28. 11. 2014.

Albert Anštajn i rašlje- pisma





 O interesu  Alberta Anštajna  za visak i rašlje retko se piše. Pročitajte prevod Anštajnove  prepiske s ljudima s kojima je razmenjivao iskustva o visku.

Peisach je bio fizičar iz Nemačke koji je koristio visak u dijagnostičke svrhe. Interesovali su ga uticaji zračenja iz vodenih tokova i mineralnih tokova na zdravlje.


4. februar1946.


Gospodin Herman E. Peisach
32 lan Hill Road
South Norwalk, Conn.



Poštovani gospodine,
Ja sam početnik u ovom području o kojemu smo raspravljali. Međutim, ja bih voleo ako biste mi mogli poslati izveštaj . Čak i ako ja nemam doticaja sa naučnicimana tom području (rad s viskom, op. prev), preporuka s moje strane bi možda mogla biti efikasna, tako da ova tema možda zadobije više pažnje.

Iskreno vaš,
A. Einstein


____________________________

15. februara 1946.


Poštovani g Peisach

Čitao sam s velikim zanimanjem izveštaje vašeg oca i mislim da oni zaslužuju pozornost. Ako ih izdate u dnevnim novinama, imaće jako malo efekta. Pa ipak, ako ih pošaljete  nekom medicinskom časopisu , moraćete preraditi neke aspekte koji nisu u potpunosti važni u ovoj tematici.

Znam da mnogi naučnici visak uzimaju s podjednakom dozom podozrivosti kao i astrologiju, kao antičko praznoverje. Prema mom vlastitom uverenju, to je u potpunosti nepravedno. Visak je jednostavan instrument koji pokazuje reakcije ljudskog nervnog sistema  na određene faktore koji su nama trenutačno nepoznati. Ti isti uslovi mogu dovesti do problema s nervnim ssistemom i disanjem iako to može izgledati u potpunosti uverljivo. Pa ipak, ja ne mislim da postoji veza s nastajanjem raka. Ovu naknadnu poveznicu, ako je istinita, neće biti lako dokazati bez potpore statistike.
Ako predate pažljivo revidirane izveštaje u medicinskim časopisima, možete im dostaviti u prilogu i kopiju mog pisma, tako da ova tematika dobije pažnju kakvu smatram da bi trebala dobiti.

Iskreno vaš,
A.Einstein


_____________________________


Pre mnogo godina, Herman Wolf je zabavljao goste u ladanjskoj kući svojih roditelja u blizini Bremena u Nemačkoj. Kada je u razgovoru Hermanova majka izjavila kako im njihov veliki ribnjak u vrtu negde „curi“, jedan od gostiju je rekao da bi možda mogao pomoći i istog trena je napravio rašlje.
Uzeo je rašlje i krenuo van prema ribnjaku i u kratko vreme našao je tačnu lokaciju podzemnog toka s kojim je voda oticala iz ribnjaka. Wolfovi su bili više nego presretni kada ih je njihov gost naučio određene stvari iz područja rašljarenja .


Herman Wolf je nakon svega bio još više zapanjen kada je shvatio da je taj prijateljski nastrojeni gost koji mu je pomogao s njegovim ribnjakom, niko drugi negoli slavni naučnik Albert Einstein.


izvor George Cunninghama – Tee Toronto Sun Syndicate.

Нема коментара:

Постави коментар