23. 7. 2023.

Sram te bilo Srbijo - Pismo novinaru Milovanu Brkiću

 


Poštovani gospodine Milovane Brkiću,

     Sloboda je ideja za koju su se milioni borili i umirali kroz vekove. Odvojite trenutak i razmislite o dugom nizu patriota, heroja borbe za slobodu, bez kojih ne bi imali ni zrnce slobode.

     Vaše postojanje je potrebno takvim, slobodarskim ljudima. Njih u Orweolskom moralnom svinjcu Srbije skoro da nema, da ima sada ne biste bili tu gde jeste. Ali neka vas to ne obeshrabri, jer čak da postoji jedan jedini čovek kome nešto značite vredi živeti za njega i za sve buduće. Moja porodica, veliki krug naših prijatelja, molimo se za Vas, ostanite naš lučonoša i svih onih kojima nešto značite. Nadam se da će svako ko ovo pročita učiniti isto.

     Pravda za koju ste se borili je vašim zatvaranjem gurnuta u teški mrak, ona je tamo već bila i biće i dalje, ne treba imati iluzije, ne treba ginuti zbog svojih stavova.  Srbija, a to su građani, nije vredna onoga što ste činili a pogotovo nije vredna najdragocenijeg, vašeg života. Vi ste Vaš deo uloge u ostvarenju pravde i slobode majstorski odigrali i treba da nastavite. Podsećam vas na reći Lucia Malapartea, proganjanog celog života poput vas:

   "Uvek ponešto dobijamo( odbranom slobode) ako ništa drugo, ono bar svest o sopstvenom ropstvu po kojoj se slobodan čovek odvaja od drugih. Jer kako sam pisao 1936: svojstvenost čoveka nije da živi slobodan u slobodi, već slobodan u zatvoru."

Ovo je trenutak da Vam se zahvalimo na vašoj nepokolebljivoj posvećenosti i zamolimo da ne odustajete ma kako vam bilo teško.

Bog vas blagoslovio


5 коментара:

Анониман је рекао...

Kada su 30-tih Malapartea zatvorili, kako stoji u Uvodu njegove Tehnike državnog udara "
ne zbog „zavere“ već zbog literarnog dela, listovi Times i Manchester Guardian, su ga uzeli u odbranu ocenjujući slučaj kao vrlo ozbiljan pokazatelj veoma teškog položaja italijanske literature, Musolini je preko listova Popolo d’Italia i Tevere, 6. oktobra 1933, odgovorio da je hapšenje samo obična administrativna predostrožnost.". Svetskim listovima danas ne pada na pamet da brane nekog Slovena, a bogami nikome ni u Srbiji. Kuda ide Srpska inteligencija? Gde su mladi? Imaju li senzibilitet za ideale, slobodu ili
žele da žive dobro, ovde i sad. Ima li akcije bez organizacije, infrastrukture, logističke mreže stranaka, druge medalje vlasti. Dok ovaj novinar umire oni HODAJU i zaobilaze zatvor, mesto najgore vrste nasilja, protiv slobode govora. Znali su oni ustati kad je njihovo dupe bilo u pitanju, odmah posle TV intervjua Aleksandra Vučića u kome je najavio da će studentski domovi biti iznova zatvoreni zbog naglog širenja virusa korona. Teško je onda ne postaviti oporo pitanje: ako je studentima (ne pojedinačno, već kao entitetu) danas jedino važan njihov sopstveni, uskostudentski interes, da li to znači da će im, kao budućoj eliti koja će jednog dana voditi ovu državu, taj uski, vlastiti interes takođe biti jedini razlog koji će ih pokrenuti?
Pesnik

Анониман је рекао...

Gde nam je Marinika i njena stranka SLOBODE i PRAVDE, hahaaa koja ironija! Ne da Hil, treba im AV dok potpuno ne preda Kosovo.

Pobuna 68

Анониман је рекао...

Не знам ко си и твоје писмо ме је дирнуло. Милована не познајем и нисам знао за његову судбину. У нашим медијима таквих информација нема. Лепо од тебе. Од срца му желим све најбоље. Нека настави да се бори за све нас.

Мирко

Анониман је рекао...

Lepo od vas ali uzalud! Milovan je još jedan dokaz sve manje društvene empatije, narcizma „prvo ja“ pa drugi.

Empatija

Анониман је рекао...

Ko je ovaj?
Koštunica

Постави коментар