko god da je smrdljiv, eto zašto. Zato što ne možeš, kada vidiš nekog opičenog starkelju sa jednom papučom u potrazi za loše sakrivenom gotovinom ili raaadiom na izvol'te, samo da okreneš leđa i zavučeš se u rupu. Zato što je loš osećaj koji je podmukli matori vilenjak izazvao kod njega (loš vajb, kako bi rekli njegovi unuci) verovatno samo kukavičluk. Zato što...

Endiju Rejlsbeku odjednom dolazi pomisao koja, iako nije strefila u crno, pogađa nokat od istine. Šta ako tip jeste sa ulice? Ako je to jedan od starih momaka iz Makstonovog staračkog doma? Dom nije daleko, a on pouzdano zna da se nekom od tih staraca (ili starica) s vremena na vreme pobrkaju lončići pa odluta iz rezervata. Takva osoba bi pod normalnim okolnostima bila primećena i odvučena nazad pre nego što odluta ovoliko daleko - pošto je na ulici prilično upadljiva u domskom bademantilu i sa jednom papučom - ali se večeras navukla magla, i ulice su gotovo puste.

Gle' kakav si, Endi grdi sebe. Na smrt si se prep'o starkelje koji je verovatno deset godina stariji od tebe i ima puter od kikirikija u glavi. Dolut'o je 'vamo pored prazne recepcije - nema šanse da Fajn sedi tamo; verovatno je pozadi u ćumezu, čita neki časopis ili pornić - i sada traži sobu koju ima tamo kod Makstona, cimajući svaku kvaku redom u jebenom hodniku, pri čemu jednako zna 'de je kol'ko i kokoška na autoputu. Poter verovatno pije pivo u komšiluku (ovo jeste pogodio), a ostavio je otključana vrata(ovo možemo da budemo sigurni da nije pogodio).

Iako još oseća strah, Endi zalazi za ugao i polako se približava otvorenim vratima. Srce mu ubrzano tuče, zato što je i dalje oseća da bi starac mogao da bude opasan. Seća se one zle slutnje samo od toga što je neznanca video sa leđa...

Ali ide dalje. Neka mu Bog pomogne, ide dalje.

"Gospodine?" doziva, stigavši do otvorenih vrata. "'Ej, gospodine, mislim da ste pogrešili sobu. To je soba gospodina Potera. Da li vi..."

Zastaje. Nema svrhe da govori, jer u sobi nema nikoga. Kako je to moguće?

Endi se vraća i oprobava kvake na vratima soba 312 i 313. Zaključana, kao što je znao da će biti. Uverivši se u to, ulazi u sobu Džordža Potera i osmatra unutrašnjost - radoznalost je ubila macu, sigurnost ju je oživela. Poterova gajba je malo veća od njegove, ali se inače mnogo ne razlikuje: kocka visoke tavanice (u staro vreme su zidali kuće u kojima čovek može da se uspravi, to im se bar mora priznati.) Postelja je ugnuta u sredini, ali je uredno nameštena. Na noćnom stočiću stoje bočica sa pilulama (ispostavlja se da se radi o nekakvom anti-depresivu koji se zove 'zoloft'.) i uramljena fotografija neke žene. Endi smatra da je Bog nije baš obdario lepotom, ali je Poter verovatno gleda drugim očima. Kad je već postavio na mesto gde će biti prva stvar koju ujutru ugleda i poslednja stvar koju vidi pre nego što uveče ugasi svetlo.

"Potere?" zove. "'Alo? Ima li koga?"

Odjednom ga obuzima osećaj da neko stoji iza njega i panično se okreće, usana podignutih sa zuba u režanju koje je napola grimasa užasa. Jedna ruka se diže da zakloni lice od udarca za koji je siguran da će pasti... samo što tamo nema nikoga. Da ne vreba iza ugla koji niša pravi sa glavnim hodnikom? Ne. Endi je video neznanca kako zamiče iza tog ugla. Nema šanse da se još jednom provukao pored njega... ako nije odmilio preko tavanice kao neka muva...

Endi diže pogled, svestan da se ponaša nerazumno što plaši sebe, ali u sobi nema nikoga ko bi to video, pa šta onda ima veze? Kao što ni gore nema ničega. Samo tavanica, požutela od starosti i decenija upijanja dima cigara i ceigareta.

Radio - pardon, raaadio - stoji na prozorskoj dasci, nedirnut. Pritom jedan od boljih, Bozeov, od onih o kojima Pol Harvi uvek priča u svojoj emisiji u podne.

Iza njega, sa druge strane prljavog stakla, vide se požarne stepenice.

A-ha! pomišlja Endi, i žurno prilazi prozoru. Jedan pogled na spušteni jezičak bravice dovoljan je da mu trijumfalni izraz ispari sa lica. Za svaki slučaj ipak proviruje napolje, i vidi deo crne gvozdene konstrukcije koja se spušta u maglu.

Nema plavog bademantila, niti krljušastog ćelavog temena. Naravno da nema. Tresač kvaka nije mogao da izađe tuda ako nije imao nekakav magični trik da spusti jezičak unutrašnje bravice na prozoru sa požarnih stepenica.

Endi se okreće, nekoliko trenutaka stoji gde se zatekao, razmišljajući, a onda se spušta na kolena i zaviruje ispod kreveta. Vidi staru limenu pepeljaru sa neotvorenom kutijom 'pal mala' i upaljačem sa reklamom za Kingslendsko Staro Točeno. Osim toga i maca od prašine nema ničega. Spušta dlan na prekrivač, pripremajući se da ustane, i pogled mu se zaustavlja na vratima ormana. Odškrinuta su.

"Tamo", dahće, jedva čujno i za sopstvene uši.

Diže se i prilazi vratima ormana. Magla je možda došla, a možda i nije, na mekim mačjim šapama, kao što je rekao Karl Sandberg, ali se Endi Rejlsbek svakako tako kreće kroz sobu Džordža Potera. Srce mu ponovo snažno tuče, toliko snažno da natera izrazitu venu na sredini njegovog čela da pulsira. Čovek koga je video krije se u ormanu. Logika nalaže da je tako. Intuicija vrišti da jeste. Ako je tresač kvaka samo zbunjeni starac koji je zalutao u hotel Nelzon iz magle, zašto mu se nije obratio? Zašto se krije? Zato što možda jeste star, ali ne i zbunjen, eto zašto. Nije ništa više zbunjen od samog Endija. Tresač kvaka je jebena lopuža, i krije se u ormanu. Možda u ruci drži nož koji je izvadio iz džepa ofucanog starog bademantila. Ili vešalicu za odeću koju je ispravio i pretvorio u oružje. A možda samo stoji u mraku, razrogačenih očiju i prstiju savijenih u kandže. Endi više ne mari šta je od toga tačno. Možete ga uplašiti, istina je - ipak je samo trgovački putnik u penziji, a ne Supermen - ali ako se povrh straha nagomila dovoljno napetosti strah se pretvara u gnev, na isti način kao što pritisak pretvara ugalj u dijamant. Endi je trenutno više razjaren nego uplašen. Sklapa prste oko hladne staklene kugle na vratima ormana. Steže je. Udiše... pa još jednom... pripremajući se... stiskajući petlju, kako bi rekli unuci... još jedno udisanje, čisto za sreću, i...

Sa potmulim, napetim zvukom - napola režanjem a napola zavijanjem - Endi sa trzajem otvara vrata ormana, nateravši vešalice da začangrljaju. Stoji u povijenom stavu, šaka stisnutih u pesnice, nalik na nekog drevnog sparing-partnera iz gimnastičke sale koju je zaboravilo vreme.

"Izlaz' odatle, ti jebena..."

Ali tamo nema nikoga. Četiri košulje, jedna jakna, dve kravate i tri para pantalona vise unutra kao odbačena koža. Izubijani stari kofer koji izgleda kao da su ga šutirali po svakoj stanici Grejhaund autobusa u Severnoj Americi. I ništa više. Nijedna jedina...

Ali ne. Na podu ispod košulja ima nečega. Nekoliko nečega. Pet ili šest nečega. Endi Rejlsbek isprva ne shvata, ili ne želi da shvati šta vidi. Onda mu dolazi u glavu, utiskuje mu se u um i pamćenje kao otisak kopita, i tera ga da vrišti. Hteo bi, ali ne može. Pokušava ponovo, ali iz pluća koja kao da nisu veća od suvih šljiva ne izlazi ništa. Pokušava da se okrene, ali ni to ne može. Siguran je da se Džordž Poter vraća, i ako ga zatekne tu, gotov je. Video je nešto o čemu mu Džordž Poter nikada neće dozvoliti da priča. Ali ne može da se okrene. Niti da zavrišti. Niti da skrene pogled sa tajne u ormanu Džordža Potera.

Ne može prstom da mrdne.

Zahvaljujući magli, u Frenč Lendingu je neuobičajeno rano palo veče; tek je prošlo pola sedam. Mutna žućkasta svetla Makstonovog staračkog doma podsećaju na svetla turističkog broda ukotvljenog na mirnoj pučini. U Beloj radi, krilu gde stanuju slatka Alisa Veders i manje slatki Čarls Bernsajd, Pit Veksler i Bač Jergza su već otišli kućama. Na recepciji sada sedi ofarbana plavuša širokih ramena po imenu Vera Hačinson. Ispred nje leži knjiga sa naslovom Male E-Z ukrštenice. Trenutno se muči sa šest vodoravno: Garfild, na primer. Pet slova, prvo je M, treće Č, peto R. Mrzi ta zeznuta pitanja.

Čuje se šuštanje otvaranja vrata kupatila. Vera diže pogled i vidi Čarlsa Bernsajda kako izlazi, vukući noge, u plavom bademantilu i žuto-crnim papučama koje liče na velike čupave bumbare. Odmah ih prepoznaje.

"Čarli?" kaže, odloživši olovku u knjigu sa ukrštenicama i zatvorivši je.

A Čarli nastavlja da vuče noge, opuštene donje vilice, sa dugačkom niti pljuvačke koja mu visi iz ugla usana. Pritom mu je na licu neprijatan poluosmeh koji se Veri nimalo ne sviđa. Ovom možda fale klikeri u glavi, ali su onih nekoliko preostalih opaki klikeri. Povremeno zna da Čarli Bernsajd zaista ne čuje kada mu se obraća (ili ne razume), ali je isto tako siguran da se pretvara da ne razume. Čini joj se da se sada radi o onom drugom.

"Čarli, zašto si uzeo Elmerove papuče? Znaš da ih je dobio od praunuke."

Starac - za nas Berni, za Veru Čarli - se samo vuče dalje, u pravcu koji će ga na kraju odvesti nazad u D18. Ako ga se bude držao.

"Čarli, stani."

Čarli staje. Stoji na kraju hodnika Bele rade kao iskopčana mašina. Usta su mu otvorena. Nit pljuvačke se prekida, i na linoleumu pored jedne od apsurdnih ali smešnih papuča ostaje vlažan trag.

Vera ustaje, odlazi i spušta se u čučanj ispred njega. Kada bi znala ono što mi znamo, verovatno bi bila kudikamo manje spremna da izloži svoj nebranjeni beli vrat tim visećim šakama, zgrčenim od artritisa ali i dalje snažnim. Ali, naravno, ne zna.

Hvata levu papuču. "Diži", kaže.

Čarls Bernsajd diže desno stopalo.

"Ne budi ćuran", kaže ona. "Drugu nogu."

Berni malo pridiže levo stopalo, tek toliko da mu ona smakne papuču. "A sada desnu."

Potajno od Vere, koja mu gleda u stopala, Berni izvlači penis kroz šlic širokog donjeg dela pidžame i pretvara se da piša na Verinu pognutu glavu. Kez mu postaje širi. Istovremeno diže desno stopalo i dopušta joj da smakne desnu papuču. U trenutku kada ona podiže glavu, njegova stara alatka je ponovo na svojem mestu. Pomišljao je da je prekrsti, stvarno jeste, ali je napravio dovoljno nestašluka za jedno veče. Još jedan poslić, i moći će da otplovi u carstvo snova. Staro je to čudovište. Više ne može bez odmora.

"U redu", kaže Vera. "Da li bi mi rekao zašto je jedna prljavija od druge?" Nema odgovora. Nije ga ni očekivala. "Lepo, fino. Sad možeš u svoju sobu, ili dole u zajedničku, ako hoćeš. Večeras ima kokica iz mikrotalasne i žele-bombona, čini mi se. Daje se Kad počne muzika. Vratiću papuče tamo gde im je mesto, i tvoja pozajmica biće naša mala tajna. Uzmeš li ih ponovo, moraću da te prijavim. Kapiraš?"

Berni samo stoji, odsutan... ali sa tim zločestim osmejkom koji mu podiže krajeve smežuranih usta. I sa tim sjajem u očima. Kapira, nema šta.

"Hajde, odlazi", kaže Vera.

"I bolje bi ti bilo da se nisi olakšao na pod tamo unutra, matori lešinaru."

Ni na ovo ne očekuje odgovor, ali ga ovaj put dobija. Bernijev glas je tih, ali savršeno razgovetan: "Pripazi na jezik, kučko debela, da ti ga ne bih pojeo iz usta."

Ona se trza kao da ošamarena. Berni i dalje stoji tamo, sa oklembešenim rukama i onim malim kezom na licu.

"Gubi se odavde", kaže ona. "Da te ne bih zaista prijavila." Od čega bi inače bilo silne vajde. Vera zna da je Čarli jedna od Makstonovih krava muzara.

Čarli nastavlja da se vuče (Pit Veksler je ovu vrstu kretanja nazvao Hodom mrtvih puvala), sada bos. Onda se okreće. Mutne svetiljke njegovih očiju pilje u nju. "Reč koju tražiš je mačor. Garfild je mačor. Kapiraš? Kravetino glupa."

Uz te reči nastavlja putovanje niz hodnik. Vera stoji gde ju je ostavio, gledajući za njim otvorenih usta. Potpuno je zaboravila na ukrštene reči.

Našavši se u svojoj sobi, Berni leže na postelju i zavlači ruke pod krsta. Sevaju kao sam đavo. Kasnije će pozvoniti debeloj kučki, da mu donese jedan ibuprofen. Za sada mora da ostane oštrih čula. Dok ne obavi onaj poslić.

"Naš'o sam te, Poteru", mrmlja. "Stari... dobri... Potsi."

Berni uopšte nije tresao kvake (što Endi Rejlsbek nikada neće saznati). Pipao je za druškanom koji ga je krajem sedamdesetih zavrnuo za jedan sladak preduzimački poslić u Čikagu. Na južnoj strani, domu Belih Čarapa. Drugim rečima, u Blektaunu. Radilo se o brdu saveznih para, i nekoliko bušela ilinojskih šuški pride. Dovoljno kajmaka da mu potraje godinama, sa više strana nego što ih ima na igralištu za bezbol, ali je Džordž 'Jebo Mater Svoju' Poter bio brži, lova je prešla iz ruke u ruku ispod poslovičnog stola, i Čarls Bernsajd (a možda je tada još bio Karl Birston; teško je prisetiti se) je izvisio.

Ali Berni je godinama posle toga nastavio da prati kuda se lopovčina kreće. (Dobro, ne sam Berni, ali već smo i sami shvatili da je to čovek sa moćnim prijateljima.) Tokom devedesetih godina, stari Potsi - kako su ga njegovi pajtaši zvali u doba kada ih je još imao - objavio je stečaj u La Rivijeru, a prilikom velikog 'tačka kom' sloma osamdesetosme izgubio je i najveći deo onoga što mu je ostalo skriveno u slamarici. Ali Berniju to nije dovoljno. Potsi je zaslužio težu kaznu, a slučajnost da se taj zvrndov obreo u istoj vukojebini od palanke suviše je zgodna da bi bila propuštena. Bernijev prevashodni motiv - bezumni poriv da nastavi da meša po loncu, da od lošeg pravi gore - nije se promenio, ali će i ovo poslužiti toj svrsi.

Zato je preskočio do Nelzona, na način koji Džek razume a Džudi Maršal sluti, naciljavši Potsijevu sobu kao neki prastari šišmiš. A kada je osetio Endija Rejlsbeka iza sebe, bio je, naravno, oduševljen. Rejlsbek će mu uštedeti trud još jednog anonimnog poziva, jer Berni postaje istinski umoran od toga da obavlja sav posao za njih.

Dok sada leži u svojoj sobi, opušten-raskomoćen (ne računajući artritis), skreće misli sa Džordža Potera, i počinje da Priziva.

Zagledane u tamu, oči Čarlsa Bernsajda počinju zastrašujuće da svetle. "Gorg", izgovara. "Gorg t'eelee. Dinnit a abbalah. Samman Tanzi. Samman a Montah a Irma. Dinnit a abbalah, Gorg. Dinnit a Ram Abbalah."

Gorg. Gorg, dođi. Služi abalahu. Nađi Tanzi. Nađi Irminu majku. Služi abalahu, Gorg.

Služi Grimiznom Kralju.

Bernijeve oči se zatvaraju. Tone u san sa osmehom na licu. Ispod smežuranih kapaka, oči nastavljaju da mu gore kao svetiljke pod senilima.

Morti Fajn, noćni recepcioner hotela Nelzon, napola je zaspao nad časopisom kada Endi Rejlsbek upada u kancelariju, tako ga gadno trgnuvši iz dremeža da se zamalo preturio sa stolice. Časopis sa pljeskom pada na pod.

"Isuse Hriste, Endi, zamalo da me strefi kap!" viče Morti. "Šta je, nisi naučio da kucaš, il' bar da se nakašlješ?"

Endi ne obraća pažnju na njegove reči, i Morti opaža da je stari momak beo kao čaršav. Možda će njega da strefi kap. Ne bi bilo prvi put da se tako nešto desi u hotelu Nelzon.

"Moraš da zoveš policiju", kaže Endi. "To je strašno. Blagi Bože, Morti, ono su najstrašnije slike koje sam ikad video... polaroidi... i, i, čoveče, bio sam siguran, da će da naiđe... da će svakog trenutka da bane... al' sam isprva bio sleđen, i... i..."

"Uspori", kaže Morti, zabrinut. "O čemu to govoriš?"

Endi duboko udiše i pravi vidan napor da se primiri. "Jesi li vid'o Potera?" pita. "Onog iz broja 314?"

"Jok", kaže Morti, "ali znam da je u ovo vreme najčešće kod Lakija, gde popije pivo ili dva i možda pojede hamburger. Mada ne znam ko je još lud da jede na tom mestu." Tada povezuje jednu trovačnicu sa drugom i nastavlja: "Hej, jesi čuo šta su pajkani našli u Edovom lokalu? Trevor Gordon je bio tamo, i kaže..."

"Mani to." Endi seda na stolicu sa druge strane stola i zagleda se u Mortija vlažnim, prestravljenim očima. "Zovi policiju. Odmah. Reci im da je Ribar čovek koji se zove Džordž Poter, i živi na trećem spratu hotela Nelzon." Endijevo lice zateže se u tvrdu grimasu, a onda se ponovo opušta. "Malo niže niz hodnik od ovde prisutnog."

"Poter? Sanjaš, Endi. Taj tip je običan preduzimač u penziji. Ne bi mrava zgazio."

"Ne znam za mrave, ali je grdno iskasapio neku dečicu. Video sam polaroide koje je snimio. U njegovom su ormanu. Nešto gore u životu nisam video."

Tada Endi čini nešto što zaprepašćuje Mortija, i uverava ga da se ne radi o šali, a verovatno nije ni greška: Endi Rejlsbek počinje da plače.

Tanzi Freno, ili ožalošćenoj majci Irme Freno, nekako još ne polazi za rukom da bude ožalošćena kako dolikuje. Zna da bi trebalo da bude, ali je žalost odložena. Trenutno se oseća kao da lebdi u oblaku tople i svetle vune. Ima četiri ili pet sati kako joj doktorka (pomoćnica Peta Skarde, Norma Vajtston) dala pet miligrama lorazepama, ali to je bio samo početak. Holidej Trejler Park, gde Tanzi i Irma žive od devedeset osme, kada je Kabi Freno zbrisao u Grin Bej, nalazi se nadomak Send Bara, a ona ima sporadičnu 'vezu' sa Lesterom Munom, jednim od tamošnjih konobara. Gromovita Petorka je Lesteru iz nekog razloga nadenula nadimak 'Smrdljiv Sir', ali ga Tanzi zove samo Lester, što on gotovo jednako ceni kao povremeno pijano rvanje u Tanzinoj spavaćoj sobi ili u ostavi u Baru, gde postoji madrac (i crno svetlo). Oko pet popodne, Lester je skoknuo do nje sa četvrt litre brendija sa kafom i četristo miligrama OksiKontina, već izmrvljenih i spremnih za ušmrkivanje. Tanzi je već odradila pola tuceta razvučenih gomilica praha, i sada je na krstarenju. Gleda stare Irmine slike i... znate već... plovi.

Kako je to bila lepa beba, razmišlja Tanzi, nesvesna da nedaleko odatle, užasnuti recepcioner hotela gleda sasvim drugačiju sliku njene slatke bebice, košmarni polaroid koji nikada neće moći da zaboravi. To je slika koju Tanzi nikada neće morati da vidi, što ukazuje da možda ipak ima Boga.

Okreće stranu (na koricama albuma piše ZLATNE USPOMENE), i nailazi na fotografiju na kojoj su Tanzi i Irma na izletu Misisipi Elektriksa, snimljenu kada je Irma imala četiri godine a Misisipi Elektriks delilo još godinu dana od bankrota i sve još bilo više ili manje u redu. Irma se na slici probija kroz gomilu drugih mladunaca, lica nasmejanog i musavog od čokoladnog sladoleda.

Ne skrećući pogled sa fotografije, Tanzi poseže za čašom brendija sa kafom i otpija mali gutljaj. I odjednom se, niotkuda (ili sa mesta odakle izranjaju sve naše mračne i nepovezane misli), priseća one glupe pesme Edgara Alana Poa koju su u prvom srednje morali da nauče napamet. Godinama joj nije pala na pamet i ni sada nema razloga, ali joj reči početne strofe glatko prolaze kroz um. Zagledana u Irmu, glasno je recituje šupljim, mehaničkim glasom koji bi bez sumnje naterao gospođu Normandi da se uhvati za sedu kosu i zastenje. Tanzino recitovanje na nas ne utiče tako, već nas prožima dubokom i dugotrajnom jezom. Kao da slušamo poeziju koju čita neki mrtvac.

"Ponoći sam je'ne tužne proučav'o slab i snužden neobične drevne knjige š'o prastar nauk skriše goto' sam u san pao kad je neko zakucao pre' sobna mi vrata stao kucajući tiho tiše..."

I baš u tom trenutku čuje se tiho kucanje na vratima od jeftine iverice na Tanzinom 'erstrimu'. Tanzi diže pogled, vodnjikavih očiju, usana skupljenih i svetlucavih od brendija sa kafom.

"Les'eru? Jes' ti?"

Pretpostavlja da bi to mogao da bude on. Nada se samo da nisu oni sa televizije. Sa njima ne želi da razgovara, i tera ih sa praga. Zna, u nekom dubokom i tužno lukavom kutku uma, da bi je zaluđivali i tešili samo da od nje naprave budalu na svetlosti reflektora, isto kao što u emisiji Džerija Springera ljudi na kraju uvek izgledaju kao budale.

Niko ne odgovara... a onda se ponovo čuje. Tap. Tap-tap.

Posetilac", kaže ona, ustajući. Kao da pokušava da ustane u snu. "Posetilac", promrmljah,"što u sobu ući ište, samo to i niš'a više."

Tap. Tap-tap.

Ne zvuči kao da neko kuca rukom. Zvuk je nekako oštriji. Kao da je samo jedan nokat.

Ili kljun.

Prolazi kroz sobu u izmaglici lekova i brendija, šušteći bosim stopalima po tepihu koji je nekad bio rapav, a danas ćelavi: bivša majka. Otvara vrata u maglovito letnje veče i tamo nema ničega, zato što joj pogled traži suviše visoko. Onda nešto zašušti na otiraču ispred vrata.

Nešto, neka crna stvar, gleda odozdo u nju blistavim, ispitivačkim očima. To je gavran, omojbože pa to je Poov gavran, došao da je obiđe.

"Isuse, priviđa m' se", kaže Tanzi, i prolazi rukama kroz tanku kosu.

"Isuse!" ponavlja gavran na otiraču. I dodaje, veselo kao cvrčak: "Gorg!"

Da je neko pitao, Tanzi bi rekla da je suviše pijana da bi se plašila, ali se čini da ipak nije tako, jer ispušta prepadnut cik i pravi korak unazad.

Gavran žustro skakuće preko praga i izbledelog ljubičastog tepiha, i dalje je posmatrajući svetlucavim očima. Perje mu se presijava od kapljica kondenzovane magle. Prolazi pored nje, a onda se zaustavlja i kostreši perje. Osvrće se oko sebe kao da želi da pita: Kako mi ide, cakana?

"Odlazi", kaže Tanzi. "Ne znam koji si đavo, i da l' uopšte postojiš, ali..."

"Gorg!" insistira gavran, pa širi krila i preleće preko dnevne sobe prikolice, ugljena mrlja otkinuta sa pokrova noći. Tanzi vrišti i rukama instinktivno zaklanja lice, ali Gorg nema nameru da joj priđe. Sleće na sto pored njene boce, iako tamo nema Palasove biste na koju bi se spustio.

Tanzi razmišlja: Mora da je izgubila orijentaciju u magli. Možda je zaražena besnilom, ili onom, kako se ono zove, lajmskom bolešću. Trebalo bi da odem do kujne i donesem metlu. Da je oteram pre nego što počne da sere po sobi...

Ali kuhinja je predaleko. U stanju u kome se nalazi, kuhinja joj se čini stotinama milja daleko, negde oko Kolorado Springsa. Uostalom, gavran verovatno i ne postoji. Razmišljanje o onoj prokletoj pesmi učinilo je da joj se prividi, to je sve... to, i gubitak ćerke.

Bol se po prvi put probija kroz maglu, i Tanzi se grči od njegove opake i britke vreline. Seća se ručica koje su joj povremeno tako utešno počivale oko vrata. Plača koji ju je noću prizivao iz sna. Njenog mirisa, svežeg posle kupanja.

"Zvala se Irma!" odjednom viče na utvaru koja tako drsko stoji pored boce sa brendijem. "Irma, a ne jebena Lenora, i kakvo je to glupavo ime Lenora? Da te čujem kako kažeš Irma!"

"Irma!" posetilac poslušno krešti, nateravši je da prestrašeno zaćuti. A te oči... Te blistave oči je privlače, nalik na oči Drevnog Moreplovca u onoj drugoj pesmi koju je trebalo da nauči ali nikad nije. "Irma-Irma-Irma-Irma..."

"Prestani!" Ipak ne želi da ga čuje. Prevarila se. Ime njene ćerke iz tog nezemaljskog grla zvuči prljavo, nepodnošljivo. Želi da rukama pokrije uši, ali ne može. Suviše su teške. Ruke su joj se pridružile štednjaku i frižideru (šugavoj poluraspadnutoj krntiji) u Kolorado Springsu. Može samo da zuri u te blistave crne oči.

Ptica se šepuri za nju, kostrešeći abonosno satensko perje. Zvuk koji pritom pravi je odurno šuštanje, i Tanzi pomišlja: "Proroče, kog rodi porok - vrag il' ptica, ipak prorok!"

Izvesnost joj ispunjava srce poput ledene vode. "Šta je to što znaš?" pita. "Zašto si došla?"

"Znaš!" krešti gavran Gorg, živo klimajući kljunom. "Došla!"

I da li pritom namiguje? Blagi Bože, da li joj to namiguje?

"Ko je ubio?" šapuće Tanzi Freno. "Ko je ubio moju slatku bebicu?"

Gavranove oči zure u nju, pretvaraju je u bubu na čiodi. Polako, osećajući se više nego ikada kao u snu (ali ovo jeste stvarno, na nekom nivou to savršeno razume), prilazi stolu. Gavran je i dalje motri, i dalje je posmatra. Obala hadske noći, razmišlja. Jebena obala hadske noći.

"Ko? Reci mi šta znaš!"

Gavran je posmatra blistavim crnim očima. Kljun mu se otvara i zatvara, otkrivajući vlažnu crvenu unutrašnjost.

"Tanzi!" krešti. "Dođi!"

Noge joj ostaju bez snage i pada na kolena, ujevši se za jezik tako da je prokrvario. Grimizne kapi joj šaraju po VU majici. Lice joj je sada u visini ptičje glave. Vidi kako joj se jedno krilo trlja gore-dole, senzualno, o staklenu površinu boce sa brendijem. Gorg miriše na prašinu i nagomilane mrtve muve i zakopane drevne urne sa začinima. Oči su mu blistavi prozori u neki drugi svet. Možda pakao. Ili Šeol.

"Ko?" šapuće.

Gorg isteže leđa i nakostrešeni vrat dok mu se kljun praktično ne uvlači u njeno uvo. Počinje da šapuće, a Tanzi Freno posle nekog vremena počinje da klima glavom. Svetlost razuma joj je napustila oči. Kada će da se vrati? Mislim da svi znamo odgovor na to pitanje.

Da li da kažemo 'Nikad više'?"



16.

6:45 posle podne. Frenč Lending je potopljen u maglu, ophrvan umorom, nespokojan ali miran. Taj mir neće potrajati. Kada se jednom pokrene, iskliznuće se nikada na duže vreme ne zaustavlja.

U Makstonovom domu, Lola je ostao do kasno, i s obzirom na bogovsko (i uistinu prvoklasno) pušenje kojim ga je počastila Rebeka Vilas, njegova odluka da se malo duže zadrži i nije toliko iznenađujuća.

U zajedničkoj sobi, starci sede omađijani sa Džuli Endruz i Zvucima muzike. Alisa Veders doslovno plače od sreće - to je njen najomiljeniji film. Pevanje na kiši je blizu, ali blizu je samo blizu. Od ostalih pokretnih žitelja MSD-a nedostaje samo Berni... mada nikome stvarno ne nedostaje. Berni je duboko u snu. Duh koji upravlja njim -možda je bolje da kažemo demon - ima svoje planove u Frenč Lendingu, i u poslednjih nekoliko nedelja nemilice je trošio Bernija (što ne znači da se Berni tome protivi; veoma je voljan saučesnik).

Na putu kroz Norvešku dolinu, Džek Sojer upravo zaustavlja svoj 'dodž ram' ispred kuće Henrija Lejdena. Magla je ovde ređa, ali su farovi kamioneta ipak meke korone. Večeras se nastaviti čitanje Sive kuće od sedmog poglavlja ('Staza duhova'), i nada se da će stići do kraja osmog ('U kome se govori o mnogim grehovima'). Obećao je, međutim, da će pre Dikensa saslušati najnovijeg kandidata Viskonsinskog Pacova za hit nedelje, pesmu pod naslovom 'Vrati mi mog psa' grupe Sloberbon.

"Svakih pet godina ispili se još jedna velika rokenrol pesma", rekao mu je Henri preko telefona, i Džek je siguran da je čuo Pacova kako vrišti oko ivica glasa njegovog prijatelja, ludirajući se tamo na ivici pomrčine. "A ovo jeste velika rokenrol pesma."

"Ako ti tako kažeš", odgovorio je Džek sumnjičavo. Njegova zamisao velike rokenrol pesme je Dionova 'Lažljiva Su'.

U Prolazu Robina Huda broj 16 (onom šećeru od porodične kućice), Fred Maršal kleči na kolenima, sa zelenim gumenim rukavicama, i riba pod. Još nosi Tajlerovu kapu na glavi, i jeca.

U Holidej Trejler Parku, gavran Gorg cedi otrov u uvo Tanzi Freno.

U solidnoj kući od cigala u ulici Herman gde živi sa slatkom Sarom i isto tako slatkim Dejvidom, Dejl Gilbertson se sprema da se vrati u stanicu, kretnji pomalo usporenih od dve porcije pite sa piletinom i porcije hlebnog pudinga. Zvonjava telefona jedva da ga iznenađuje. Predosećao je, zar ne? Na telefonu je Debi Anderson, i već iz njenih prvih reči zna da se nešto dogodilo.

Sluša, klimajući glavom i povremeno postavljajući pitanja. Njegova žena stoji na vratima kuhinje, posmatrajući ga zabrinutim očima. Dejl se saginje i žvrlja po gornjoj strani kocke od hartije pored telefona. Sara prilazi i čita dva imena: Endi Rejlsbek i M. Fajn.

"Rejlsbek je i dalje na vezi?" pita on.

"Da, na čekanju..."

"Poveži me."

"Dejle, ne znam da li ću umeti." Debi zvuči neuobičajeno usplahireno. Dejl na trenutak zatvara oči i podseća se da to nije njen svakodnevni posao.

"Erni još nije tamo?"

"Ne."

"Ko je još tu?"

"Bobi Dilak... Mislim da je Dit takođe tu, tušira se..."

"Daj mi Bobija", kaže Dejl, i oseća olakšanje pošto je čuo od Bobija da zna kako da ga brzo i bezbolno poveže sa Endijem Rejlsbekom u kancelariji Mortija Fajna. Ova dvojica su otišli do sobe 314 na spratu, i Mortiju je bio dovoljan jedan pogled na razbacane polaroide na dnu Poterovog ormana. Sada je jednako bled kao Endi. Možda i bleđi.

Erni Terio i Redžinald 'Dok' Amberson sreli su se na parkingu ispred policijske stanice. Dok se upravo dovezao na svojem starom (ali savršeno očuvanom) 'fet boj harliju'. Prijateljski se pozdravljaju u magli. Erni Terio je još jedan policajac - tako nešto - ali ne brinite: poslednji je koga upoznajemo (dobro, tu je i onaj agent FBI-a što jurca okolo, ali on u ovom trenutku nije važan; trenutno je u Medisonu, a ionako je budala).

Erni je vitak šezdesetpetogodišnjak, već dvanaest godina policajac u penziji, ali i dalje četiri puta bolji policajac nego što će Arnold Hrabovski ikad biti. Penziju dopunjava noćnim dežurstvom u FLPD-u (u poslednje vreme ne spava tako dobro, zahvaljujući problematičnoj prostati), a petkom radi kao najamni čuvar u Prvoj viskonsinskoj banci, gde u dva sata dolaze ljudi iz Vels Farga, a u četiri oni iz Brinksa.

Sa dugačkom, prosedom crnom bradom (koju ponekad upliće u repove u stilu pirata Edvarda Tiča), Dok je pljunuti Anđeo Pakla, i živi od toga što pravi pivo, ali se njih dvojica vrlo dobro slažu. Pre svega zato što obojica prepoznaju inteligenciju onog drugog. Erni ne zna da li je Dok zaista doktor, ali bi mogao da bude. Možda je to u svoje vreme zaista bio.

"Ima li novosti?" pita Dok.

"Koliko ja znam, nema, ortak", kaže Erni. Jedan od članova Gromovite Petorke dolazi svake večeri da se raspita. Večeras je red na Doka.

"Mogu da uđem sa tobom?"

"Može", kaže Erni. "Dok god poštuješ pravilo."

Dok klima glavom. Neki drugi članovi Petorke pizde zbog pravila (naročito Soni, koji pizdi zbog svega i svačega), ali ga se Dok pridržava: šolja kafe ili pet minuta, šta god bude prvo, pa put pod noge. Erni, koji je video puno pravih Anđela Pakla tokom sedamdesetih, dok je bio policajac u Finiksu, ceni strpljenje koje su pokazali Nosonja Sen Pjer i njegova ekipa. Ali oni nisu Anđeli Pakla, naravno, niti Pagani ili Zveri Na Motorima. Erni ne zna tačno šta su, ali zna da slušaju Nosonju, i pretpostavlja da je Nosonjino strpljenje na izmaku. Erni zna da bi njegovo do sada bilo.

"Upadaj, onda", kaže Erni, pljesnuvši ljudinu po ramenu. "Da vidimo šta se giba." Dosta toga, ispostavlja se.

Dejl otkriva da je sposoban da razmišlja brzo i jasno. Onaj pređašnji strah je nestao, delom zbog toga što se uprskavanje već dogodilo i što mu je slučaj - zvanično, barem - već oduzet, ali uglavnom zato što zna da može da pozove Džeka kada zatreba, i da će se Džek odazvati. Džek je njegov pojas za spasavanje.

Sluša Rejlsbekov opis polaroida - tek da matorog pusti da se izduva i primiri - a onda postavlja pitanje o dve fotografije na kojima je dečak.

"Žuta", odgovara Rejlsbek bez oklevanja. "Majica je bila žuta. Video sam da na njoj piše Kiwanis. Ništa više. Od... od krvi..."

Dejl kaže da razume, i saopštava Rejlsbeku da će im se uskoro pridružiti jedan od njegovih pozornika.

Čuje se zvuk koji odaje da slušalica prelazi iz ruke u ruku, a zatim čuje Fajna - druškana koga poznaje i o kome nema naročito dobro mišljenje. "Šta ako se vrati, šefe? Šta ako se Poter vrati u hotel?"

"Vidiš li predvorje sa tog mesta?"

"Ne." Tvrdoglavo. "U kancelariji smo. Rekao sam vam to."

"Onda idi na recepciju. Ponašaj se zaposleno. Ako se vrati..."

"Ne pada mi na pamet da to radim. Da ste videli one slike, ne bi ni vama."

"Ne moraš da mu kažeš ni reč", kaže Dejl. "Samo pozovi ako prođe."

"Ali..."

"Spuštaj slušalicu, gospodine. Imam brdo posla."

Sara je u međuvremenu spustila ruku na muževljevo rame. Dejl spušta slobodnu šaku preko njene. Čuje škljocanje u uhu, dovoljno glasno da zvuči iznervirano.

"Bobi, slušaš li?"

"Tu sam, šefe. Tu su i Debi i Dit. A, upravo je ušao i Erni." Spušta glas. "Sa njim je jedan od onih motordžija. Onaj što ga zovu Dok."

Dejl grozničavo razmišlja. Erni, Debi, Dit i Bobi: svi u uniformi. Nije ono što mu treba. Odjednom donosi odluku i kaže: "Daj mi čupavca."

"Šta?"

"Čuo si me."

Trenutak kasnije ima na vezi Doka Ambersona. "Hoćeš da pomogneš da uhapsimo govnara koji je ubio Nosonjinu malu?"

"Naravno, jebote." Nema oklevanja.

"U redu: ništa ne pitaj, i ne traži da ponavljam." "Slušam", kaže Dok trezno.

"Reci pozorniku Dilaku da ti da plavi mobilni telefon iz ostave za dokazni materijal, onaj što smo ga uzeli od narkomana koji je zbrisao. Znaće na koji mislim." Ako neko pokuša da okrene zvezdicu-69 da bi utvrdio odakle dolazi poziv, neće moći da ga poveže sa stanicom. Njega su ionako skinuli sa slučaja.

"Plavi mobilni."

"Otići ćeš pešice do Lakijeve Taverne, vrata do hotela Nelzon."

"Tu mi je motor..."

"Ne. Peške. Uđi u lokal. Kupi loz. Treba da prepoznaš visokog, mršavog čoveka prosede kose, ima oko sedamdeset godina, maslinaste pantalone, a verovatno i maslinastu košulju. Najverovatnije je sam. Voli da sedi između džuboksa i hodničića koji vodi do klonja. Ako je tamo, zovi u stanicu. Samo okreni 911. Jesi li sve razumeo?"

"Aha."

"Kreći. Razdrmaj noge, doco."

Dok ne čeka ni da se pozdravi. Trenutak kasnije, ponovo se javlja Bobi Dilak. "Šta ćemo mi da radimo, Dejle?"

Ako je on tamo, hvatamo kučkinog sina", kaže Dejl. I dalje gospodari sobom, ali oseća kako mu puls ubrzava, sve jače i jače. Svet oko njega jasan je kako nije bio još od prvog ubistva. Oseća svaki prst ženine ruke na ramenu. Oseća miris njene šminke i laka za kosu. "Zovi Toma Lunda. I spremi tri kevlarska prsluka." Zaćuti, pa kaže: "Bolje četiri."

"Zvaćete Holivuda?"

"Da", kaže on, "ali nećemo da ga čekamo." Sa tim rečima prekida vezu. Pošto oseća želju da potrči, na trenutak mirno stoji. Duboko udiše. Ispušta vazduh, pa ponovo udiše.

Sara ga steže za ruku. "Čuvaj se."

"O da", kaže Dejl. "Možeš da se kladiš u to." Polazi prema vratima.

"Šta je sa Džekom?" pita ona.

"Zvaću ga iz kola", kaže on u hodu. "Uz Božju pomoć, imaćemo ga iza rešetaka pre nego što Džek stigne na pola puta do stanice."

Pet minuta kasnije, Dok stoji za šankom kod Lakija, slušajući Trejsa Etkinsa kako peva 'Ostavio sam nešto uključeno kod kuće' i grebući srećku viskonsinske instant- lutrije. Pokazuje se da srećka jeste dobitna - deset kinti - ali je Dokova pažnja usredsređena na džuboks. Malo trese čupavom glavom, kao da zaista uživa u ovom primeru gedžovanskog veselja.

Čovek koga traži sedi za stolom u uglu, sa tanjirom špageta ispred sebe (sos je crven kao krv iz nosa) i bokalom piva pri ruci: visok iako sedi, mršav, lica izbrazdanog borama i nalik na mrkog psa-tragača, sa prosedom kosom uredno začešljanom unazad. Dok mu ne vidi košulju zato što je za okovratnik zatakao ubrus, ali je dugačka noga koja štrči ispod stola u maslinastoj nogavici.

Kada bi bio potpuno siguran da je to smrdljivi koljač dece koji je ubio Ejmi, Dok bi bez oklevanja izvršio građansko hapšenje - i to izrazito grubo građansko hapšenje. Jebeš pajkane i njihovo čitanje prava. Ali tip je možda samo svedok, ili saučesnik, ili tako nešto.

Uzima kusur od šankera, odbija poziv da ostane na pivu, i izlazi u maglu. Deset koraka uzbrdo, vadi mobilni iz džepa i kuca 911. Ovaj put se javlja Debi.

"Tamo je", kaže Dok. "Šta sad?"

"Donesi telefon", kaže ona, i prekida vezu.

"E pa, najlepše se jebi", kaže Dok blago. Namerava, međutim, da bude dobar dečko. Igraće po njihovim pravilima. Ali tek pošto uradi jednu stvar...

Okreće drugi broj na plavom telefonu (koji treba da obavi još jedan posao pre nego što zauvek napusti našu priču) i javlja mu se Medvedica. "Daj da ga čujem, šećeru", kaže on, nadajući se da mu neće reći da je Nosonja otišao do Send Bara. Ako Noske ikada ode tamo sam, to može da bude samo zbog jedne stvari. Loše stvari.

Ali trenutak kasnije čuje Nosonjin glas - promukao, kao da je plakao. "Da? Šta je?"

"Okupi ih i dovlači to debelo dupe na parking policijske stanice", kaže mu Dok. "Nisam stoposto siguran, al' mislim da se spremaju na pričepe govnara. Moguće je da sam ga čak vid'o..."

Nosonja je zbrisao pre nego što je Dok uspeo da odvoji telefon od uva i pritisne dugme OFF. Stoji u magli, gledajući uzbrdo u mutna svetla panduracije, pitajući se zašto nije rekao Nosonji da ga on i momci sačekaju ispred Lakija. Čini mu se da zna odgovor. Ako Nosonja stigne do matorog pre pajkana, oni špageti bi matorom mogli da budu poslednji obrok.

Možda je bolje pričekati.

Pričekati i videti.

Na ulici Herman nema ničeg osim fine magle, ali se supa zgušnjava gotovo odmah pošto je Dejl skrenuo nizbrdo. Uključuje poziciona svetla, ali nisu dovoljna. Pojačava farova, a onda zove Džeka. Čuje početak snimljene poruke, prekida vezu i okreće ujka-Henrijevo broj. Ujka-Henri se javlja. Dejl u pozadini čuje zavijajući zvuk gitare i nekoga kako do besvesti ponavlja, režeći: "Vrati mi mog psa!"

"Jeste, samo što je stigao", potvrđuje Henri. "Trenutno smo u fazi slušanja muzičkih noviteta. Posle sledi literatura. Stigli smo do raskrsnice u Sivoj kući - Česni Vold, Staza duhova, gospođa Ronsvel, i tako to - pa ako nije ništa hitno..."

"Jeste. Daj ga odmah, ujko."

Henri uzdiše. "Oui, mon capitaine."

Trenutak zatim već razgovara sa Džekom, koji naravno pristaje da odmah dođe. To je dobro, ali se šefu policije Frenč Lendinga reakcije njegovog prijatelja čine malčice neobične. Ne, Džek ne želi da Dejl odlaže hapšenje dok se on ne pojavi. Pažljivo od njega što pita, kao i to što mu je sačuvao kevlarski prsluk (deo blaga kojim su FLPD i hiljade drugih malih policijskih stanica bile zasute u Reganovo doba), ali Džek veruje da Dejl i njegovi ljudi mogu bez veće muke da skleptaju Džordža Potera.

Stvar je u tome što Džek Sojer zvuči kao da ga Džordž Poter slabo zanima. Isto važi za one jezive fotografije, iako su gotovo sigurno verodostojne; Rejlsbek je identifikovao žutu majicu Džonija Irkenhema sa logom Kivanisove male lige, pojedinost koja nikada nije bila objavljena. Čak je ni onaj odurni Vendel Grin nikada nije iščačkao.

Ono za šta Džek pita - ne jednom već nekoliko puta - jeste čovek koga je Endi Rejlsbek video u hodniku.

"Plavi ogrtač, jedna papuča, i to je sve što znam!" Dejl konačno mora da prizna. "Boga ti, Džek, kakve to veze ima? Slušaj, moram da prekinem vezu."

"Doviđence", odgovara Džek, prilično spokojno, i isključuje se.

Dejl skreće na parking u magli. Vidi Ernija Terijoa i onog motordžiju-pivara koga zovu Dok kako stoje ispred sporednog ulaza i razgovaraju. Tek su nešto više od senki u plovećoj magli.

Dejla je razgovor sa Džekom ostavio nespokojnim, kao da je negde usput prevideo (onako tupav kakav jeste) ključeve i tragove koje čoveku samo što ne izbiju oko. Ali kakve ključeve? I kakve, za ime Božje, tragove? Njegovo nespokojstvo sada je začinjeno i mrvicom prezira prema sebi. A možda prepametni tipovi kao što je Džek Sojer jednostavno ne mogu da poveruju u očigledno. Možda tipove kao što je on uvek više zanima pseto koje ne laje.

Magla je dobar prenosnik zvuka, i Dejl na pola puta do sporednog ulaza u stanicu čuje riku pokretanja motora dole pored reke. Dole u Gvožđarskom Sokačetu.

"Dejle", kaže Erni. Klima glavom u pozdrav kao da je ovo veče kao svako drugo.

"Hej, šefe", pridružuje se Dok. Puši cigaretu bez filtera, Dejlu se čini da je 'pal mal' ili 'česterfild'. Jak mi je to doktor, razmišlja Dejl. "Ako dozvolite da drsko i pogrešno citiram Misterodžersa", kaže Dok, "divno je veče u komšiluku. Šta vi mislite?"

"Pozvao si ih", kaže Dejl, trgnuvši glavom u pravcu zvuka motocikala. Dva para farova skreću na parking. Dejl vidi da za volanom prvih kola sedi Tom Lund. Drugo vozilo je sasvim sigurno privatni automobil Denija Čede. Vojska se ponovo okuplja. Valjda ovaj put neće biti kataklizmičkih pizdarija. Bolje bi bilo. Ovaj put možda igraju u sve klikere.

"Pa, ne bih mogao direktno da odgovorim na to", kaže Dok, "ali bih vas pitao, da su to vaši prijatelji, šta biste uradili?"

"Istu prokletu stvar", kaže Dejl, i ulazi u zgradu.

Henri Lejden ponovo poslušno sedi na prednjem sedištu 'rama'. Večeras je obučen u belu košulju otkopčanog okovratnika i plave platnene pantalone uskih nogavica. Vitak kao muški maneken, srebrne kose začešljane unazad. Da li je Sidni Karton izgledao otmenije kada je išao na giljotinu? Čak i u mašti Čarlsa Dikensa? Džek sumnja u to.

"Henri..."

"Znam", kaže Henri. "Da sedim ovde u kabini kao dobar dečko dok me ne pozovu."

"Sa zaključanim vratima. I nemoj da si rekao oui, mon capitaine. Ta ti se već izlizala."

"Kako zvuči primljeno?"

"Odgovara."

Magla se zgušnjava dok se približavaju varoši, i Džek obara farove - dugačka svetla u ovom sranji nisu ni od kakve koristi. Baca pogled na sat na komandnoj tabli. 7:03 poslepodne. Stvari se zahuktavaju. Više radi, manje misli - Džekov recept za duševno zdravlje.

"Povešću te unutra čim stave Potera iza brave."

"Ne očekuješ da će imati problema s tim, zar ne?"

"Ne", kaže Džek, i menja temu. "Znaš, iznenadio si me sa onom stvari od Sloberbona." Ne da mu se da je nazove pesmom, pošto je odslušao pevača kako iz petnih žila vrišti reči. "Baš je bila dobra."

"Stvar je dobra zbog solo-gitare", kaže Henri, preuzevši Džekovu rezervisanu upotrebu reči. "Iznenađujuće je prefinjena. Obično možeš najviše da se nadaš zaraznoj melodiji." Spušta prozor sa svoje strane, izviruje u maglu pa ponovo uvlači glavu. Istim razgovornim tonom primećuje: "Čitav grad zaudara."

"To je zbog magle. Izvlači smrad iz reke."

"Ne", Henri odgovara bez okolišanja, "zaudara na smrt. Osećam je, a mislim da je i ti osećaš, iako možda ne nosom."

"Osećam", priznaje Džek.

"Poter nije onaj pravi."

"Mislim da nije."

"Čovek koga je Rejlsbek video bio je žrtveno jagnje." "Čovek koga je Rejlsbek video bio je Ribar."

Neko vreme se voze u tišini.

"Henri?"

"Primljeno."

"Koja je za tebe najbolja stvar? Najbolja stvar i najbolaj pesma?" Henri razmišlja o tome. "Shvataš li koliko je to lično pitanje?" "Da."

Henri još malo razmišlja, pa kaže: "'Zvezdana prašina', možda. Hogija Karmajkla. A za tebe?"

Čovek za volanom ćuti, vraćajući se u mislima sve do vremena kada je Džekiju bilo šest godina. Njegov otac i ujak Morgan bili su zaluđenici za džez; njegova majka imala je jednostavniji ukus. Seća se da je celo jedno beskrajno leto u LA-u puštala jednu te istu melodiju, sedeći i gledajući kroz prozor i pušeći. Ko je ta gospođa što peva, mama? pita Džeki, a njegova majka odgovara: Petsi Klajn. Poginula je u avionskoj nesreći.

"'Moje ruke lude'", progovara Džek. "Verzija koju peva Petsi Klajn. Napisali su je Ralf Muni i Čak Sils. Najbolja stvar. Najbolja pesma."

Henri do kraja vožnje ne progovara ni reč. Džek plače.

Henri oseća miris njegovih suza.

Hajde da osmotrimo širu sliku, kao što bi neki, recimo, političar bez sumnje rekao. Gotovo je da moramo, zato što su stvari počele da se poklapaju. Dok Nosonja i ostatak Gromovite Petorke stižu na parking FLPD nedaleko od ulice Samner, Dejl i Tom Lund i Bobi Dilak - glomazni u kevlarskim prslucima - parkiraju vozila ispred Lakijeve Taverne. Ostavljaju ih na ulici jer Dejl želi da ima dovoljno prostora da širom otvori zadnja vrata patrolnih kola da bi što brže ubacili Potera na zadnje sedište. Dit Džesperson i Deni Čeda su u hotelu Nelzon, gde će da oblepe vrata sobe 314 žutom trakom na kojoj piše POLICIJSKA ISTRAGA. Kada to budu obavili, naređeno im je da dovezu Endija Rejlsbeka i Mortija Fajna u policijsku stanicu. U stanici, Erni Terio zove pripadnike VDP-a, Brauna i Bleka, koji treba da stignu kada sve bude gotovo... i ako budu pizdeli zbog toga, tim bolje. U Send Baru, Tenzi Freno, mrtvog pogleda, upravo je izvukla utikač džuboksa iz zida, ućutkavši Volflauerse. "Slušajte me svi!" uzvikuje glasom koji nije njen."Uhvatili su ga! Uhvatili su smrdljivog decoubicu! Ime mu je Poter! Do ponoći će ga prebaciti u Medison, i ako nešto ne preduzmemo, neki mudrijaški advokat će do sledećeg ponedeljka da mu pomogne da se nađe na ulici! KO HOĆE DA MI POMOGNE DA UČINIM NEŠTO U VEZI TOGA?" Nastaje trenutak tišine... a onda počinje urlanje. Što ufiksani - što pijani posetioci Send Bara tačno znaju šta treba da preduzmu u vezi toga. U međuvremenu, Džek i Henri, koje magla nije ometala sve do varoši, skreću na parking ispred policijske stanice odmah iza Gromovite Petorke, koja je ostavila motore u liniji sa privatnim automobilima policajaca. Vest o predstojećem hapšenju proširila se kao vatra kroz suvu travu. Unutra, jedan od Dejlovih ljudi - nije važno koji poimence - primećuje plavi mobilni telefon koji je Dok upotrebio ispred Lakija. Policajac ga hitro uzima i povlači se u sobičak obeležen kao OSTAVA ZA DOKAZNI MATERIJAL.

U krčmi Kod hrasta, gde je uzeo sobu dok izveštava o slučaju Ribara, Vendel Grin se smrknuto opija. Uprkos tri dupla viskija, vrat ga i dalje boli na mestu gde je onaj šupak od motordžije prekinuo remen fotoaparata, a stomak od mučkog udarca koji mu je zadao holivudski šupak. Najviše ga bole, ipak, ponos i beležnica. Sojer je sakrio dokaze, i to je sigurno kao što govno smrdi. Vendel je sve više sklon da poveruje da Sojer jeste Ribar... ali kako da dokaže i jedno i drugo kada nema film? Kada ga šanker obaveštava da ima telefonski poziv, Vendel je gotov da mu odbrusi da ga nabije sebi u dupe. Ali on je profesionalac, bogamu, profesionalni lovac na vesti, i zato odlazi do šanka i javlja se na telefon.

"Grin", reži.

"Zdravo, šupčino", kaže policajac sa plavim mobilnim telefonom. Vendel još ne zna da je njegov sagovornik policajac, već smatra da je to neki veseli zajebant koji mu troši dragoceno vreme za opijanje. "Da li bi za promenu objavio dobru vest?"

"Dobre vesti ne prodaju novine, ortak."

"Ova 'oće. Uhvatili smo ga."

"Šta?" Uprkos tri dupla, Vendel Grin je odjednom najtrezniji čovek na svetu.

"Da nisi gluv?" Njegov sagovornik se očigledno naslađuje, ali Vendela Grina više nije briga. "Uhvatili smo Ribara. Ne državni ili savezni, već mi. Ubica se zove Džordž Poter. Sedamdeset i kusur godina. Preduzimač u penziji. Imao je polaroide svo troje ubijene dece. Ako požuriš, možda stigneš na vreme da snimiš kako ga Dejl privodi."

Ova pomisao - ova blistava pomisao - eksplodira u glavi Vendela Grina kao vatromet. Takva fotka vredela bi pet puta više od snimka leša male Irme, zato što bi je hteli i ugledni časopisi. I televizije! A da na smetnemo s uma i ovo: šta bi bilo da je neko upucao zlikovca dok ga je maršal Dilon privodio? S obzirom na raspoloženje u varoši, to uopšte nije nemoguće. Vendel se priseća, nakratko i u jarkom svetlu, Lija Harvija Osvalda kako se drži za stomak, usta otvorenih u samrtnom ropcu.

"Ko je to?" pita.

"Pozornik Jebeno Uslužni", kaže glas sa druge strane, i prekida vezu.

U Lakijevoj Taverni, Peti Lavles obaveštava okupljene (starije od gostiju Send Bara, i kudikamo manje zainteresovane za bezalkoholne supstance) da je nezadovoljna cura i da njen traktor nema ko da pogura. Džordž Poter je pojeo svoje špagete, uredno savio ubrus (koji je na kraju morao da uhvati samo jednu kap crvenog sosa), i ozbiljno se posvetio pivu. Pošto sedi blizu džuboksa, ne primećuje da se soba utišala zbog ulaska trojice ljudi, od kojih je samo jedan u uniformi mada su sva trojica naoružani i nose nešto što jako liči na oklopne prsluke.

"Džordž Poter?" javlja se neko, i Džordž diže pogled. Sa čašom u jednoj ruci i bokalom u drugoj, laka je meta.

"Da, pa šta?" pita, ali ga na to grabe za mišice i podižu sa stolice. Udara kolenima u ivicu stola i pretura ga. Tanjir od špageta i bokal odleću na pod. Tanjir se razbija. Načinjen od debelog stakla, bokal ostaje ceo. Ženski glas vrišti. Muški glas kaže: "U, bre!" glasom tihim i punim poštovanja.

Poter još trenutak ne ispušta delimično napunjenu čašu, a onda mu Tom Lund izbija potencijalno oružje iz ruke. Sekund kasnije, Dejl Gilbertson škljoca lisicama, i pritom ima vremena da pomisli da je to najprijatniji zvuk koji je u životu čuo. Njegov traktor je konačno neko pogurao.

Ovaj posao je svetlosne godine daleko od onog fijaska kod Eda; ovo je obavljeno glatko i uredno. Manje od deset sekundi otkako je Dejl postavio ono jedino pitanje: "Džordž Poter?" - osumnjičeni je već izveden u maglu. Tom ga drži za jedan lakat, Bobi za drugi. Dejl još vergla Mirandu, zvučeći kao aukcionar na amfetaminima, a đonovi Džordža Potera ni jednog trenutka ne dodiruju pločnik.

Džek Sojer se po prvi put, otkako mu je bilo dvanaest godina i otkako se vozio nazad iz Kalifornije u kadilaku eldorado sa vukodlakom za volanom, oseća u punoj meri živ. Predoseća da će kasnije skupo platiti za ovu vaskrsnutu oštrinu čula, ali se nada da će, kada dođe vreme, stisnuti zube i nekako pregurati. Zato što mu se ostatak života koji je vodio kao odrasla osoba čini tako siv.

Stoji pored svojeg pikapa, gledajući Henrija u kabini. Vazduh je vlažan i već naelektrisan uzbuđenjem. Čuje kako plavo-bele svetiljke na parkingu crvče, kao da se nešto prži na vrelom ulju.

"Henri."

"Ovde."

"Znaš li himnu 'Čudesno prosvetlenje'?"

"Naravno. Svi znaju 'Čudesno prosvetlenje'."

Džek kaže: "'Slep bejah, ali sada vidim.' Sad razumem šta to znači."

Henri okreće slepo, zastrašujući inteligentno lice prema Džeku. Smeši se. To je drugi najslađi osmeh koji je Džek ikada video. Prvo mesto i dalje pripada Vuku, onom dragom prijatelju iz njegove lutalačke dvanaeste jeseni. Dobri stari Vuk, koji je sve voleo baš ovde i sada.

"Vratio si se, zar ne?"

Stojeći na parkingu, naš stari prijatelj razvlači usta u kez. "Džek je opet tu, definitivno."

"Onda idi i uradi ono zbog čega si se vratio", kaže Henri.

"Hoću da podigneš prozore."

"I da ne mogu da čujem? Mislim da to ne dolazi u obzir", odgovara mu Henri ljubazno.

Stiže još policajaca, i ovaj put plava svetla čeonog vozila sevaju, a sirena zavija. Džek u tom zvuku čuje slavljeničke note i zaključuje da nema vremena da stoji i prepire se sa Henrijem oko prozora.

Polazi prema sporednom ulazu policijske stanice, i dva plavo-bela reflektora bacaju na zid magle njegovu udvostručenu senku, jednu tamnu glavu na sever, a drugu na jug.

Honorarni policajci Holc i Nestler zaustavljaju vozilo iza onog sa Gilbertsonom, Lundom, Dilakom i Poterom. Holc i Nestler nam nisu naročito važni. Sledeći po redu su Džesperson i Čeda, sa Rejlsbekom i Mortonom Fajnom na zadnjem sedištu (Morti se žali na nedostatak prostora za kolena). Rejlsbek nam jeste važan, ali može da sačeka. Sledeće vozilo koje stiže na parking - ah, ovo je zanimljivo, iako nije sasvim neočekivano: izubijana crvena 'tojota' Vendela Grina, sa dotičnim za volanom. Oko vrata mu visi rezervni fotoaparat, 'minolta' koja će praviti slike sve dok Vendel bude pritiskao dugme. Nema nikoga iz Send Bara - bar za sada - ali još jedno vozilo čeka na red da skrene na već prilično popunjeni parking. To je diskretno zeleni 'saab' sa nalepnicom 'POLICIJSKA SILA' na levoj strani branika i drugom, 'ZAGRLJAJI, A NE DROGE' na desnoj. Za upravljačem 'saaba', naizgled ošamućen ali odlučan da učini pravu stvar (šta god to bilo), sedi Arnold 'Mahniti Mađar' Hrabovski.

Gromovita Petorka stoji poređana uz cigleni zid policijske stanice. Nose identične prsluke od teksasa sa zlatnim brojem pet na levoj strani grudi. Pet pari mesnatih ruku prekršteno je preko petoro širokih grudi. Dok, Kajzer Bil i Soni nose kosu vezanu u debele repove. Mišu je večeras upletena u pletenice. Nosonjina se rasipa preko ramena, tako da Džeka podseća na Boba Sigera u najboljim danima. Svetlucaju naušnice. Na ogromnim bicepsima poigravaju tetovaže.

"Arman Sen Pjer", obraća se Džek onom najbliže vratima. "Džek Sojer. Sećaš se, kod Eda?" Pruža ruku, i nije iznenađen videvši da je Nosonja samo posmatra. Džek se prijateljski osmehuje. "Puno si pomogao tamo. Hvala."

Noske samo ćuti.

"Misliš da će biti problema prilikom privođenja uhapšenog?" pita Džek. Tonom kao da pita da li Nosonja misli da će posle ponoći biti kiše.

Nosonja posmatra preko Džekovog ramena kako Dejl, Bobi i Tom izvlače Džordža Potera sa zadnjeg sedišta patrolnih kola i žurno ga odvode prema sporednom ulazu. Vendel Grin diže fotoaparat, ali u tom trenutku biva snažno odgurnut od Denija Čede, koji nema čak ni zadovoljstvo da vidi sa kojim se to šupkom sudario. "'Ej, pripazi, majmune", ciči Vendel.

Nosonja, u međuvremenu, udostojava - ako je to prava reč - kratkim, hladnim pogledom. "Štajaznam", kaže. "Videćemo kako će da ispadne, zar ne?"

"Hoćemo, hoćemo", slaže se Džek. Zvuči gotovo srećno. Gura se između Miša i Kajzera Bila, praveći sebi mesto: Gromovita Petorka plus jedan. I možda zato što osećaju da ih se ne plaši, dva grmalja mu prave mesto. Džek prekršta ruke na grudima. Da ima prsluk, minđušu i tetovažu, potpuno bi se uklopio.

Uhapšenik i njegovi čuvari brzo savlađuju razdaljinu između kola i zgrade. Trenutak pre nego što će ući, Nosonja Sen Pjer, duhovni vođa Gromovite Petorke i otac male Ejmi, kojoj je pojedena džigerica i jezik, staje ispred vrata. Ruke su mu i dalje prekrštene. Na bezdušnoj svetlosti reflektora na parkingu, njegovi masivni bicepsi su plave boje.

Bobi i Tom odjednom liče na momke sa lakšim vidom prehlade. Dejl izgleda kao da je kamena. A Džek se i dalje blago osmehuje, i izgleda kao da istovremeno gleda svuda i nigde.

"Sklanjaj se sa puta, Nosonjo", kaže Dejl. "Hoću da privedem ovog čoveka."

A Džordž Poter? Izgleda li ošamućeno? Pomireno sa sudbinom? Oboje? Teško je reći. Ali kada se Nosonjine zakrvavljene plave oči sretnu sa njegovima, ne spušta pogled. Iza njega, okupljeni svet na parkingu se utišava. Stojeći između Denija Čede i Dita Džespersona, Endi Rejlsbek i Morti Fajn zijaju. Vendel Grin diže fotoaparat i zaustavlja dah kao snajperista kome se posrećilo da uhvati na nišan - ali samo za jedan metak - komandujućeg generala.

"Jesi li ti ubio moju ćerku?" pita Nosonja. Blago izgovoreno pitanje nekako je strašnije od bilo kakvog urlika, i svet kao da prestaje da diše. Dejl nepomično stoji. U ovom trenutku čini se sleđen kao i svi ostali. Svet iščekuje, i jedini zvuk je prigušen, tužan zov sirene nekog brodića u magli na reci.

"Gospodine, nikad nikog nisam ubio", kaže Poter. Govori tiho i bez naglašavanja. Iako nije očekivao da čuje nešto drugo, ove reči ipak pogađaju Džeka u srce. U njima ima neočekivanog bolnog ponosa. Džordž Poter kao da govori u ime svih izgubljenih dobrih ljudi na svetu.

"Pomeri se, Nosonjo", kaže Džek blago. "Ne želiš da povrediš ovog čoveka."

Odjednom ne više toliko siguran u sebe, Nosonja se zaista pomera u stranu.

Pre nego što Dejl uspeva da pokrene svojeg uhapšenika, galamdžijski veseo glas - mogao bi da bude Vendelov - dovikuje: "Hej! Hej, Ribare! Nasmeši se!"

Svi, a ne samo Poter, se osvrću. Zato što moraju: onaj uzvik bio je prodoran poput noktiju koji se polako vuku po školskoj tabli. Beli blesak osvetljava parking u magli - jedan! dva! tri! četiri! - i Dejl odjednom reži: "E, da me jebeš! Hajdemo, momci! Džek! Džek, trebaš mi!"

Iza njih, jedan od ostalih policajaca dovikuje: "Dejle! Da 'vatam barabu?"

"Ostavi ga na miru!" viče Dejl, i probija se unutra. Tek pošto su se vrata zatvorila za njim i pošto se našao u hodniku sa Džekom, Tomom i Bobijem postaje mu jasno koliko je bio siguran da će mu Nosonja jednostavno preoteti starca. I slomiti mu vrat kao pileću kost.

"Dejle?" Debi Anderson nesigurno doziva sa polovine stepeništa. "Da li je sve u redu?"

Dejl gleda u Džeka, koji i dalje stoji prekrštenih ruku i sa onim osmejkom. "Mislim da jeste", kaže Dejl. "Za sad."

Dvadeset minuta kasnije, Džek i Henri (ovaj poslednji gospodin doveden je iz pikapa, i dalje dobro raspoložen) sede u Dejlovoj kancelariji. Iza zatvorenih vrata, glavna prostorija se prolama od bučnog razgovora i smeha: skoro svi pripadnici policije Frenč Lendinga su tamo, i atmosfera je kao na novogodišnjem slavlju. Čuju se povremeno klicanje i zvuci koji mogu da potiču samo od toga što se momci (i devojke) u plavom u olakšanju i pobednički pljeskaju dlanom o dlan. Dejl će uskoro prekinuti to glupiranje, ali ih trenutno pušta da rade šta hoće. Razume kako se osećaju, iako se sam više ne oseća tako.

Džordž Poter je upisan i strpan u ćeliju na spratu da malo razmisli o svemu. Braun i Blek iz državne policije su obavešteni i dolaze. Za sada je to sasvim dovoljno. Što se tiče likovanja... pa, nešto u osmehu i odsutnom pogledu njegovog prijatelja ukazalo mu je da valja sačekati.

"Nisam verovao da ćeš Nosonji dozvoliti da ima svoj trenutak", kaže Džek. "Dobro je što jesi. Moglo je da bude nevolje ovde u River Sitiju da si mu stao na put."

"Pretpostavljam da je to zato što mi je sada jasnije kako mu je", odgovara Dejl. "Večeras sam na trenutak izgubio klinca iz vida, i to me je na smrt prestravilo."

"Dejvida?" uzvikuje Henri, nagnuvši se napred. "Da li je Dejvid dobro?"

"Jeste, ujka-Henri, Dejv je dobro."

Dejl uzvraća pogled čovek koji živi u kući njegovog oca. Seća se kako je to bilo kada je Džek prvi put video Tornberga Kinderlinga. Dejl je tada poznavao Džeka tek devet dana - dovoljno dugo da stekne pozitivan utisak, ali ne dovoljno da shvati koliko je Džek Sojer izuzetan. Bilo je to onog dana kada je Džena Masengejl u Točionici rekla Džeku za onaj pokret koji Kinderling izvodi kada popije koju, ono stiskanje nozdrva sa dlanom okrenutim napolje.

Kada su se zaustavili na parkingu policijske stanice posle razgovora sa Dženom, u Dejlovim privatnim kolima koja je vozio tog dana, dodirnuo je Džeka po ramenu u trenutku kada se ovaj spremao da izađe iz kabine. "Izgovoriš li ime, pre večere ćeš videti lice onoga kome to ime pripada, imala je običaj da kaže moja majka." Pokazao je prema Drugoj ulici, gde je ćelav čovek širokih ramena upravo izašao iz duvandžinice sa novinama ispod mišice i kutijom cigareta u ruci. "Eno Tornberga Kinderlinga, glavom i bradom."

Džek se bez reči nagnuo napred, zagledavši se najoštrijim (i verovatno najnemilosrdnijim) pogledom koji je Dejl u životu video.

"Da ga zaustavim?" upitao je Dejl.

"Ne. Mir."

Džek je nastavio da sedi sa jednom nogom u Dejlovim kolima i drugom napolju, nepomičan, stisnutih očiju. Koliko je Dejl mogao da vidi, verovatno nije ni disao. Džek je posmatrao Kinderlinga kako otvara kutiju, istresa jednu cigaretu, stavlja je u usta i prinosi upaljač. Posmatrao je Kinderlinga kako baca pogled na naslovnu stranu Heralda i polako polazi prema svojim kolima, 'subaruu' sa pogonom na sva četiri točka. Posmatrao ga je kako ulazi. Posmatrao ga je kako se odvozi. U tom trenutku Dejl je shvatio kako i sam zadržava dah.

"Pa?" upitao je kada se Kinderling-mobil više nije video. "Šta mislite?"

A Džek je rekao: "Mislim da je to naš čovek."

Samo što je Dejl znao da to nije sasvim tačno. Već je tada znao. Džek je rekao mislim samo zato što su on i šef policije u Frenč Lendingu, Dejl Gilbertson i dalje bili na 'vi', usred odmeravanja i upoznavanja. Reč je zapravo značila znam. I mada je to bilo nemoguće, Dejl mu je potpuno verovao.

A sada, u svojoj kancelariji, sedeći za stolom naspram Džeka - njegovog nevoljnog ali zastrašujuće darovitog pomoćnika - Dejl pita: "Šta misliš? Da li je to bio on?"

"Daj, Dejle, kako mogu da..."

"Ne zamajavaj me, Džek, zato što one guzice iz VDP-a mogu svakog časa da stignu i odvuku Potera u brda. Znao si da je Kinderling taj onog časa kada si ga video, a bio si pola bloka daleko od njega. Dok sam ga privodio, Poter je bio dovoljno blizu da mu prebrojiš dlake u nosu. Zato te pitam: šta misliš?"

Džek je, mora mu se priznati, brz; pošteđuje ga neizvesnosti i jednostavno zadaje udarac. "Ne", kaže. "Nije Poter. Poter nije Ribar."

Dejl je znao da Džek veruje u ovo - znao je to već po izrazu njegovog lica - ali ipak nije prijatno čuti je. Zavaljuje se u naslon, razočaran.

"Dedukcija ili intuicija?" pita Henri.

"Oboje", kaže Džek. "I ne gledaj me kao da sam ti zaskočio majku, Dejl. Možda ipak imaš ključ za ovu stvar."

"Rejlsbek?"

Džek vrti šakom - možda jeste, možda nije. "Rejlsbek je verovatno video ono što je Ribar hteo da vidi... mada je jedna papuča zanimljiv detalj, i hteo bih da pitam Rejlsbeka za to. Ali ako je gospodin Jedna Papuča bio Ribar, zašto bi odveo Rejlsbeka - i nas - do Potera?"

"Da nas skrene sa traga", kaže Dejl.

"O, a mi smo bili na tragu?" pita Džek učtivo, i pošto niko ne odgovara: "Dobro, recimo da misli da smo na tragu. U to bih još i mogao da poverujem, naročito ako se upravo setio neke omaške koju je napravio."

"Još nemamo ništa o onom telefonu ispred 7-jedanaest, ako na to misliš", obaveštava ga Dejl.

Čini se da Džek ne obraća pažnju na ovo. Gleda u vazduh ispred sebe. Onaj smešak mu je ponovo na licu. Dejl gleda u Henrija i vidi da Henri gleda u Džeka. Ujakov osmeh je lakše pročitati: olakšanje i zadovoljstvo. Vidi ga, razmišlja Dejl. Radi ono što je stvoren da radi. Čak i slepac to može da vidi.

"Zašto Poter?" konačno ponavlja Džek. "Zašto ne neko iz Gromovite Petorke, ili Indus u 7-Jedanaest, ili Ardis Voker dole u radnji sa mamcima? Zašto ne prečasni Hodal? Koji motiv obično ispliva kada otkriješ podmetanje?"

Dejl razmišlja o ovome. "Vraćanje dugova", kaže konačno. "Osveta."

U glavnoj prostoriji zvoni telefon. "Tišina, tišina!" dere se Erni na ostale. "Dajte da bar trideset sekundi pokušamo da se ponašamo profesionalno!"

Džek u međuvremenu klima glavom Dejlu. "Mislim da bi trebalo da ispitam Potera, i to detaljno."

Dejl izgleda usplahireno. "Onda bolje odmah da počneš, pre nego što Braun i Blek..." Zastaje, nabranog čela i nagnute glave. Pažnju mu je privukla daleka tutnjava. Prigušena je, ali se pojačava. "Ujka-Henri, šta je to?"

Motori", smesta odgovara Henri. "Puno njih. Istočno odavde, ali se približavaju. Na rubu su varoši. I ne znam da li si to primetio, ali se čini da je veselje tu do nas završeno, momče."

Kao po ključu, do njih dopire uzrujani uzvik Ernija Terijoa. "Ooo, sranje."

Dit Džesperson: "Šta s..."

Erni: "Zovi šefa. Neka, ja ću..." Čuje se jedno suvišno kucanje na vrata a onda se pojavljuje Erni, i zagleda u trust mozgova. Sabran je i vojnički disciplinovan kao uvek, ali su mu obrazi primetno pobledeli ispod letnjeg tena, a na sredini čela mu pulsira vena.

"Šefe, upravo sam primio poziv na 911, je l' dvadeset beše Send Bar?"

"Ta rupa", mrmlja Dejl.

"Zvao je šanker. Kaže da između pedeset i sedamdeset ljudi dolazi ovamo." Zvuk vozila koja se približavaju sada je veoma jasan. Henriju zvuči kao Indi 500 trenutak pre nego što kontrolno vozilo zaždi spasavajući život i spusti se karirana zastava.

"Nemoj da mi kažeš", kaže Dejl. "Šta još fali da mi dan bude kompletan? Čekaj da razmislim. Dolaze da mi otmu zatvorenika."

"Ovaaj, da, tako je rek'o onaj što je zvao", potvrđuje Erni. Iza njega, među ostalim policajcima vlada tišina. Dejlu pada na pamet da u ovom trenutku uopšte ne liče na policajce. Izgledaju kao preplašena lica nacrtana na desetak belih balona (i dva crna - ne treba zaboraviti Pem Stivens i Boba Holca). Zvuk motora nastavlja da se pojačava. "I znate šta je još rek'o?"

"Isuse, šta?"

"Rek'o je... ovaj..." Erni traži reč koja neće biti rulja. "Grupu demonstranata vodi mama male Frenoove."

"O... moj... Bože", kaže Dejl. Upućuje Džeku pogled bolesne panike i krajnje frustriranosti - pogled čoveka koji zna da sanja ali nikako ne uspeva da se probudi. "Ako izgubim Potera, Džek, Frenč Lending će sutra ujutru biti glavna vest na CNN- u."

Džek otvara usta da odgovori, ali u tom trenutku mobilni telefon u njegovom džepu počinje svoje izluđujuće pištanje.

Henri Lejden smesta ukršta ruke i krije šake ispod mišica. "Ja ga ne uzimam", kaže. "Mobilni telefoni izazivaju rak. Složili smo se oko toga."

Dejl je u međuvremenu napustio sobu. Dok Džek pokušava da iskopa telefon iz džepa (razmišljajući kako je neko izabrao najposraniji trenutak da ga pita koje bi programe želeo da ima na kablovskoj), Henri polazi za svojim nećakom, hodajući žustro ali sa rukama neznatno ispruženim ispred sebe, polako trepereći prstima kroz vazduh kao da određuje položaj prepreka prema strujanju. Džek čuje Dejla kako govori da će, ako vidi bilo koga da je potegao oružje, taj da se pridruži Arniju Hrabovskom na spisku suspendovanih. Džek ima samo jednu misao: Potera neće niko da otme pre nego što mu Džek Sojer postavi nekoliko određenih pitanja. Nema šanse.

Otvara mobilni telefon i kaže: "Ne sad, ko god da si. Ovde imamo..."

Zdravo da si, Putujući Džek", kaže glas na telefonu, i za Džeka Sojera se vreme ponovo pokreće unazad.

"Spidi?"

"Taj sam", kaže Spidi. Prestaje da razvlači reči. Glas postaje žustar i poslovni. "Kao kopicajac kopicajcu, sine, savetujem ti da posetiš privatni toalet šefa Gilbertsona. Iz ovih stopa."

Napolju već ima toliko vozila da zgrada podrhtava. Džek ima loš osećaj u vezi ovoga, još otkako je čuo od Ernija ko predvodi paradu budala.

"Spidi, nisam siguran da imam vremena da posećujem prostorije..."

"Nemaš vremena da drugo, a ne za to", odgovara Spidi hladno. Samo što je sada onaj drugi. Onaj tvrdi momak po imenu Parkus. "Ono što ćeš tamo da nađeš moći ćeš da upotrebiš dva puta. Ali ako ga prvi put ne upotrebiš dovoljno brzo, drugi put ti neće ni trebati. Zato što će onaj čovek da visi sa bandere."

I sledećeg trenutka Spidi već više nije tamo.

Dok Tanzi predvodi ražešćene goste na parking Send Bara, nema one karnevalske raspojasanosti koja je krasila onu masovnu pizdariju kod Edovog lokala. Iako je većina sveta koji smo sreli kod Eda provodila veče u Baru, što ozbiljno što umereno nalokana, sada su tihi, gotovo pogrebno svečani dok prate Tanzi i pokreću motore automobila i kamioneta. Ali to je krvožedan mir. Tanzi je preuzela nešto od Gorga - neki zastrašujuće moćan otrov - i prenela ga na njih.

Za pojasom njenih pantalona zataknuto je vranino pero.

Dudlz Sanger je uzima za ruku i nežno je vodi prema Ranklmenovom 'harvesteru'. Kada Tanzi polazi prema teretnom delu (u kome su već dva muškarca i jedna pozamašna ženska osoba u beloj uniformi konobarice), Dudlz je usmerava prema kabini. "Ne, dušo", kaže, "ti će' da sediš unutra. Udobnije je."

Dudlz želi to poslednje mesto na kamionetu za sebe. Opazila je nešto, i zna šta da uradi sa tim. Dudlz ima vešte ruke, oduvek je imala.

Ovako daleko od reke magla nije gusta, ali pošto se dvadesetak automobila i kamioneta malo udaljilo od zemljanog parkinga ispred Bara, prateći Ranklmenov I.H. sa jednim stop-svetlom, lokal se jedva nazire. Unutra je ostalo jedva petoro ili šestoro ljudi - ovi su zbog nečega bili imuni na Tanzin natprirodno sugestivni glas. Jedan od njih je Smrdljivi Sir, šanker. Smrdljivi ima veliku količinu tečnih dobara koje treba da čuva, i ne namerava nigde da ide. Kada bude okrenuo 911 i obratio se Erniju Terijou, biće to iz čiste pakosti. Ako već ne može i sam da pođe, bar ima da pokvari provod ostalim majmunima.

Dvadeset vozila napušta Send Bar. U trenutku kada prolazi pored odvajanja za Edov lokal (zagrađenog žutom policijskom trakom) i znaka ZABRANJEN PROLAZ na početku zaraslog puteljka do one uvrnute zaboravljene kuće (koji nije ograđen, ali ga niko ne primećuje), karavan je već narastao na trideset vozila. A pored Golcovog salona proći će, obema trakama puta broj 35, pedeset automobila i kamioneta, kojih će, kada budu prošli pored 7-Jedanaest biti najmanje osamdeset, i možda dvesta pedeset ljudi. Ovo neprirodno umnožavanje treba pripisati onoj korisnoj spravici, mobilnom telefonu.

Tedi Ranklmen, neuobičajeno ćutljiv (činjenica je da se plaši blede žene koja sedi pored njega - njenih iskeženih usta i širom otvorenih, ukočenih očiju), zaustavlja pikap ispred ulaza na parking FLPD-a. Pošto je ulica Samner ovde strma, spušta ručnu kočnicu. Druga vozila se zaustavljaju iza njegovog, zakrčivši ulicu od pločnika do pločnika, grmeći iz zarđalih i probušenih ispusnih cevi. Farovi nejednake visine probadaju maglu kao zraci reflektora na premijeri filma. Vlažni riblji miris večeri nadjačali su mirisi sagorevanja benzina, ključalog ulja i usijane obloge kočnica. Trenutak kasnije, počinju da se otvaraju i treskaju vrata. Ali niko ne govori. Niko ne galami. Nema neukusnog podvriskivanja. Ne večeras. Pridošlice stoje u grupama oko vozila koja su ih dovezla, gledaju kako ljudi iskaču preko ivica teretnog dela Tedijevog pikapa ili se spuštaju sa utovarne strane, gledaju kako Tedi prilazi vratima kabine, u ovom trenutku pažljiv kao momčić koji stiže sa partnerkom na proslavu mature, gledaju kako pomaže vitkoj mladoj ženi koja je izgubila ćerku da izađe. Magla kao da je nekako ocrtava, i daje joj čudnu električnu auru, isti plave boje kao svetla reflektora na Bizerovim mišicama. Okupljenima se na njeno pojavljivanje otima zajednički (i gotovo zaljubljeni) uzdah. Ona je ono što ih spaja. Celog svog života, Tanzi Freno bila je zaboravljana - čak ju je i Kabi Freno na kraju zaboravio, pobegavši u Grin Bej i ostavivši je da sastavlja kraj sa krajem radeći povremene poslove i prima pomoć za samohrane majke. Samo je Irma nije zaboravljala, samo je Irmi bilo stalo, a Irma je sada mrtva. Nije tu da vidi (ako ne gleda sa neba, razmišlja Irma u nekom zabitom i sve udaljenijem delu uma) kako joj majku odjednom obožavaju. Tanzi Freno je ove večeri najomiljeniji predmet za oči i srce Frenč Lendinga. Ne i za pamet, pošto je ova privremeno odsutna (možda je otišla u potragu za savešću), ali za oči i srce svakako da. I sada, sa gracioznošću devojke kakva je nekada bila, Dudlz Sanger prilazi ovoj miljenici dana. Ono što je Dudlz opazila na podu teretnog dela Tedijevog kamioneta bio je kolut starog užeta, prljavog i zamašćenog ali dovoljno debelog da posluži. Iz njene sitne pesnice visi omča koju su njene vešte ruke vezale za vreme vožnje do varoši. Pruža uže Tanzi, koja ga diže u razlivenu svetlost.

Skup ispušta još jedan uzdah.

Sa uzdignutom omčom, više slična ženskom Diogenu u potrazi za poštenim čovekom nego ljudožderki žednoj linča, Tanzi polazi - krhka u farmerkama i krvlju umrljanom duksu - prema parkingu. Iza nje koračaju Tedi, Dudlz i Fredi Saknesum, a za njima se kreću ostali. Nadiru prema policijskoj stanici kao plima.

Gromovita Petorka i dalje stoji leđima uz cigleni zid, prekrštenih ruku. "Šta da radimo, jebote?" pita Miš.

"Ne znam za tebe", kaže Nosonja, "al' ja ću da stojim ovde dok me ne dograbe, a verovatno 'oće." Posmatra ženu sa uzdignutom omčom. Krupan je i snažan, i bio je na opakim mestima, ali ga ova ženska plaši onim praznim, široko otvorenim očima kao u statue. Uz to ima nešto zataknuto za kaiš. Nešto crno. Šta je to, nož? Nekakav bodež? "I nemam nameru da se borim, jer bi bio uzaludno."

"Zaključaće vrata, zar ne?" pita Dok nervozno. "Mislim, pajkani će da zaključaju vrata."

Pretpostavljam", kaže Nosonja, ne skidajući pogled sa Tanzi Freno. "Ali ako 'oće Potera, mogu da ga imaju posluženog sa limunom. Pogledaj ih, 'leba ti. Ima ih par stotina."

Tanzi staje, i dalje sa podignutom omčom. "Izvedite ga", kaže. Glas joj je glasniji nego što bi trebalo da bude, kao da joj je neki lekar ugradio neku spravicu za pojačavanje u grlo. "Izvedite ga. Predajte nam ubicu!"

Dudlz se pridružuje. "Izvedite ga!"

I Tedi. "Predajte nam ubicu!"

I Fredi. "Izvedite ga! Predajte nam ubicu!"

A sada i svi ostali. Ovo bi mogao da bude zvučni zapis Baraže Džordža Redbana, samo što umesto 'Odbrani taj udarac!' i 'Napred Viskonsin!' vrište 'IZVEDITE GA! PREDAJTE NAM UBICU!'

"Dokopaće ga se", mrmlja Nosonja. Okreće se svojima, sa pogledom istovremeno žestokim i uplašenim. Široko čelo orošeno mu je krupnim kapima znoja. "Kada ih dovoljno naloži, krenuće, a oni će joj biti odmah za guzicom. Ne bežite, i ne spuštajte ruke. Kada vas do'vate, prepustite se. Ako 'oćete da vidite zoru, prepustite se."

Gomila stoji u magli do kolena nalik na pokvareni kajmak, skandirajući 'IZVEDITE GA! PREDAJTE NAM UBICU!"

Vendel Grin uzvikuje isto što i oni, ali ga to ne sprečava da nastavi da slika.

Jebi ga, ipak je ovo priča života.

Od vrata iza Nosonje čuje se škljocanje. Jeste, zaključali su, razmišlja on. Hvala, pizde. Ali to je zvuk zasuna, a ne brave. Vrata se otvaraju. Izlazi Džek Sojer. Prolazi pored Nosonje ne pogledavši ga i ne odgovorivši kada mu je ovaj promrmljao: "Hej, čoveče, ja joj se ne bih približavao."

Džek polako ali bez oklevanja napreduje ničijom zemljom između zgrade i rulje sa ženom na čelu, Gospom Slobodom sa podignutom omčom za vešanje umesto baklje u ruci. U jednostavnoj košulji bez kragne i tamnim pantalonama, Džek liči na viteza iz neke stare romantične bajke koji ide da zaprosi gospu. Cveće koje nosi u ruci doprinosi tom utisku. Ove majušne bele cvetove ostavio mu je Spidi, pored slivnika u Dejlovom kupatilu, buket nemoguće mirisnih belih cvetića.

To su divlji ljiljani, i potiču sa Teritorija. Spidi mu nije ostavio objašnjenje kako da ih upotrebi, ali Džeku nije ni potrebno.

U gomili nastaje muk. Samo Tanzi, izgubljena u svetu koga je Gorg stvorio za nju, nastavlja da uzvikuje: "Izvedite ga! Predajte nam ubicu!" Ne prestaje sve dok Džek ne staje direktno ispred nje, i njemu je jasno da ovo preglasno ponavljanje nije okončalo njegovo naočito lice ili kršni stas. Bio je to miris cveća, slatki i osvežavajući miris, potpuna suprotnost zadahu mesa koji je visio u vazduhu iznad Edovog lokala.

Oči joj postaju bistrije... bar donekle.

"Izvedite ga", kaže Džeku. Zvuči gotovo kao pitanje.

"Ne", kaže on, i reč je puna potresne nežnosti. "Ne, dušo."

Iza njih, Dudlz Sanger po prvi put u dvadeset godina pomišlja na svog oca i počinje da jeca.

"Izvedite ga", moli Tanzi. I njoj se oči pune suzama. "Izvedite monstruma koji je ubio moju slatku bebicu.

"Da ga imamo, možda bih to i uradio", kaže Džek. "Možda bih to zaista uradio." Mada zna da ne bi. "Ali čovek koga imamo nije čovek koga tražiš. On nije taj."

"Ali Gorg je rekao..."

Evo reči koju i on zna. Jedne od reči koje je Džudi Maršal pokušala da proguta. Džek, koji u ovom trenutku nije na Teritorijama već potpuno u ovom svetu, pruža ruku i vadi pero iza njenog kaiša. "Da li tije Gorg ovo dao?"

"Da..."

Džek ispušta pero iz ruke, a onda gazi na njega. Na trenutak mu se čini - zna - da ga je osetio kako mu ljutito zuji ispod đona, kao napola zgažena osa. Zatim se smiruje. "Gorg laže, Tanzi. Šta god da je, Gorg laže. Čovek unutra nije onaj pravi."

Tanzi bolno cvili, i ispušta uže. Iza nje, skup uzdiše.

Džek je grli rukom i ponovo se priseća bolnog dostojanstva Džordža Potera; misli na sve izgubljene duše koje lutaju kroz tminu, bez ijednog blistavog jutra Teritorija da im osvetli put. Privlači je sebi, osećajući znoj i žalost i ludilo i bredni sa kafom.

Šapuće joj na uvo: "Uhvatiću ga za tebe, Tanzi." Oseća kako se ukočila. "Ti..."

"Da."

"Ti ćeš... obećavaš?"

"Da."

"Onaj tamo nije on?"

"Nije, dušo."

"Kuneš se?"

Džek joj pruža ljiljane i kaže: "Tako mi majke."

Ona povija glavu do cveća i duboko udiše. Kada ponovo podiže glavu, Džek vidi da je opasnost napustila, ali ne i bezumlje. Sada je i ona jedna od izgubljenih. Nešto ju je opselo. Možda će, ako Ribar bude uhvaćen, da je oslobodi. Džek bi voleo da veruje u to.

"Neko treba da odveze ovu damu kući", kaže Džek. Govori blagim, razgovornim tonom, ali i tako deluje na ljude. "Veoma je umorna, i puna tuge."

"Ja ću", kaže Dudlz. Obrazi joj sijaju od suza. "Odvešću je Tedijevim pikapom, i ako mi ne da ključeve, razbiću ga. Ja..."

I tada ponovo počinje skandiranje, ovaj put negde iz pozadine. "Izvedite ga! Predajte nam ubicu! Predajte nam Ribara! Izvedite Ribara!" Na trenutak je to solo pevanje, a onda se pridružuje još nekoliko neodlučnih glasova i proizvodi polifoniju.

I dalje stojeći leđima uz cigle, Nosonja Sen Pjer kaže: "E, sranje. Evo ga opet."

Džek je zabranio Dejlu da izađe na parking s njim, objasnivši da bi ljudi mogli da se ražeste kada vide uniformu. Nije pomenuo buketić koji je nosio, a Dejl jedva da ga je primetio; bio je odveć obuzet strahom da će izgubiti Potera u prvom linčovanju u Viskonsinu u novom milenijumu. Otpratio je Džeka u prizemlje, i sada po pravu starijeg komanduje špijunkom na vratima.

Ostatak FLPD-a je i dalje na spratu, posmatra šta se događa sa prozora. Henri je naredio Bobiju Dilaku da mu bude komentator. Čak i u sadašnjoj brizi za Džeka (Henri smatra da postoji bar četrdeset odsto izgleda da ga rulja pregazi ili rastrgne), Henrija zabavlja i laska mu što Bobi nesvesno oponaša Džordža Redbana.

"Ok, Holivud je napolju... prilazi ženi... ne pokazuje strah... ostali ćute... čini se da Džek i žena razgovaraju i... sunce ti, izgleda da joj daje buket cveća! Dobar pokušaj!"

'Pokušaj' je jedan omiljenih sportskih izraza Džordža Redbana, kao, recimo, u Pokušaj Pivara da uhvate protivnika na spavanju ponovo je propao sinoć u Milerovom parku.

"Ona se okreće!" viče Bobi pobednički. Hvata Henrija za rame i trese ga. "Bokca mu njegovog, mislim da je gotovo! Mislim da je Džek obrlatio!"

"Čak je i slepcu jasno da jeste", kaže Henri.

"I taman na vreme", kaže Bobi. "Stiže Kanal Pet, i još jedno vozilo sa onim velikim narandžastim stubovima... Foks iz Milvokija, mislim... i..."

"Izvedite ga!" neko počinje da viče napolju. Zvuči prevareno i ozlojeđeno. "Predajte nam ubicu! Predajte nam Ribara!"

"O neee!" kaže Bobi, koji čak i sada zvuči kao Džordž Redban, koji prepričava jutarnjoj publici kako je mas' još jednom otišla u propas'. "Ne saaad, ne kad je tu televizija! To je..."

"Izvedite Ribara!"

Henri već zna ko je to. Čak i kroz dva sloja žicom ojačanog stakla, taj visoki, prodorni poklič nemoguće je pobrkati.

Vendel Grin zna svoj posao - nemojte nikada zavaravati sebe da ne zna. Njegov posao je prenosi vesti, da analizira vesti, i da ih ponekad ilustruje fotografijama. Njegov posao nije da pravi vesti. Ali večeras ne može da odoli. Ovo je drugi put u poslednjih dvanaest sati da mu se na dohvat pohlepnih, nezasitih ruku nađe priča karijere samo da bi je u poslednjem trenutku izmakli.

"Izvedite ga!" galami Vendel. Sirova snaga u sopstvenom glasu prvo ga iznenađuje, a zatim i uzbuđuje. "Predajte nam ubicu! Predajte nam Ribara!"

Drugi glasovi koji mu se pridružuju ispunjavaju ga neverovatno slatkom jezom. Kao što bi rekao njegov nekadašnji cimer sa univerziteta, pravi šlicopuc. Vendel pravi korak napred, dok mu se grudi šire, obrazi oblivaju rumenilom, a pouzdanje raste. Jedva je svestan da mu se vozilo 'Vesti u pet' polako primiče kroz gužvu. Uskoro će kroz maglu da sinu 'petice' i 'desetke'; uskoro će na njihovoj zaslepljujućoj svetlosti TV kamere početi da vrte traku. Pa šta? Ako je žena u okrvavljenoj bluzi na kraju ispala kukavica i izdala, Vendel će to da obavi umesto nje! Vendel Grin, svetli primer građanske odgovornosti! Vendel Grin, narodni vođa!

Počinje da diže i spušta kameru. Ovo je uzbudljivo. Kao da je ponovo u koledžu! Na koncertu Skinarda! Naduvan! Kao da...

Pred očima Vendela Grina seva silovit blesak, a onda se gase svetla. Sva do jednog.

"ARNI GA DRMN'O BATERIJSKOM LAMPOM!" vrišti Bobi.

Grabi Dejlovog slepog ujaka za ramena i oduševljeno ga okreće. Na Henrija se spušta teški miris kolonjske vode, i zna da će Bobi da ga izljubi u obraze, na francuski način, sekund pre nego što će to Bobi zaista učiniti. A kada nastavi sa prenošenjem, Bobi zvuči zaneseno kao Džordž Redban u onim retkim prilikama kada lokalni sportski timovi učine nemoguće i maznu zlato.

"Da čovek ne poveruje: Mahniti Mađar drmn'o ga je svojom voljenom baterijskom lampom, i... GRIN JE NA ZEMLJI! JEBENI MAĐAR POLOŽIO JE ONOG ŠUPKA OD REPORTERA NA OBE PLEĆKE! BRAVO, HRABOVSKI!" Svuda oko njega, policajci kliču na sav glas. Debi Anderson počinje da skandira 'Mi smo šampioni', i ostali odmah prihvataju.

Čudna su vremena u Frenč Lendingu, razmišlja Henri. Stoji sa rukama u džepovima, osmehujući se i slušajući halabuku. U osmehu nema pritvornosti: radostan je. Ali u isto vreme oseća zebnju u srcu. Strahuje za Džeka.

Strahuje, zapravo, za sve njih.

"Dobro si to izveo, čoveče", kaže Nosonja Džeku. "Mislim, skidam ti gaće."

Džek klima glavom. "Hvala."

"Neću te ponovo pitati je l' ono taj. Ako kažeš da nije, onda nije. Al' šta god bude trebalo da se pomogne da uhvatiš pravog, tu smo."

Ostali članovi Gromovite Petorke brundaju u znak slaganja; Kajzer Bil prijateljski udara Džeka po ramenu. Verovatno će mu ostati modrica.

"Hvala", ponavlja Džek.

Pre nego što stiže da kucne na vrata, ova se otvaraju. Dejl ga grabi i steže u mrveći zagrljaj. U trenutku kada im se grudi dodiruju, Džek oseća kako ovome snažno kuca srce.

"Spasao si mi guzicu", govori mu Dejl u uvo. "Ako mogu bilo šta da..."

"Možeš, jednu stvar, kad smo već kod toga", kaže Džek, povukavši ga unutra. "Video sam još jedna policijska kola iza reporterskih vozila. Nisam siguran, ali mislim da su ova bila plave boje."

"Auh", kaže Dejl.

"Jeste, 'auh'. Trebaće mi bar dvadeset minuta sa Poterom. Možda ne dobijemo ništa, a možda i puno. Možeš li da zadržiš Brauna i Bleka dvadeset minuta?"

Dejl se mrko osmehuje prijatelju. "Postaraću se da bude pola sata. Minimum."

"Sjajno. A traka sa Ribarevim pozivom na 911, imaš li je još?"

"Otišla je sa ostalim dokaznim materijalom koji smo imali kada su Braun i Blek preuzeli slučaj. Danas popodne su poslali čoveka da ga pokupi."

"Dejle! Nije valjda!"

"Smiri se, momčino. Imam kopiju kasete, na sigurnom u stolu."

Džek se tapše po grudima. "Nemoj više tako da me plašiš."

"Izvini", kaže Dejl, razmišljajući: Gledajući te tamo napolju, činilo se da nema toga čega se plašiš.

Na pola puta uz stepenice, Džek se priseća Spidijevih reči da može dva puta da upotrebi ono što mu je ostavio u kupatilu... ali je cveće posle dao Tanzi Freno. Sranje. Onda sklapa šake preko nosa, udiše i razvlači usta u osmejak.

Možda ipak nije dao sve.

Нема коментара:

Постави коментар