12. 12. 2012.

Elektronski sistem za praćenje žena




Saudijska Arabija ženama uskraćuje mnoga prava koje pripadnice lepšeg spola na zapadu smatraju sasvim normalnima, pravo na glasanje i upravljanje automobilom. Ova konzervativna kraljevina je napravila korak nazad u poštivanju ženskih prava. Reč je o kontroverznom programu nadzora kretanja žena, koji upozorava muške „čuvare“, pripadnike porodice, gde se nalazi određena žena naročito ako je ista prešla granicu zemlje. Muškarci putem SMS poruka prate gde se nalaze njihove „štićenice“ bez obzira radi li se o odraslim i punoletnim ženama i putuju li one u društvu ili same.

Uz mnogobrojne online tekstove i  udruženja za ljudska i ženska prava, koje su osudile ovakav način nadzora nad ženama, web novina Io9 je sa zabrinutošću primetila kako se Saudijska Arabija nalazi na 130 mestu u svietu u pogledu jednakosti polova. Da stvar bude gora oni su gotovo na samom začelju lestvice jer su ispitivane 134 zemlje. Bez obzira na bogatu privredu Saudijske Arabije, koje počiva na velikim količinama „crnog zlata“, u ovoj zemlji je zaposleno samo 16,5% žena. Zahvaljujući šerijatskom pravu, žene – bez obzira na godine, moraju imati muškog „čuvara“ i ne mogu napustiti zemlju bez pismene dozvole muškaraca iz obitelji koji je „odgovoran“ za njih.
Novi elektronski sistem nadzora žena je implementiran sredinom 2012., godine, i sudeći po ogromnom broju zahteva, postaje jedna od najkorištenijih aplikacija u svetu bežične telefonije..

Manal al Sherif, pripadnica pokreta za zaštitu ljudskih prava u Saudisjkoj Arabiji je potvrdila implementaciju ovog programa preko Twittera. Al Sherif je postala poznata u svetu kada je na You Tube uploadala video na kojemu se vidi kako upravlja automobilom.
Vlasti u ovoj zemlji nisu čak ni prokomentirale aplikaciju s kojom će se monitirati kretanje više od polovica državljana njihove zemlje. Čak što više, postavlja se pitanje kako tvorci programa imaju podatke koje bi trebali biti u nadležnosti i korištenju policije, jer se automatski prate brojevi telefona svih žena koje imaju pasoše, dok poruke dolaze članovima porodice, koji su u istoj policiji poznati kao njihovi „čuvari.“
Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je opovrglo optužbe o njihovoj umešanosti u celu rabotu, tvrdeći kako oni nemaju nikakvu nameru u konekciji između žena i njihovih čuvara. Prema tekstu web stranice Riyadh Bureaua ova aplikacija je pokrenuta još 2010., godine, no sada je usluga automatizovana bez potrebe za molbom ministrarstvu unutrašnjih poslova.

 
 
Al Sharif je u intervjuu objavljenom u Wired izjavila je sledeće:
„Nama ženama je ovakav program savršena prilika da se suočimo s pitanjem, zašto nas se tretira kao da smo maloletnice? Pre uvođenja elektroničkog nadzora praćenja, morala sam samo potvrditi dokument koji je potpisao moj „čuvar“ kako bih mogla napustiti zemlju. Takav dokument je obično bio važan samo za jedno putovanje. Državljani drugih zemalja u Perzijskom zalivu su nam se smejali kako se naša zemlja ponaša prema ženama, i što su naše vlasti uradile, stvorile su elektronski sistem nadzora kretanja žena. Sad je „žuti papir“ s odobrenjem čuvara postao nevidljiv, no mi smo postale još više nadgledane. Čini se da je Saudijska Arabija odlučila nastaviti putem zatvaranja vrata svim strancima s druge strane osiguravajući kontrolu uz pomoć visoke tehnologije.“
Na web stranici Raw Story je izašao tekst koji se bavi istom temom, u njemu je novinarka Badriya al Bashir otvoreno kritikovala položaj žena u Saudijskoj Arabiji:
„Vlasti koriste tehnologiju kako bi nadzirali žene. Žene se u našoj zemlji drže u stanju ropstva, i to ropstvo je omogućeno od strane muškaraca u ultra konzervativnoj kraljevini.“
 
Žene se iz reklama brišu
 
Saudijska Arabija je poznata po iznimnoj cenzuri s materijalima koji imaju ikakve veze sa ženama, nedavno je javnost otkrila kako se koristi Photoshop u reklamama za Ikeu u ovoj zemlji. Iz reklama Ikee su jednostavno izbrisane žene . Web stranica Blisstree nam je otkrila kako se žene “brišu” iz prodajnih kataloga u Saudi-Arabiji.
Kralj Abdullah od Saudijske Arabije je nedavno najavio kako će žene moći glasati na lokalnim izborima 2015. godine, no također se daje i mogućnost da žene budu izabrane u oba doma parlamenta. Možda reforme i dolaze do ove zemlje, no morat ćemo se strpiti i videti jesu li ovakve izjave marketinški trikovi ili je u pitanju napredak u pravima žena u Saudijskoj Arabiji.
izvor


Нема коментара:

Постави коментар