11.03.2015.

Gustav Flober
Gospođa Bovari

Mesec, sav okrugao i grimizne boje, dizao se iznad same zemlje u dnu livada. On se brzo dizao iznad grana topola koje su ga tu i tamo skrivale kao kakav crn, prodrt zastor. Zatim se ona pojavi, blistajući od beline, na čistom nebu koje je osvetljavao; i onda uspravljajući se, on spusti na reku jednu veliku mrlju na kojoj se pojavi bezbroj zvezda, i ta srebrena svetlost kao da se savijala u vodi sve do dna kao zmija bez glave, pokrivena blistavim ljuskama.
To je bilo nalik i na neki ogromni svećnjak na kojem su se celom dužinom blistale kapljice rastaljena dijamanta. Tiha noć se šrila oko njih, gusti mrak je zastirao lišće. Emma je, s upola zatvorenim očima, duboko udisala svež vjetar koji je pirio. Nisu ništa govorili jer su bili i suviše utonuli u svoje sanjarenje.
Ljubav minulih dana ponovo je ispunjavala njihova srca, bujna i nema kao reka koja je tu tekla, s tavom čudnom milinom kakvu donosi i miris jorgovana, i bacala u njihove uspomene mnogo veće i mnogo setnije sene nego što su sene onih nepokretnih vrba koje su se pružale po travi. Često bi kakva noćna životinja, jež ili lasica, polazeći u lov, pomicala lišće, ili bi se, pak, na mahove čula koja zrela breskva kako sama od sebe padne s grane na osmanluku.
Ah divne li noć! - reče Rodolphe.
Imat ćemo ih još! - odgovori Emma.


_____________________________________________


Duboko u srcu, međutim, ona je čekala da se nešto dogodi. Poput mornara brodolomnika, ona je okrenula svoj očajnički pogled ka usamljenosti svog života, tragajući u daljini za nekim belim jedrom u magli na obzorju. Nije znala kakva će biti ta prilika, koji će vetar da joj je donese, prema kojoj obali će je odneti, da li će biti barka ili galija, natovarena bolom ili do vrha prepuna radosti. Ali svakog jutra, kad bi se probudila, nadala se da će tog dana doći; osluškivala je svaki zvuk, naglo ustajala, pitala se zašto nije došlo; a potom u zalazak sunca, svaki put sve tužniji, čeznula za sutrašnjim danom.

___________________________________________

Нема коментара:

Постави коментар