30.12.2014.

2015 - novogodišnja čestitka


Uz dobre želje za  nastupajuću godinu poklanjam  Heseov citat :
Jedna neobična ali jednostavna tajna mudrosti svih epoha uči nas da i najmanji čin altruizma, svaka ljubaznost i davanje obogaćuju, a da svaki napor da se osvoje bogatstvo i moć slabi i osiromašuje. To su znali i o tome nas učili Indijci, grčki filozofi i Hrist, i posle njih hiljade mudraca i pesnika čija su dela preživljavala epohe u kojima su živeli, dok su kraljevstva i kraljevi njihovog doba nestali i zaboravljeni. Možete da se složite s Hristom ili s Platonom, sa Šilerom ili Spinozom: svuda vrhovna mudrost uči nas da nisu ni moć ni bogatstvo ono što nas čini srećnim već samo ljubav. Svaki altruizam, svako odricanje u ime ljubavi, svako saosećanje, svako davanje sebe izgleda kao gubljenje vremena, kao lišavanje, ali nije: to je obogaćivanje i uzdizanje i jedini put koji vodi napred.


 

4 коментара:

 1. Hvala,
  pa Vi ste i ovde!!!
  Neverovatno.

  Pozdrav i sve najbolje u novoj.

  ОдговориИзбриши
 2. Чешће овде, него тамо, признајем!
  Свако добро!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A ja ovde ne gledam komentare, zato što ih nema.
   Zapravo bilo ih je par.
   Obožavam književnost, čitam kao sumanuta I prosto mi je žao da ne kopiram pročitano. Mada, ruku na srce, ima toliko mnogo književnih blogova.
   Ma, neka se nađe, onima koji nalete, pa makar jedan tekst koji traže, ili jedan minut, ili više uživanja koje nam pruža književna reč.
   Eto, sada ću Vas imati na umu kada svratim ovde.

   Избриши