15. 11. 2023.

Kamila Rozmeri Šand - Čarls Filip Artur Džordž

 


Kamila / Camilla Shand je rođena 17. jula, 16 meseci je starija od supruga, kralja Čarls / Charlesa Philipa Arthura Georgea, rođenog 14. novembra 1948. Ćerka oficira britanske vojske, Kamila odrasta u druženju sa članovima kraljevske porodice i pohađa školu Queens Gate u London i završava škole u Švajcarskoj. 

                         Kamila 4 godine i njena 3-godišnja sestra Annabelle, na venčanju 1952.;

Kralj Čarls III, 62. britanski monarh koji je služio u poslednjih 1.200 godina, popeo se na tron 8. septembra 2022, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. Sa 73 godine, najduži naslednik u britanskoj istoriji zvanično je proglašen kraljem dva dana kasnije na ceremoniji u Sent Džejms palati u blizini Bakingemske palate, čime je postao najstarija osoba koja je preuzela tu titulu.

Rođen 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati, princ Čarls Filip Artur Džordž bio je prvo dete tadašnjih princeze Elizabete i princa Filipa i unuk kralja Džordža VI. 6. februara 1952. godine, u dobi od 3 godine, postao je naslednik kada je njegova majka stupila na presto.

 
                                                                   Čarls 4 godine 

Čarlsovi roditelji su odlučili da ga pošalju u školu, čime je postao prvi naslednik koji je dobio spoljno obrazovanje, a ne od privatnih učitelja. Pohađao je nekoliko škola, uključujući privatni internat u Škotskoj i dva semestra kao student na razmeni u Melburnu.

Čarls je takođe bio prvi naslednik britanske krune koji je stekao diplomu, pohađajući Triniti koledž na Univerzitetu Kembridž od 1967-1970. Studirao je arheologiju, antropologiju i, na kraju, istoriju. U to vreme, 1969. godine, sa 20 godina dobio je titulu Princ od Velsa.

Prateći stope svog oca, dede i pradede, Čarls je služio u Kraljevskoj mornarici od 1971. do 1976. godine gde je upravljao helikopterima, prvo obučavajući se za pilota Kraljevskog vazduhoplovstva i na kraju služio kao komandant minolovca HMS Bronington.

 



Brak i razvod

Čarls je počeo da izlazi sa Dajanom Spenser 1980. kada je ona imala 19, a on 31. Čarls je Dajanu upoznao tri godine ranije dok je izlazio sa njenom starijom sestrom Sarom. U februaru 1981. objavljena je njihova veridba, što je izazvalo medijsku pomamu oko njihove veze. Na pitanje tokom TV intervjua da li su zaljubljeni, Dajana je odgovorila: "Naravno", dok je Čarls rekao: "Šta god da znači "zaljubljeni".

 

U kočiji nakon venčanja u katedrali Svetog Pavla 29. jula 1981. u Londonu.

Venčali su se 29. jula 1981. u katedrali Svetog Pavla na ceremoniji kojoj je prisustvovalo rekordnih 750 miliona TV gledalaca širom sveta. Taj dan je u Velikoj Britaniji proglašen državnim praznikom. Dajana je postala prva Engleskinja od 1660. koja se udala za prestolonaslednika.

Prvi sin para, princ Vilijam, rođen je 21. juna 1982, a princ Hari dve godine kasnije, 15. septembra 1984.
Omiljena javnosti zbog svoje lepote, ljupkosti i humanitarnog rada koji je uključivao rad sa pacijentima sa HIV/AIDS-om i gubom i zalaganje za uklanjanje mina i uzroke beskućništva, Dajana je imala podršku javnosti kada se par razdvojio 1992. To je postalo posebno istinito nakon Čarlsovog priznanja da je imao dugotrajnu aferu sa Kamilom Parker Bouls tokom intervjua 1994. godine. "Bilo nas je troje u ovom braku", kasnije je odgovorila Dajana. Čarls i Dajana su se razveli 1996. Tragično, 31. avgusta 1997. Dajana je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, zajedno sa svojim saputnikom Dodijem Al Fajedom i vozačem Anri Polom.



Afera sa Kamilom

1970

Kamila i Čarls susreću se po prvi put na polo utakmici u Windsor Great Parku, kraljevskom parku. Otkrivaju da oboje vole polo i prirodu i da imaju isti smisao za humor. Kamila se šali o činjenici da je njena prabaka imala aferu sa kraljem Edvardom VII, rekavši: „Moja prabaka je bila ljubavnica vašeg pra-pradede. Osećam da imamo nešto zajedničko.” Počinju izlaziti, ali Charles odlazi da služi u Kraljevskoj mornarici osam meseci. Kada se vrati, Kamila je zaručena za nekog drugog.

1973

Vojni konjički oficir sedam godina stariji od Camille—i koji je ranije izlazio sa sestrom princa Čarlsa , princezom Anne— Andrew Parker Bowles, postaje Kamilin prvi muž. U julu, par se venčava. Oni dobijaju dvoje dece, Toma i Lauru. Čarls i Kamila su i dalje prijatelji. 



Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije prebolela. Danas su nadimci koji su nadenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

  Princ Čarls i Kamioa Parker-Bowles šetaju sa svojom prijateljicom Lady Sarah Keswick 1979.;

Dok su mnogi mislili da princeza Dajana uživa u braku u kojem ima sve što bi jedna žena mogla poželeti, stvarnost je bila potpuno drugačuja. Nije imala ni ljubav, ni poštovanje.

 1992

Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu "Dajana: njena priča", a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje. Razvod je, pak, priveden kraju 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa. 


 Princ Čarls i princeza Dajana na svom poslednjem zajedničkom službenom putovanju, u poseti Koreji.

1994


Princ je dopustio snimatelju dokumentarnih filmova da ga prati godinu i po dana u nadi da će popraviti štetu po njegovu reputaciju uzrokovanu pričama o njegovoj preljubi. Kada se dokumentarac emituje, jedan deo ima suprotan efekat.

Redaziser Jonathan Dimbleby, pita Čarlsa da li je bio "veran i častan" tokom braka s Dajanom. Čarls kaže: „Da, da… Dok se nije nepovratno pokvarilo, oboje smo pokušali.“ Princ takođe govori o Kamili, nazivajući je „mojom velikom prijateljicom“, rekao je. Dodaje: „Ona je bila prijatelj veoma dugo – i nastavićemk da budemo prijatelji još dugo vremena.”

1995


U januaru su Kamika i Andrew Parker Bowles objavili da će se razvesti. Tog novembra Martin Bashir radi sada već ozloglašeni televizijski intervju s Dianom u kojem je pita da li je Kamila bila faktor u raspadu njenog braka. Ona tužno kaže: "Pa, bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bilo malo gužve.

 Video 


  U naknadnoj istrazi ispostavilo se da je Dianinog brata, Earla Spensera, Bashir “prevario i naveo” da dogovori sastanak s princezom, te da je Bashir koristio obmanjujuće postupke kako bi dobio njenu saglasnost za intervju. BBC se izvinuo 2021. i na kraju je izjavio da nikada neće ponovo emitovati intervju.

1996

Čarlsov i Dajanin razvod je okončan .

1997

Ubrzo nakon što je Čarls priredio 50. rođendan Kamile u svojoj kući na selu, Hajgrouv, Dajana tragično gine u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Dok svet oplakuje gubitak narodne princeze, Čarls, zajedno sa Dajaninim sestrama, leti u Pariz da vrati Dajanino telo u Englesku.



Čarls, princ Filip, prinčevi Vilijam i Hari i Dajanin brat šetaju u pogrebnoj povorci dok ožalošćeni nižu ulice i gomilaju cveće ispred Dajanine rezidencije u Kensingtonskoj palati. Zbog silnog izliva tuge za Dajanom, Čarls prekida svoju kampanju kojom je hteo da upozna javnost o svojoj vezi sa Kamilom. Naime ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspeti da obznane vezu, ali tragična nesreća sve je promenila. Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali "krivci za sve".

Kamila i Čarls našli su se u veoma teškoj situaciji, dok su naišli na neodobravanje njihove veze kako od strane kraljevske porodive, tako i od Anglikanske crkve koja je otvoreno upozorila princa - koji će stupanjem na presto postati njen poglavar - da i ne pomišlja na venčanje s Kamilom.

Međutim, Kamila je pokazala zbog čega važi za mudru i lukavu ženu, te je pažljivo čekala svojih 5 minuta. 
 
1998

Čarls postepeno nastavlja proces legitimizacije svoje veze. On potvrđuje izveštaj britanskog tabloida da je Camilla upoznala princa Williama, a novine spekulišu da će uskoro upoznati i princa Harija. Međutim, kraljica ne odobrava prethodno preljubničku vezu i odbila je prisustvovati privatnoj zabavi za Charlesov 50. rođendan jer bi Camilla bila tamo.

1999

U januaru, pČarls priređuje rođendansku zabavu za Kamikinu sestru u hotelu Ritz u Londonu. On i Kamila dolaze odvojeno, ali zajedno napuštaju zabavu pred očima gomile novinara i fotografa spremnih da ih snime kako se prvi put pojavljuju zajedno u javnosti. Kasnije te godine, ona i Čarls su na odmoru u Grčkoj sa prinčevima Vilijamom i Harijem. 




 2000

Na nagovor princa Čarlsa, kraljica Elizabeta je pristala na susret sa Kamilom, na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove. Pre večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama - što je bio događaj za istoriju.

2003

Par se useljava u Clarence House. Kraljevska porodica stavlja do znanja da se novac britanskih poreskih obaveznika neće koristiti za uređenje Kamikinih soba.

2005

U februaru, Čarls i Kamila objavljuju veridbu, 35 godina nakon što su se prvi put upoznali. 8. aprila venčali su se na građanskoj ceremoniji sa princom Vilijamom kao kumom. Kraljica ne prisustvuje venčanju, ali ide na prijem nakon toga. Da bi Diana ostala jedina princeza od Velsa , Kamila dobija titulu Njeno Kraljevsko Visočanstvo Vojvotkinja od Kornvola. Vremenom, Kamila je uspela da postane jedna od najbitnijih figura u kraljevskoj porodici, dok se dosta spekulisalo o tome da je njena reč glavna, kao i da ima veliki uticaj na Čarlsove odluke.

 


Čarls i Kamila na dan venčanja sa svojim porodicama, s leva na desno: princ Hari, princ Filip, princ Vilijam, kraljica Elizabeta, Kamillin otac major Brus Šand i njena deca Tom i Laura Parker Bouls.

2016

Dana 9. juna, Camilla (kao i princ William) je imenovana u Tajno veće, grupu kraljičinih najviših savetnika. Izveštaji nagađaju da kraljica želi osigurati da oboje budu prisutni kada Čarls bude imenovan kraljem nakon njene smrti. Uprkos tome što je narod bio ubeđen da Kamila nikada neće poneti titulu kraljice supruge, ona je to svojom mudrošću i lukavošću demantovala.

Poseta Velikoj džamiji prvog dana kraljevske turneje po Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2016. godine. 

2022

Kao deo poruke objavljene za njen platinasti jubilej, kraljica šokira mnoge izjavom da je njena "iskrena želja" da Kamila bude priznatq kao kraljica supruga kada Charles stupi na tron. Glasnogovornik Clarence House-a je odgovario da su princ i vojvotkinja "dirnuti i počastvovani rečima Njenog Veličanstva".

Par se kasnije pojavljuje uz kraljicu na balkonu Bakingemske palate tokom završnog događaja platinastog jubileja. Za razliku od Trooping the Color nekoliko dana ranije, u kojem su se svi članovi kraljevske porodice pojavili na balkonu, ovom prilikom, samo najdirektnija linija sukcesije — princ Charles i princ William — i njihove supruge, zajedno s Williamovom decom, Bila je to suptilna poruku o budućnosti monarhije.


Titula kraljice supruge Kamile postaje zvanična nakon smrti kraljice Elizabete i stupanja kralja Čarlsa na tron u septembru 2022. godine. U saopštenju kraljevske porodice stoji:
"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supruga ostaće u Balmoralu večeras i sutra će se vratiti u London."

Kamila ostaje uz svog muža tokom ceremonija žalosti za kraljicom Elizabetom i prvih dana vladavine kralja Charlesa III. Nakon perioda žalosti u čast pokojne kraljice, njih dvoje se vraćaju svojim dužnostima kao članovi kraljevske porodice.

2023

Samo mesec dana pre krunisanja kralja Čarlsa, kraljevska porodica potvrđuje da će Kamila koristiti titulu Kraljica Kamila. To jasno navode na pozivu za krunisanje, a kasnije i na službenoj web stranici.Ona je 6. maja krunisana zajedno sa svojim mužem u Westminsterskoj opatiji.

 


Zanimljivo je da Kamila i Čarls često borave u različitim kućama, što se ispostavilo odličnim receptom za uspešan brak, u njihovom slučaju. Naime, dok Čarls živi na imanju u Hajgrovu, Kamila često boravi na njenom imanju, u seoskoj vili Rej Mej.

ARHIVA

ŽENA
tekstovi
Žene koje su obeležile istoriju
Poznate žene

Нема коментара:

Постави коментар