28. 11. 2014.

Pismo Alberta Anštajna nepoznatoj devojčici



Davne 1936. godine devojčica po imenu Phyllis pisala je tada već popularnom fizičaru Albertu Einsteinu želeći od njega dobiti odgovor na pitanje mole li se naučnici , te je li moguće istovremeno “verovati” u nauku i religiju .




19. januara1936.


Dragi dr. Einstein,


Imali smo pitanje na nastavi u školi. Počelo je pitanjem možemo li verovati istovremeno u nauku i religiju. Pišemo pisma naučnicima i drugim važnim osobama kako bi dobili odgovore na naše pitanje.

Bićemo počašćeni ako odgovorite na naše pitanje: Mole li se naučnici i i za što se mole?

Mi smo učenici šestog razreda, kod profesorice Ellis.

S poštovanjem,

Phyllis



 ODGOVOR
24. januar 1936


Draga Phyllis,

“Pokušaću odgovoriti što jednostavnije na tvoje pitanje. Evo mog odgovora:

Naučnici veruju da se svaka pojava, uključujući i one koje vezane uz ljudska bića, događa prema zakonima prirode. Iz tog razloga naučnik ne može biti naklonjen verovanju da na tok događaja može da utiče  molitva, odnosno, želja koja se manifestuje nadnaravno.

Ipak, moramo priznati da je naše znanje o tim silama nesavršeno, pa na kraju uverenost u postojanje vrhovnog duha počiva na nekoj vrsti vere. Takvo verovanje još uvek je prošireno, čak i uprkos poslednjim naučnim dostignućima .

Ali isto tako, svako ko se ozbiljno bavi naukom postaje uveren da se neka vrsta duha manifestuje u zakonima svemira i da je ona daleko superiornija od čoveka. Na taj način bavljenje naukom vodi do religioznih pobuda posebne vrste.

Нема коментара:

Постави коментар